Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursexperts zetten hun kaarten in 2022 vooral op ASML, ING, JET en Aegon

Beursexperts zetten hun kaarten in 2022 vooral op ASML, ING, JET en Aegon

Januari wordt een goede beursmaand, maar over heel 2022 zal de AEX licht dalen. Dat is de teneur van de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam onder beursexperts. ASML staat bovenaan het lijstje toppers voor 2022.

De experts hadden het bij de vorige peiling voor december bij het rechte eind. Maar liefst de helft voorzag een stijging, en die kwam er ook: de AEX liep met 2,6% op.

Maar op de vraag of de AEX de stijgende lijn dit jaar voortzet, zijn de experts een stuk pessimistischer. 36% van de 119 deelnemers verwacht dat de index dit jaar gaat dalen. De gemiddelde voorspelling van de eindstand is 795 punten: iets onder het huidige niveau dus.

'Dat mag geen naam hebben, maar in de 29 jaar dat er naar de AEX-verwachting wordt gevraagd, hebben we dat alleen in 1999 gezien', licht Van Zeijl toe.

De prognoses lopen wel fors uiteen. De grootste optimist verwacht dat de AEX in 2022 zal doorstomen naar 933 punten, terwijl de grootste zwartkijker een ware crash vreest, naar 480 punten. Dat komt neer op een daling van maar liefst 40%.

Verwachtingen januari: experts zien het zonnig in

De verwachtingen voor januari zijn nog wel zonnig. Het percentage optimisten stijgt zelfs nog verder, naar 55%. Slechts 18,5% van de ondervraagden gaat van een daling uit.

De voornaamste reden is momentum. De beursexperts verwachten dat de positieve stemming nog wel even aanhoudt. Daarnaast heeft januari een reputatie hoog te houden als goede beursmaand.

De stemming onder de beursexperts voor januari is als volgt:

 • 54,6% is optimistisch (dat was vorige maand 41,8%)
 • 26,9% is neutraal (tegen 29,9% vorige maand)
 • 18,5% is pessimistisch (was 28,4%)
 • Saldo: +13,4%.

Prognose komende halfjaar: pessimisten in de meerderheid

Het optimisme dat voor januari overheerst is ver te zoeken bij de vraag naar de verwachtingen voor de komende zes maanden. Slechts 29% denkt dat de beurs het komende halfjaar zal stijgen. 35% gaat uit van een daling. De ontwikkeling van de rente wordt vaak vermeld als verklaring voor het pessimisme.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 27,7% is optimistisch (dat was vorige maand 23,9%)
 • 38,7% is neutraal (tegen 40,3% vorige maand)
 • 33,6% is pessimistisch (dat was 35,8%)
 • Saldo: -5,9%

ASML het vaakst getipt voor 2022, ArcelorMittal bungelt onderaan

Welke aandelen moeten beleggers komend jaar absoluut in hun portefeuille hebben en welke kunnen ze beter mijden?

ASML blijkt favoriet te zijn onder de experts, gevolgd door ING, Just Eat Takeaway (JET) en Aegon. Over JET zijn de meningen overigens wel verdeeld: dit aandeel werd 25 keer genoemd als topper, maar ook 18 keer als flopper.

ArcelorMittal voert het lijstje met floppers aan.

Toppers 2022
Saldo*
Floppers 2022 Saldo*
ASML 8 ArcelorMittal -8
Just Eat Takeaway 7 Randstad -6
ING 6 Unibail-Rodamco-Westfield -6
Aegon 5 Adyen -4


De keuzes die de beursprofs vorig jaar maakten waren overens geen daverend succes. Veel experts leek het een goed idee om de achterblijvers op te pikken, maar dat pakte niet goed uit.

Prosus, Galapagos en Philips werden vaak getipt, maar behoorden tot de schaarse verliezers van 2021. Tegelijkertijd was het advies om IMCD en ArcelorMittal uit de portefeuille niet bepaald gelukkig: deze aandelen deden het afgelopen jaar juist erg goed. De nominatie van Just Eat Takeaway tot flopper bleek wel een gouden greep: dit aandeel gleed met bijna 48% onderuit.

Aandelenkeuzes december: Just Eat Takeaway stelt teleur, floppers doen het onverwacht goed

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af gebracht? Niet denderend, zo blijkt. Het gehoopte koersherstel van Just Eat Takeaway bleef uit: de koers zakte zelfs met ruim 12%. ArcelorMittal maakte de verwachtingen wél waar, met een koerssprong van maar liefst 17,6%.

De pijn zat vooral in het lijstje met floppers: deze scoorden stuk voor stuk goed. De beurswaarde van Heineken steeg zelfs met dik 12%.

Een fictieve long / short portefeuille liet een verlies zien van 4%.

Toppers december
Rendement
Floppers december Rendement
Ahold Delhaize +1,6% Unibail-Rodamco-Westfield +5,9%
ING +5,0% Royal Dutch Shell +3,9%
Unilever +3,6% Heineken +12,4%
ASML +1,0% Wolters Kluwer +4,4%
ArcelorMittal +17,6%    
Just Eat Takeaway -12,2%    
KPN +5,0%    


Keuzes januari: Aegon is favoriet, Unibail-Rodamco voert flopperlijstje aan

Tot slot de keuzes voor januari. Welke aandelen moeten we volgens de beursexperts absoluut hebben en waar kunnen we beter met een grote boog omheen lopen?

Aegon staat met stip bovenaan het boodschappenlijstje. Verder verwachten de experts dat de grootste pijn bij JET wel is geleden en dat dit aandeel alsnog de weg omhoog zal weten te vinden. ASML en Ahold Delhaize gaan nog een ronde mee bij in het lijstje met toppers.

Unibail-Rodamco-Westfield voert het rijtje floppers aan. Op ruime afstand volgen ArcelorMittal, Heineken en Wolters Kluwer. De laatste drie aandelen hebben de top voorlopig wel bereikt, zo verwachten de experts.

Toppers januari
Saldo*
Floppers januari Saldo*
Aegon 10 Unibail-Rodamco-Westfield -14
Just Eat Takeaway 6 ArcelorMittal -4
ASML 6 Heineken -4
Ahold Delhaize 6 Wolters Kluwer -4

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 25 mei Dit waren de tips van de Hollandse Aandelenavond 2022
 2. 24 mei IEX Beleggersdag: bekijk nu het programma!
 3. 24 mei Om 19.30 is het zover: Hollandse Aandelenavond 2022

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. LLinssen 4 januari 2022 11:45
  Als ASML de tip is van 2022, dan gaan asmi en best toch mee? Ofwel dan gaat de AEX index weer omhoog.
  Ik vind de flop urw wel een spannende, misschien hebben ze wel goed beleid gevoerd door ook dit jaar nog geen dividend te betalen maar als dit in 2023 verandert zou het tegen het einde van het jaar nog wel eens een spurt kunnen krijgen.
 2. Hans2021 4 januari 2022 12:17
  quote:

  objectief schreef op 4 januari 2022 12:07:

  Zonder experts is het blind autorijden, want dan wisten we niks over de bedrijven. Maar ook zij, bepalen de toekomstige economische en politieke beslissingen niet, waardoor de verwachtingen niet zonder meer uitkomen.
  En met experts is het ook blind autorijden ;-)
 3. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 4 januari 2022 12:30
  quote:

  RonaldB schreef op 4 januari 2022 12:00:

  Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde er in, dat je kan zien dat ook experts het gewoon niet weten. Al zijn er altijd wel experts die het goed hebben, achteraf gezien, al zal je over de langere termijn een 'regression toward the mean' zien.
  Inderdaad, je koopt een index en als het een keer flink crashed (50% of meer) dan koop je bij. Verder niet te moeilijk doen. De aanname bij beleggen is dat de economie groeit, op termijn dan toch, wat zijn weerslag vindt in stijgende aandelenkoersen, op termijn dan toch. De hoge koersen momenteel zijn waarschijnlijk wel een slecht instapmoment. Eerder een beetje afromen zodat je weer buskruit hebt om mee te schieten als er betere kansen zijn.

  Er is echt heel veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vrijwel niemand op termijn de index verslaat. En als ze de index al op termijn verslaan is het met kleine percentages waar je wel flink voor moet betalen. Het is niet voor niets dat indexfunds als Blackrock, Vanguard, Fidelity en State Street zo ongeveer de hele wereld bezitten.
 4. tietus riensma 4 januari 2022 17:10
  quote:

  Zaphod Beeblebrox schreef op 4 januari 2022 12:30:

  [...]

  Inderdaad, je koopt een index en als het een keer flink crashed (50% of meer) dan koop je bij. Verder niet te moeilijk doen. De aanname bij beleggen is dat de economie groeit, op termijn dan toch, wat zijn weerslag vindt in stijgende aandelenkoersen, op termijn dan toch. De hoge koersen momenteel zijn waarschijnlijk wel een slecht instapmoment. Eerder een beetje afromen zodat je weer buskruit hebt om mee te schieten als er betere kansen zijn.

  Er is echt heel veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vrijwel niemand op termijn de index verslaat. En als ze de index al op termijn verslaan is het met kleine percentages waar je wel flink voor moet betalen. Het is niet voor niets dat indexfunds als Blackrock, Vanguard, Fidelity en State Street zo ongeveer de hele wereld bezitten.
  Uit onderzoek blijkt ook dat time in the market beter is dan timing the market.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links