Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aantal trades in turbo’s halveert na AFM-maatregelen

Aantal trades in turbo’s halveert na AFM-maatregelen

Per 1 oktober 2021 werd de turbohandel in Nederland door de AFM aan banden gelegd door hefboombeperkingen, verplichte risicowaarschuwing en een verbod op handelsbonussen.

De belangrijkste maatregel is de beperking van de hefboom; zodra de maximale hefboom bereikt is, is een aanbieder verplicht om 'bid-only' te gaan; het is dan alleen nog mogelijk een product te verkopen, het kan niet meer gekocht worden. 

Hefboom minder groot, handel dood

Op basis van Euronext-data van de periode voor de invoering van de maatregel (Q1 t/m Q3 2021) versus de periode erna (Q4 2021) lijkt de maatregel een significante impact te hebben op de handel in turbo’s.

Het aantal transacties nam met maar liefst 53% af, van gemiddeld 149.000 transacties per maand in de eerste drie kwartalen tot gemiddeld 70.000 in het laatste kwartaal. De omzet daalde met 24%.

Deze daling kan niet verklaard worden door seizoensinvloeden; op Euronext Frankrijk (de maatregelen zijn alleen in Nederland in gevoerd) steeg de omzet en bleef het aantal transacties gelijk in het vierde kwartaal. Turbo's worden in Nederland ook via de handelsplatforms CATS en LOX aangeboden. Hier zijn geen openbare data van beschikbaar, maar bronnen uit de industrie bevestigen dat hier ook een sterke afname te zien is.

AEX-turbo's harder geraakt

De impact blijkt extra groot bij turbo’s op de AEX; hier daalde het aantal transacties op Euronext met 76% in Q4 2021, en de omzet nam met 27% af. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de AFM de hefboom voor de AEX beperkt heeft tot 10, terwijl de maximale hefboom bij een aantal andere indices zoals de DAX op 20 staat. 

Euronext noch enkele gecontacteerde brokers hebben op dit moment data beschikbaar die laten zien of (voormalige) turbohandelaren nu bijvoorbeeld meer in opties, crypto, CFD’s en/of in het buitenland genoteerde turbo’s zijn gaan handelen. 

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente analyses van Erik Mauritz

 1. 05 jul Crypto-ironie
 2. 01 jul Twitter en Disney in vuurlijn van "culture wars"; wie volgt? 4
 3. 16 jun Er is ook een positief scenario! 2

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Kaviaar 3 januari 2022 17:12
  Jammer dat AFM de hedgefunds niet aanpakt en o.a. de meldingsdrempel naar beneden bij stelt.

  Het is en blijft absurd dat hedgefunds legale praktijken uitvoeren met niet in eigen bezit zijnde aandelen, maar geleende aandelen.
  Doel: zo vlug mogelijk de koers in elkaar stampen voor eigen gewin.

 2. forum rang 6 Stephanus1987 3 januari 2022 18:40
  quote:

  Timmah schreef op 3 januari 2022 15:24:

  ik ben benieuwd in hoeverre dit zorgt dat mensen meer in opties of cfd's gaan handelen. Turbo's zijn redelijk duidelijk en 't maximale verlies is de inleg. Mijn ziens niet echt een vooruitgang..
  Eens, begrijp niet zo goed dat ze hun energie niet in de risico's met crypto steken. Daar kun je volgens mij met veel hogere hefbomen werken.
 3. forum rang 5 mercurius-adept 4 januari 2022 09:22
  Beste toetsenbord-ridders,

  .... jullie klinken zo overtuigd van je eigen visie hier, dat jullie mijn kritiek op jullie bijdrage vast niet willen weten :))

  mvg,

  (maar voor het geval dat: dit is vergelijkbaar met bv snelheidbeperking op snelweg van 120 naar 100 ...niet echt reden voor zulke grote woorden dus)
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links