Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

U bent niet alleen, hoor: volledig op het verkeerde been met Apple

U bent niet alleen, hoor: volledig op het verkeerde been met Apple

Zo ergens tussen 2003 en 2005 was het, meen ik. Ik had een afspraak met een handelaar en die zat me deogen uit te steken met zijn BlackBerry met echte, real time edoch peperdure koersen Wall Street! En óf ik onder de indruk was. 

Cliché van jewelste, maar das war einmal. Real time koersen leest u overal gratis af (ze zijn zeker niet gratis) en BlackBerry... Dit is echt een fantastische draad over opkomst en bijna-ondergang van het bedrijf, dat toen nog Research in Motion (RIM) heette. Net als Nokia miste het een afspraak met de geschiedenis.

Het iPhone-moment.

Oh, BlackBerry, Nokia en ook Microsoft waren niet de enige die de iPhone niks vonden... Weet u uw eerste moment nog? Mijn baas had er als eerste een. We waren er die dag met heel IEX niet bij weg te slaan. Onze eigen site op een telefoonschermpje, dat je kon uitvergroten! Wonder. Had ik de aandelen maar... 

iPhone bijna vijftien jaar geleden geïntroduceerd

Volgende week dinsdag is het vijftien jaar geleden dat wijlen Steve Jobs de iPhone introduceerde. Vandaag op de kop af drie jaar geleden kwam Apple met een omzetwaarschuwing. Die hakte erin, maar is eigenlijk anno nu niet meer terug te vinden.


Zelfs niet logaritmisch:


Die omzetwaarschuwing is mij bijgebleven, omdat het Apple was en op een echt penibel moment kwam. De brede markt - zie hier de S&P 500 - flirtte destijds voor het eerst sinds de bodem in maart 2009 met een bear market. Ik hoef u niet te vertellen wat het sentiment was die dag, dagen en weken: héél bearish.

En de markt? Die draaide. De koers van Apple is zelfs verviervoudigd sindsdien.


Ik herhaal de Applegrafiek sinds 2007, maar let nu op die omzet. Is er toch nog iets geïmplodeerd bij Apple...


Overgang naar buy & hold-fonds

Mijn take: Apple is veranderd van een aandeel waar naar hartenlust door iedereen in werd belegd, gehandeld, gegokt en gespeculeerd, in vooral een buy & hold-fonds. Dat heeft denk ik te maken met de hoge koers, gebrek aan fantasie, maar wel forse aandeleninkoop (blauw) en dividendpolitiek van Jobs' opvolger Tim Cook.

Zijn genie is vooral geld verdienen, heel veel geld verdienen en daar de aandeelhouders in laten delen.

Voor productfantasie moet u niet bij hem zijn en het is juist dit dat vaak voor volatiliteit en omzet zorgt bij zulke aandelen. 


Just one more thing!
Vorig jaar deed BlackBerry ook weer van zich spreken. Als meme-aandeel dit keer...


Wie dit in 2007, of zelfs begin 2019 had verwacht... Ik zou geen grotere relativering weten van ook nu weer al die (uitgesproken) beursvoorspellingen die u overal tegenkomt. Durft u te voorspellen waar over vijftien jaar Apple en BlackBerry staan?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Hjvd 3 januari 2022 14:30
    apple heeft zijn silicon en bb gaat zich richten op de zakelijke sector, de vraag is of we in de toekomst nog grote multinationals hebben of dat we massaal gaan thuiswerken en nieuwe MKB groei zullen zien. de waarheid ligt denk ik in het midden, beide bedrijven hebben aantrekkelijke vooruitzichten met apple aan kop want die heeft naast zakelijk ook nog zn vingers in de pap bij consumer.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links