Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Op naar nieuwe records

Slotcall: Op naar nieuwe records

De AEX sluit 0,5% en dat betekent dat we voor het eerst sinds de komst van de Omikronvariant weer boven de 800-puntengrens sluiten. De hoofdindex moet het niet hebben van Prosus (-3,1%). De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij heeft last van wwn stevige koersdaling van Tencent.

Chinese aandelen liggen slecht vandaag en Tencent (-3,5%) ontspringt de dans helaas niet. Het Aziatische land maakt het moeilijker voor bedrijven om een notering in het buitenland aan te vragen. Een dergelijk bericht komt het Chinese investeringsklimaat niet ten goede.

Daarentegen ligt UMG (+3,0%) er wel goed bij. Het platenlabel kende een zwak debuut in de AEX, maar begint zijn draai langzaam te vinden. Groot nieuws over het bedrijf is er overigens niet. Verder stijgen aandelen in een brede lijn en valt alleen Just Eat Takeaway (-2,2%) uit de toon. Is dit een typisch gevalletje van windowdressing?

De beursagenda was vandaag praktisch leeg en ook advieswijzigingen zijn er niet te bespeuren. Toch gaat de beurs in een aardig tempo omhoog. Ik weet niet waar het exact aan ligt, maar feit blijft dat de rente laag is en er zijn praktisch geen alternatieven voor aandelen. Daar komt bij dat de laatste week van het jaar sowieso een goede beursperiode is.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (+0,1%) maakt vaart met zijn structuurwijziging. Per 24 januari wijzigt de naam Koninklijke Olie in Shell PLC en op 28 januari vindt de laatste handelsdag plaats van de A- en B aandelen. Deze omzetting vindt automatisch plaats, waardoor beleggers niets hoeven te doen.

Per 31 januari gaat de eerste handelsdag van de single share Shell van start. Fundamenteel verandert er door de verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk overigens niet. Het aandeel noteert tegen tien keer de verwachte winst over 2022. Of het aandeel daarmee koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

AMD

AMD (-1,6%) is sinds begin oktober ruim 50% in waarde gestegen. De chipmaker is samen met Intel jarenlang alleenheerser op het gebied van datacenter CPU's. Het bedrijf profiteert dus volop van de sterke stijging van de vraag naar chips voor datacenters.

Echter, Apple heeft een enorme inhaalslag gemaakt en momenteel presteren de ARM-processoren van iPhoneproducent zelfs beter dan die van Intel en AMD. Toch zijn de groeivooruitzichten voor AMD nog altijd bijzonder gunstig. Hoe dit precies zit, leest u in de onderstaande analyse van analist Paul Weeteling. 

Rentes 

De.vergoedingen op tienjaars staatspapier blijven dicht bij huis. De Nederlandse rente blijft stabiel op -0,10%.

 • Nederland: -0 basispunten (-0,10%)
 • Duitsland: -0 basispunten (-0,24%)
 • Italië: -3 basispunten (+1,10%)
 • Verenigde Staten: -2 basispunten (+1,46%)
 • Verenigd Koninkrijk: gesloten

Brede markt

 • De AEX sluit 0,5% in het groen en daarmee presteren we redelijk in lijn met de overige Europese indices.
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones en S&P500 winnen circa 0,5%, terwijl de Nasdaq 0,2% moet prijsgeven.
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,132 ten opzichte van de dollar. 
 • De VIX klimt 1,4% tot 17,9 punten.
 • Goud (-0,1%) en zilver (+0,2%) doen het rustig aan.
 • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (+0,4%) klimmen.
 • Bitcoin (-4,7%) duikt onder de $50.000

Het Damrak  

 • Philips (+2,2%) lijkt voorzichtig uit te bodemen, maar het is allemaal nog heel fragiel.
 • Akzo Nobel (+1,5%) heeft een goede dag, maar groot nieuws kom ik niet tegen en de volumes zijn bijzonder laag.
 • De nabeursveiling voorkomt dat Wolters Kluwer (+1,5%) sluit op een all time high.
 • Aalberts (+2,3%) flikt het daarentegen wel. Begin deze maand verhoogde het bedrijf nog zijn verwachtingen voor de middellange termijn.
 • Basic-Fit (+2,3%) sluit weer boven de €40.
 • Er lijkt een kopertje in Nedap (+5,3%) te zitten. Het handelsvolume van 6.900 stukjes ligt ruim boven het driemaandsgemiddelde.
 • CM.com (-2,1%) geeft de openingswinst volledig uit handen. Niet-winstgevende technologiebedrijven liggen er de laatste maanden bijzonder zwak bij. Dit geldt dus ook voor CM.com. De recente outlookverhoging kon daar geen verandering in brengen.
 • Ordina (+1,9%) komt aardig in de buurt van zijn jaarrecord. De te verbreken barriere bedraagt €4,21. Deze koers zette de ICT-dienstverlener 26 juli op het bord. Morgen maak ik speciaal voor Premiumleden een analyse.

Adviezen

 • Er zijn vandaag geen advieswijzigingen doorgekomen

Agenda Woensdag 29 december

Consensus

 1. 16:00VS pending Home sales nov+0,5% MoMicon waarschuwing
 2. 16:30VS olievoorraden-3,23M
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 29 sep "Ik heb aandelen NN Group bijgekocht" 32
 2. 28 sep Schadebedrag NN Group valt mogelijk minder hoog uit dan gevreesd
 3. 27 sep Advieswijziging NN Group na grote nederlaag in rechtszaal

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Businessmen 28 december 2021 20:33
  Ik heb een vraagje hoe komt dat een aantal aandelen voor een x periode vaker in dit nieuws worden beschreven?

  Waar ik vandaag op doel is CM.com die komt bijna om de dag op dit stukje slotcall terug. Postnl komt ook heel vaak voor. een tijdje terug ging bijna dagelijks over pharming.

  Uiteraard als er iets bijzonders aan de hand is dan graag, maar vaak is dit niet het geval.
 2. JoeSixpack 28 december 2021 21:02
  Vroeger, een hele tijd geleden liepen er in Hilversum zogenaamde pluggers rond. Die zorgden ervoor dat er op Hilversum 3, nu 3FM ,bepaalde singles werden gedraaid , die daarna redelijk snel in de Top40 kwamen...en goed verkocht werden.
  Datzelfde doen ze bij IEX en andere fora ook, alleen nu wordt er een halve pagina aan disclaimer onder gehangen. Vroeger ging je met de DJ nog ff een peukje roken en wat bier drinken op het Gooische Matras, mooie tijden. Geen AFM
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links