Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Rente en huizenprijzen in 2022: dit kunnen we verwachten

Rente en huizenprijzen in 2022: dit kunnen we verwachten

Ik geef jaarlijks mijn voorspelling voor de huizenprijzen en hypotheekrentes voor het volgende jaar. Maar alvorens mijn voorspelling te doen voor het jaar 2022 even een korte terugblik op de voorspellingen die ik een jaar geleden deed.

Terugblik huizenprijzen 2021

Ik voorspelde vorig jaar het volgende over de huizenprijzen in 2021:

'Ik verwacht dan ook dat de huizenprijzen ook in 2021 gewoon verder stijgen. De stijging zal tussen de 5% en 10% zijn. Dit betekent wel dat de gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning naar rond de €380.000 zal gaan! Voor een nieuwbouwwoning zal gemiddeld rond de €470.000 betaald gaan worden.'

De huizenprijzen zijn zeker gestegen in 2021. Er is zelfs sprake van een oververhitte markt volgens de kenners. De gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is nu rond de €420.000. Mijn voorspelling was leuk, maar te voorzichtig.

Terugblik hypotheekrente 2021

Eens kijken wat mijn voorspelling was met betrekking tot de hypotheekrente:

'Toch verwacht ik dat in 2021 de hypotheekrente nog verder kan dalen. Net als in 2020 zal dat zeker in de eerste maanden van het jaar gebeuren. Natuurlijk gaat het niet om grote percentages. Het zou mij in ieder geval niet verbazen als de hypotheekrente voor hypotheken met NHG voor een rentevaste periode van 30 jaar onder de 1,5% komt en bij 20 jaar vast zelfs onder de 1%!'

In onderstaande grafieken ziet u hoe de (laagste) hypotheekrentes zich in 2021 werkelijk hebben ontwikkeld.

Hypotheekrente in 2021 voor hypotheken zonder NHG
klik om te vergroten

Hypotheekrente in 2021 voor hypotheken met NHG
klik om te vergroten
Bron: hypotheekrentes: ActueleRentestanden.nl

Al heel snel in 2021 was het raak: de hypotheekrente van 30 jaar vast zakte onder de 1,5%. Achter deze voorspelling kon ik een mooi vinkje zetten. Mijn voorspelling dat de hypotheekrente van 20 jaar vast onder de 1% zou komen, is (helaas) niet gehaald.

Voorspelling huizenmarkt en hypotheekrente voor 2022

De hypotheekrente zal in 2022 wel iets stijgen (niet meer dan 0,5%). Het zal zeker niet veel zijn. Bovendien zal het geen invloed hebben op de huizenprijzen. Er zijn te veel banken die graag een hypotheek willen afsluiten. De visvijver wordt echter steeds kleiner. Het is dus “vechten” om een visje te vangen in 2022.

De huizenprijzen zullen ook in 2022 verder stijgen. Ik verwacht dat de gemiddelde prijs van een bestaande woning naar de €500.000 gaat. Dit betekent dat voor nieuwbouwwoningen de gemiddelde prijs rond €580.000 wordt.

Ik kom bovendien heel vaak aankopende makelaars tegen die hun klanten adviseren om boven de vraagprijs te bieden zonder ontbindende voorwaarden. Deze makelaars hebben maling aan hun klanten. Bovendien is een bod van meer dan €100.000 boven de vraagprijs geen uitzondering geworden. Ik heb al vernomen van bedragen van €150.000 tot zelfs €200.000 boven de vraagprijs (vraagprijs is dan rond de €800.000).

Als deze trend doorzet, dan hebben we echt een heel groot probleem in Nederland.


Meer Outlook 2022


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 StoplossBurner 29 december 2021 11:16
  quote:

  Stephanus1987 schreef op 29 december 2021 10:57:

  Wij willen al langer wat groter wonen, nu wonen we een leuk (koop) stads-appartement. Hoewel financieel gezien we een flinke dot overwaarde hebben in het huidige appartement alsmede nog een dot overwaarde van een verkocht appartement in 2020 hebben we nog geen kans gezien een woning naar onze smaak te kunnen bemachtigen.

  Wellicht ten dele ook omdat ik weiger 8 ton neer te tellen voor een betrekkelijk standaard woning en ik zeker geen hoge hypotheek wil aangaan voor een vastgoed object dat 50% in prijs is gestegen in de afgelopen 10 jaar. Als we kijken naar de prijzen moet er toch een plafond gaan ontstaan. Nog een paar ton verwijderd van een miljoen voor een standaard hoekhuis in een middenstandswijk. Als dit geen bubbel is dan weet ik het ook niet meer.. Probleem is dat bubbels lang aan kunnen houden... wel ben ik ervan overtuigd dat er nog een hoop ellende aan zal komen op deze huizenmarkt.
  Als je verwacht dat er een plafond aankomt, wat heeft wachten voordat dat plafond wordt bereikt dan nog voor zin?
  Voor de huidige starters is de tweedeling wel compleet inmiddels, de bakken met overwaarde van de mensen die al wat langer in de koopwoningmarkt zitten zullen zij nooit meer in kunnen halen (aangezien in 5 jaar voor velen de woningwaarde om en nabij verdubbelt is). Hadden die sukkels maar een jaar of 5 eerder moeten worden geboren.
 2. Mousje 29 december 2021 11:32
  Als iedereen (t/m de kapper en de taxichauffeur aan toe) roept "the only way is up", is het echt aan het plafond gekomen.

  Overigens schrik ik van het bericht dat huizen van 8 ton, met 2 ton worden overboden. Dat overbieden bestaat bij "gewone" woningen van 3,5 - 4,5 ton was bekend, maar dat in de 2x zo hoge prijsklassen ook al evenredig wordt overboden, is echt een teken aan de wand, watt Jos zegt: een groot probleem!!!
 3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 29 december 2021 12:10
  quote:

  StoplossBurner schreef op 29 december 2021 11:17:

  [...]

  2019 wil zijn quote terug?
  Begrijp ik niet zo goed. Maar het is waar dat ik huizenprijzen al heel lang erg hoog vind. Het verbaast me hoe hoog zo'n bubbel kan gaan. De rente kan alleen gelijk blijven of stijgen. Het easy money beleid van de centrale banken kan niet blijven doorgaan. De babyboomers sterven uit. Als de everything bubbel barst kan er zo 75% van alle prijzen afgaan, huizen en aandelen. Banken zijn dan allemaal failliet. Weg hypotheken. Dat lijkt me een mooi instapmoment.
 4. [verwijderd] 29 december 2021 12:25
  Tussen 2021 en 2022 dus weer +/- 15% erbij, in deze voorspelling.

  Ik ben wel benieuwd naar de vraag hoe het nu historisch zit met de kosten van woning in het huishoudboekje van de Nederlanders. Het staat mij bij dat een gemiddeld gezin vroeger X% kwijt was aan woonlasten en dit percentage de afgelopen decennia behoorlijk is gedaald. Durf je het aan om te stellen dat de prijzen zullen blijven stijgen, zolang dat oude percentage nog niet in beeld is? En als je de "gedwongen aflossing", wat tot op zekere hoogte een investering is, buiten beschouwing laat. Hoe zit dat dan?

  En hoeveel willen we eigenlijk betalen aan ons huis? Het is een van de weinige primaire levensbehoeften. Is 50% dan teveel? Ja, roept iedereen. Wat zijn we verwend, denk ik dan. Het kan nog veel gekker.

  Ik heb nu gekocht voor > 9 ton. Die rente is peanuts. Het is de aflossing die opbreekt, maar dat beschouw ik als investering en doet om die reden minder zeer.
 5. Rotterdammert 29 december 2021 14:49
  Ik geloof ook nog niet in een crash. Koophuizen zijn nog steeds hartstikke betaalbaar. Een huurappartementje van 60 vierkante meter kost je €1.000 p/maand. Voor €1.000 kun je een hypotheek van 3,5 ton krijgen. Daarmee krijg je een mooier appartementje in een betere buurt. De maandlast is opeens vooral aflossing geworden. Zolang er niet massaal nieuwe huizen bij komen of een fikse renteverhoging dan blijft bovenstaand scenario zorgen voor vraag. De verkoper steekt namelijk een ton overwaarde in zn zak en gaat shoppen. De gekte van de markt doet de rest. Dus 15% erbij? Why not.
 6. toonvdb 29 december 2021 14:52
  In 2007 kochten wij een klein huisje voor 60.000 euro contant, nu is de taxatie waarde 155.000 euro en heb een hypotheek genomen van 75000 euro om mijn twee zonen een huis buiten Nederland te laten kopen. is toch mooi, het heeft mij wel aan het denken gezet, inflatie dit jaar 5,6% volgend jaar ? maar denk in de richting 4 a5 % rede Nederland en Europa hebben bakken belasting geld aan nood lijdende gegeven wat terug moet komen, laten we de gemiddelde inflatie op 3,5 % zetten dan is mijn schuld over 10 jaar aan koopkracht 48.750 euro, betaal 1,05% rente in tien jaar 7.875,00 euro en bij deze inflatie is mijn huis dan 188.750 euro waard, is het gek dat ik er niets meer van snap, wie kan mij duidelijk maken waar dit naar toe gaat.
 7. gerard66 29 december 2021 15:03
  Het is nog lang geen bubble... kijk naar de prijzen in London, Parijs , Antwerpen etc... Zo lang als e meerderheid van de mensen (zij met een koophuis en zij met ouders met een koophuis) profiteren van deze rijkdom, gaat het nog wel even door.

  Je leest haast alleen over die arme starter en ik mis dan ook alle succesverhalen in pers. Waar blijven de interviews van de 85 jarige die haar jaren 30 woning verlaat en de afgelopen 5 jaar 4 ton rijker is geworden en nu haar hele familie kan verwennen vanuit haar particuliere, luxe zorgwoning.

  Overigens ligt een deel van de oplossing voor starters bij deze senioren. Als voor hen nu eens goede, hoogwaardige seinorenwoningen zouden worden gebouwd komen er hele treintjes op gang en komt de hele markt in beweging.
 8. forum rang 4 StoplossBurner 29 december 2021 15:28
  quote:

  Zaphod Beeblebrox schreef op 29 december 2021 12:10:

  [...]

  Begrijp ik niet zo goed. Maar het is waar dat ik huizenprijzen al heel lang erg hoog vind. Het verbaast me hoe hoog zo'n bubbel kan gaan. De rente kan alleen gelijk blijven of stijgen. Het easy money beleid van de centrale banken kan niet blijven doorgaan. De babyboomers sterven uit. Als de everything bubbel barst kan er zo 75% van alle prijzen afgaan, huizen en aandelen. Banken zijn dan allemaal failliet. Weg hypotheken. Dat lijkt me een mooi instapmoment.
  Ja misschien zakt de boel wel in 2030; wat ga je in de tussentijd doen? Door blijven huren of bij je ouders wonen? Uiteindelijk heb je maar 1 leven.

  En wat ik bedoelde met de quote; waarschijnlijk vond je in 2019, dat het ook al een mooi moment wat om te verkopen zoals velen riepen, maar erg waarschijnlijk is het niet dat we de prijzen van 2019 weer ooit terug gaan zien. Er zijn wel vaker stijgingen van 10 tot 20% geweest in een jaar, waarna nooit meer een prijsniveau lager dan dat is bereikt. Na de oorlog zijn er slechts 2 periodes geweest waarin de prijzen zijn gezakt waarvan 1 vrij recent. En ik heb nieuws voor je, de prijzen zijn toen zeker geen 75% gezakt. Er zijn veel te veel belangen mee gemoeid om de prijs hoog te houden, zijn het niet de bouwkosten (die nu ook gigantisch zijn, dat zal wellicht nog wel zakken) maar vooral ook grondkosten (en dat gaat teveel pijn doen aan overheids begrotingen om die niet verder te laten stijgen).
 9. forum rang 4 StoplossBurner 29 december 2021 15:38
  quote:

  Met Effekt schreef op 29 december 2021 14:31:

  De huizenprijzen hebben weinig te maken met de kosten van grond en een huis bouwen. Maar dankzij de regels en in minder mate gebrek aan bouwvakkers kun je in Nederland geen eigen huis [laten] bouwen zoals bv in Belgie of Duitsland heel gebruikelijk is. Jammer.
  Ook als je nu zelf een huis bouwt ben je al snel minimaal 600,- per m3 kwijt en als je wat luxers wilt ga je tegenwoordig al naar 800,- m3. Alleen aan de loodgieter ben je bij een leuk vrijstaand huis (1000m3) al snel zo'n 1 ton aan kwijt en dan heb je gewoon 1 badkamer, 3 wc's en dan zit de warmtepomp er nog niet eens bij.
 10. Mugje 29 december 2021 15:55
  Toch triest als je dit soort voorspellingen leest. De schaarste is veroorzaakt door de politiek. Het opjagen van de prijzen is ook veroorzaakt door de politiek. Dat er niet gebouwd kan worden is ontstaan door de laffe houding van de politiek die agrariërs en uitstoot niet hebben durven aanpakken. Dat er geen landbouwgrond vrij is gekomen t.b.v. woningbouw ook door lafhartige houding van de politiek. Dat bij deze lage rente te weinig mensen geld mogen lenen om ook hun eigen stulpje te kunnen laten bouwen zelfde laken een pak. Dat er nu te weinig bouwbedrijven in Nederland zijn om daadwerkelijk grootschalige bouwprojecten te realiseren is dan ook weer een logisch gevolg. Een groot deel van de bouwers heeft het heil in het buitenland gezocht. Kijk bijvoorbeeld eens net over de grens bij onze Duitse buren. De ene bouwplaats na de andere, daar wordt wel gebruik gemaakt van het gratis geld en wordt massaal gebouwd.

  Hoe anders gaat het dan hier in Nederland. Een lange periode Rutte heeft mallotig grote verschillen in vermogensposities veroorzaakt tussen bevolkingsgroepen. Dan met name het feit of je al dan geen eigen woning bezit maakt enorm veel uit. Ben je dat wel dan heb je zulk mallotig lage woonlasten dat je van gekkigheid niet weet wat dan met het overschot te doen. Heb je geen eigen woning dan moet je huren en betaal je de hoofdprijs aan de verhuurder.

  En het meest mallotige komt nog. De politici die dat de afgelopen 15 jaar allemaal hebben laten gebeuren en niet alleen daar steken hebben laten vallen maar ook op andere fronten?? Die zitten er na een eeuwigheid onderhandelen over een kabinetsformatie gewoon weer aan het roer. Worden afgezet omdat je onvergeeflijke fouten hebt laten gebeuren en dan toch gewoon weer terug aan de macht komen?? Dat kan niet eens in een bananenrepubliek, voor zo'n marionettenkabinet moet je echt in Nederland wezen.

  Ik ben benieuwd waar de rekening wordt neergelegd om al die miskleunen te financieren. Zullen wel niet de woningeigenaren worden vrees ik. Zullen de oudjes en de jongeren wel moeten ophoesten. En ook de huurders, die zijn allemaal te weinig georganiseerd om een stevige vuist te maken.
 11. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 29 december 2021 16:13
  quote:

  StoplossBurner schreef op 29 december 2021 15:28:

  [...]

  Ja misschien zakt de boel wel in 2030; wat ga je in de tussentijd doen? Door blijven huren of bij je ouders wonen? Uiteindelijk heb je maar 1 leven.

  En wat ik bedoelde met de quote; waarschijnlijk vond je in 2019, dat het ook al een mooi moment wat om te verkopen zoals velen riepen, maar erg waarschijnlijk is het niet dat we de prijzen van 2019 weer ooit terug gaan zien. Er zijn wel vaker stijgingen van 10 tot 20% geweest in een jaar, waarna nooit meer een prijsniveau lager dan dat is bereikt. Na de oorlog zijn er slechts 2 periodes geweest waarin de prijzen zijn gezakt waarvan 1 vrij recent. En ik heb nieuws voor je, de prijzen zijn toen zeker geen 75% gezakt. Er zijn veel te veel belangen mee gemoeid om de prijs hoog te houden, zijn het niet de bouwkosten (die nu ook gigantisch zijn, dat zal wellicht nog wel zakken) maar vooral ook grondkosten (en dat gaat teveel pijn doen aan overheids begrotingen om die niet verder te laten stijgen).
  Ja, eigenlijk zitten we sinds 1971 (wat was er toen ook al weer?) vast aan stijgende prijzen van alles eigenlijk. Eerst langzaam, dan sneller. Ik denk niet dat dit goed blijft gaan. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid geld die agv covid de wereld is ingepompt. Als je gokt op meer inflatie dan zijn schulden geen probleem. Als je daarentegen denkt dat dit een gigantische bubbel is die op enig moment moet imploderen, dan is het niet verstandig om je zwaar in de schulden te steken.
  Verder, als er een great reset agenda is, dan kan het goed de bedoeling zijn om ook de huizenmarkt te laten instorten zodat Blackrock en co daarna alles opkopen. You will own nothing and be happy.
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.