Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX toont veerkracht

Slotcall: AEX toont veerkracht

Het venijn zit in de staart, dat blijkt toch wel sinds december. De stemming is omgeslagen en het sentiment is niet bijster optimistisch. Natuurlijk kan daarvoor deels naar de Fed worden gewezen, deels naar omicron, de hoge inflatie helpt ook niet echt een handje mee, maar het deels veilig stellen van de toch fraaie behaalde winsten dit jaar zal ook een rol van betekenis spelen. 

De AEX startte de dag flink in het rood, maar er zit nog steeds wel enige veerkracht in de markt. De lows van vanochtend, zo rond de 757, zijn bij het sluiten van de markt weer uit zicht en dat is met een rood gekleurd Wall Street zeker niet slecht. 

De VIX schiet vandaag richting de 25 - 26 en dat maakt duidelijk dat er de nodige nervositeit in de markt is geslopen. De onzekerheid rond de mogelijke impact van omicron is niet zomaar weggenomen, maar dit laat onverlet dat sommige individuele aandelen wel erg sterk hebben moeten inleveren. 

Het nieuw in de AEX toegetreden UMG deed het de eerste dag in de eredivisie kalmpjes aan. Ahold was een sterkhouder, evenals ASML en IMCD. Flinke klappen waren er echter voor fondsen als Besi, Just Eat Takeway en Shell. allicht wat vroeg voor wat window dressing, maar de meeste underperformers van dit jaar lijken het ook vandaag extra zwaar te hebben. 

De AEX sloot de dag uiteindelijk af op een stand van 763 punten, een verlies van 1,1% en dat valt eerlijk gezegd nogal mee gezien de stevige verliezen aan het begin van de handelsdag. 

Besi 

Zomaar een omzetwaarschuwing van Besi, zo tegen het eind van het jaar. Een nare verrassing, maar de soep wordt niet zo heet gegeten als wordt opgediend. Een kleine tegenslag in Maleisië zorgt voor enige productie-onderbrekingen. 

De initiële koersreactie was fel, te fel: de koers daalde even tot €67,50 in de eerste vijf minuten van de handel, maar trok nadien weer aan. De Beleggersdesk tilt hier niet al te zwaar aan, zo blijkt uit een analyse op IEX Premium

 

 

Basic Fit 

Sportschoolketen Basic Fit wordt opnieuw geraakt door de lockdown maatregelen van het Nederlandse kabinet. Dat gaat geld kosten. Hoeveel, en of dit gevolgen heeft voor het advies en/of koersdoel van Basic Fit, leest u in een uitgebreide analyse op IEX Premium:   

 

FedEx

De Amerikaanse pakketjesvervoerder FedEx verraste eind vorige week vriend en vijand met aansprekende cijfers. De winst per aandeel overtrof de consensus ruimschoots: $4,83 versus $4,28 verwacht. 

En daarmee houdt de goednieuwsshow niet op: de outlook voor geheel fiscaal 2022 gaat omhoog en er komt een nieuw aandeleninkoopprogramma. Kopen dan maar? Misschien verstandig eerst de fundamentele analyse op IEX Premium te lezen: 

 

Wall Street 

In de VS sloeg beleggers ook de schrik om het hart rond omicron. Althans, dat wordt op de meeste plaatsen als hoofdoorzaak opgevoerd waarom ook Wall Street een zwakke start kende. 

Bedrijfsnieuws was er ook: Oracle doet een miljardenovername en koopt voor $28,3 miljard Cerner over, een healthcare onderneming. Een poging ook van Oracle om zijn achterstand in de cloud in te lopen. Logisch allicht, maar beleggers reageren niet heel enthousiast op de aankoop. 

Anders nieuws betreft Tesla, danwel Elon Musk. De flamboyante topman twittert er stevig op los, verkoopt flink wat aandelen Tesla en liet weten dat er zo'n $11 miljard wordt overgemaakt naar de Amerikaanse fiscus. Dit als verklaring van het waarom Musk zoveel aandelen, voor circa $14 miljard, van de hand heeft gedaan. 

Na twee uur handel staan de drie grote indices op verlies: de Dow Jones levert 1,8% in, de S&P 500 1,8% en tot slot de Nasdaq eveneens 1,8%.

Rentes 

De tienjaarsrentes in Europa lopen licht op, maar veel heeft het niet om het lijf. De tienjaarsrente in onder andere Duitsland en Nederland blijft negatief. Hoewel, nog zo'n dagje en het gratis lenen voor de Franse overheid is voorbij. De Amerikaanse tienjaarsrente biedt in ieder geval nog 1,38%, maar dat is met de huidige inflatie ook slechts een mager doekje voor het bloeden. 

Brede markt

  • De AEX daalt met ruim 1% tot 763 punten 
  • Wall Street laat het kopje hangen en alledrie de grote indices leveren 1,8% in na twee uur handel 
  • De euro kruipt zowaar richting de 1,13 versus de dollar 
  • De VIX komt weer tot leven en schiet tot tegen de 26 
  • Goud en zilver doen per saldo bitter weinig en dat is teleurstellend 
  • Olie: WTI en Brent schieten hard omlaag en verliezen circa 5% 
  • Bitcoin doet het op $46,2k niet eens zo heel slecht vandaag met min 2%

Het Damrak  

  • ArcelorMittal (-/- 3,2%) liet zich weer eens van zijn volatiele kant zien en leverde stevig in, terwijl voormalig onderdeel Aperam (-/- 0,3%) de voeten wel relatief droog wist te houden. 
  • Besi (-/- 4,2%) kreeg een tikje te verwerken op het nieuws van een iets lager uitvallende omzet in Q4: uitstel, geen afstel en daarmee vooral een boekhoudkundige kwestie waar geen sterke koersreactie bij past. 
  • ING Groep (-/- 1,6%) is het opwaarts momentum weer geheel kwijt, de verwachte rentestijging is vooralsnog een fata morgana gebleken. 
  • Just Eat Takeaway (-/- 5,2%) laat het kopje alweer hangen na een bescheiden opleving. Er zal toch iets op korte termijn moeten veranderen bij JET, de sleutel daartoe heeft topman Jitse Groen. 
  • Shell (-/- 1,8%) zakt onder invloed van wat afkomende olie- en gasprijzen weer weg tot een wat treurig aandoend koersniveau. Een koersdoelverhoging van BofA bood geen soelaas. 
  • PostNL (+ 1,7%) profiteert amper van het feit dat de pakketjesstroom de komende maanden nog wat groter zal zijn als direct gevolg van een nieuwe lockdown in NL.
  • Accell (+ 0,1%) moet toch wat extra profijt kunnen hebben van tijdelijk gesloten sportscholen. Dan maar fietsen, toch? Ook heel gezond en prima voor de sales van de Friese fietsenfabrikant. 
  • Avantium (+ 7,5%) blijft speculatief in trek. De fantasie zit er weer in nu er toch een fabriek uit de grond zal worden gestampt.  
  • Op de lokale markt worstelt nieuwkomer Ebusco (-/- 2,9%) ook met het negatieve sentiment 

Adviezen

  • Shell: naar £24,50 van £22,50 en kopen - Bank of America (BofA)
  • AirFrance-KLM: naar €2,80 van €4 en houden - HSBC
  • DSM: naar €205 van €157 en kopen - Credit Suisse 
  • Ahold: naar €32 van €27,50 en houden - UBS
  • Accell: naar €49 van €47 en houden - Degroof Petercam 
  • Signify: naar €44 van €55 en houden - UBS 
  • Adyen: naar €1.900 van €1.380 en verkopen - Degroof Petercam 
  • Pfizer: naar $51 van $48 en houden - Goldman Sachs 

Agenda 21 dec 

06:30  Consumentenvertrouwen NL -CBS 
08:00  Consumentenvertrouwen Duitsland  
08:00  Update Q4 - Shell (RDS) 
14:00  General Mills Q2-cijfers 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 16:00 Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  2. 10:55 Uitstekende cijfers Flow Traders
  3. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Jason Voorhees 20 december 2021 19:59
    PostNL heeft een molensteen om haar nek hangen genaamd MW, die iedere dag gestaag aandelen blijft dumpen, aangezien ze er ongeveer 13 M hebben geleend, kunnen ze nog heel lang gestaag aandelen PostNL dumpen. Hoe goed het ook gaat, hoe uitmuntend de cijfers ook zijn, 13 M aandelen dumpen is heul veul. Daar moet heul veul vraag tegen overstaan en die is er ( nog ) niet.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 20 december 2021 20:36
    Kepler verruilt ING voor ABN

    Kepler Cheuvreux heeft op de favorietenlijst voor 2022 een plekje ingeruimd voor ABN AMRO, wat ten koste gaat van ING.

    "We verwachten op korte termijn meer nieuws over hoe ABN AMRO zijn aandeelhouders gaat belonen", klonk het.

    koersdoel voor ABN AMRO 17,30 euro
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links