Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het inflatierisico verdampt door dalende grondstofprijzen

Het inflatierisico verdampt door dalende grondstofprijzen

Nu de forse prijsstijging van energie en industriële metalen technisch lijkt af te vlakken, neemt de inflatoire druk af.

Het blijft lastig het sentiment op de financiële markten goed te peilen: is corona onder controle, kan de economie de nieuwe variant aan, trapt de Federal Reserve niet te hard op de rem en hoe ontwikkelt de situatie in Oekraïne zich?

Bovendien begonnen we net te wennen aan de uitzonderlijk hoge inflatie. De Nederlandse inflatie had in november met 5,6% de hoogste stand in bijna 40 jaar bereikt.

Inflatoire druk neemt af

Echter, de forse prijsstijging van energie en industriële metalen lijkt technisch af te vlakken en neigt zelfs weer naar een stevige daling. Hierdoor neemt de inflatoire druk automatisch wat af. Krijgen  monetaire autoriteiten dan toch gelijk, die  aanvankelijk dachten dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn?

In de afgelopen weken is de waarde van het mandje grondstoffen in de DJ-UBS Commodity-index al met ruim 10% gedaald. De koersontwikkeling van de wereldwijde grondstoffenindex geeft aan dat de extreem hoge inflatie dus aan het oplossen is.

Dit zien we vooral terug in het energiecomplex. De koers van natural gas is sinds begin oktober al met ruim 35% gezakt. Brent olie daalde met 15%. Bij de industriële metalen zagen we bij koper 9% verdampen, terwijl de aluminiumprijs met bijna 25% is gekelderd.

Rente loopt vooruit op lagere inflatie

Opvallend genoeg lijkt ook de rente vooruit te lopen op een terugkeer naar lagere inflatie. De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is gedaald van +0,05% naar -0,22%. De Amerikaanse 30-jaars rente is onlangs gezakt van +2,16% naar +1,85%.

Vandaag bekijk ik de koersontwikkeling van natural gas en Brent olie. Bij de industriële metalen beoordeel ik aluminium en koper. Verder leg ik enkele rentegrafieken onder mijn loep. Ik begin met de DJ-UBS Commodity-index.

Technische plaatje Commodity-index draait

De DJ-UBS Commodity-index, de wereldwijde grondstoffenindex, heeft de koersbodem van november gebroken. Er is duidelijk sprake van een technische verzwakking. Ook heeft de index een lagere koerstop gevormd, die nieuwe verkopers in de Commodity-index signaleert.

Een dalende fase wordt zichtbaar met een koersdoel rond steun 26 punten (de bodem van 20 augustus). Weerstand ligt op 30,98 punten (gevormd op 7 mei 2015).




Koers natural gas gekelderd

Technisch bezien verpietert het beeld van natural gas steeds verder nu de bodem van november is gebroken. De eerste verzwakking trad op met het breken van de stijgende trend. Ook heeft natural gas een nieuwe, lagere koerspiek op de grafiek achtergelaten.

De signalen duiden op nieuwe verkoopdruk. Natural gas kan naar $3,61 (de bodem van 16 juli) zakken. Weerstand ligt op $5,18 (de top van 16 november).

Na een doorbraak onder de steun van $3,61 wordt %2,84 het volgende neerwaartse koersdoel.


Brent olie verliest technisch aan kracht

Onlangs zakte de koers van de prijs van ruwe olie terug onder de bodems van oktober rond $80. Technisch verliest de prijs van ruwe olie fors aan kracht.

We verwachten voor de dalende trend steun op $65,02 (de bodem van 20 augustus). Weerstand ligt rond $86,74 (gevormd op 5 oktober 2018).



Aluminium boet aan kracht in

Recent zakte de aluminiumkoers onder de oktoberbodem rond $2.800. Technisch boet aluminium aan kracht in. Ook de uptrend staat hierdoor serieus onder druk.  We verwachten steun op $2.509,92 (de bodem van 5 november).

Weerstand ligt rond $3.224,32 (gevormd op 22 oktober). De 200-dagenlijn van aluminium draait neutraal, wat op een deukje in de technische conditie duidt.

.

Koper beweegt neutraal

Het industriële metaal koper beweegt zijwaarts, met een eerste steun op $4,21 (de bodem van 19 november). De weerstand bevindt zich rond $4,77 (de top van 22 oktober). Wacht op nieuwe technische signalen.

De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop. Na een doorbraak onder de steun van $4,21 wordt $4,04 het volgende neerwaartse koersdoel.



Nederlandse kapitaalmarktrente flink gedaald

Het beeld van de Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente  draait op korte termijn neerwaarts. Technisch bezien is de uptrend wel verlaten. De potentiële lagere toppen lijken aan te geven dat de neerwaartse draai structureler wordt.

Pas na een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 0,06% (gevormd op 20 maart 2020) komt er meer ruimte voor een stijging en wordt 0,40% het volgende opwaartse koersdoel.

We zien steun rond -0,37% (de bodem van 28 januari).



Amerikaanse 30-jarige kapitaalmarktrente

De Amerikaanse 30-jaars rente krijgt ruimte voor verdere koersdaling nu de bodems van de afgelopen maanden niet weten stand te houden. Hierdoor boet het technische plaatje verder aan kracht in.

Een neerwaartse tendens mag worden verwacht met pas  steun op 1,62% (de bodem van 11 december 2020). Weerstand ligt op 2,16% (de top  van 11 oktober).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 12
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Silk 10 december 2021 07:51
    Royce en je 4-jarige business cycle dan?

    Bij de aandelenindexen noemen we zulke dalingen consolidaties binnen een sterke stijgende trend! Waarom zou dit puur technisch voor de grondstoffen dan opeens anders zijn?

    Met producentenprijzen die nu plots jaar op jaar 21% hoger liggen duurt het een paar maanden vooraleer dat ook zichtbaar wordt in de eindketen. Dus die tsunami moet nog komen.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 10 december 2021 08:00
    Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod, daalt de vraag naar olie, gas en de diverse grondstoffen dan volgt er een prijsdaling.
    Bij olie en gas zie dat al aankomen, de fossiele brandstoffen zitten in het verdomhoekje vanwege de CO2 uitstoot die daar aan verbonden is en nieuwe energie doet steeds meer zijn intrede.

    Zelf geloof ik niet zo in elektrische voertuigen gezien de grote hoeveelheid accu's die daar voor nodig zijn, de elektrische infrastructuur die niet geschikt is om miljoenen voertuigen van stroom te voorzien.

    Alternatieve brandstoffen die niet vervuilen zoals kernenergie en waterstof komen steeds meer in beeld, bij waterstof nog volop in ontwikkeling om grote hoeveelheden te kunnen produceren, denk aan |Shell, Plug Power en vele andere bedrijven die daar volop mee bezig zijn.

    Er moet nog veel gebeuren op energiegebied maar ook op het gebied van duurzaamheid is er werk aan de winkel.
  3. [verwijderd] 10 december 2021 08:39
    Op 15 RD verkopen ,op 20.20 koopsignaal.4 weken geleden rentes breken uit.Eergister koop een put voor kerst,ik als beer
    verkocht zelfs 80 % vanwege de hoogste Vola dit jaar puts zijn in 2 dagen meer dan gehalveerd,ik heb je al eerder gezegd
    wees wat minder stellig .Erg gevaarlijk.
  4. [verwijderd] 10 december 2021 08:48
    quote:

    lonely wolf schreef op 10 december 2021 08:39:


    wees wat minder stellig .Erg gevaarlijk.
    Zeker op dit moment. Moeilijke situatie. Wordt die knal omhoog van dinsdag nog teruggetest en kabbelen we daarna op een Ni!-manier weer omhoog of was dinsdag de laatste krachttoer van de stieren en de opmaat voor misschien wel shortie-achtige taferelen naar AEX 670/655?
  5. [verwijderd] 10 december 2021 09:07
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 10 december 2021 08:48:

    [...]

    Zeker op dit moment. Moeilijke situatie. Wordt die knal omhoog van dinsdag nog teruggetest en kabbelen we daarna op een Ni!-manier weer omhoog of was dinsdag de laatste krachttoer van de stieren en de opmaat voor misschien wel shortie-achtige taferelen naar AEX 670/655?

    Juistem ,moeilijk heel moeilijk .En van de feestdagen weet je het ook niet meer zeker:)
  6. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 10 december 2021 09:31
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 10 december 2021 08:48:

    [...]

    Zeker op dit moment. Moeilijke situatie. Wordt die knal omhoog van dinsdag nog teruggetest en kabbelen we daarna op een Ni!-manier weer omhoog of was dinsdag de laatste krachttoer van de stieren en de opmaat voor misschien wel shortie-achtige taferelen naar AEX 670/655?

    Die belachelijke Stijging van di 7-12 was niets meer niets minder dan een Rebound..

    Totaal zonder omzet waarbij de Algo's waarschijnlijk weer de Hoofdrol speelden..

    En daarmee de Meute weer op het verkeerde Been zette..

    Een daling van Gisteren had anders ook Stand moeten houden bij 799/801..

    Toegevoegd:

    de Slag om de Arm: want alles is mogelijk in deze lang geregisseerde 'Markten'..

    Belangrijk wordt de Fed-meeting as. Woensdag..

    Denkt Chief Powerless het zelfde als RT over de Inflatie dan is er 'niets aan de Hand'..:)))
  7. Knarf 10 december 2021 09:50
    quote:

    Waldorf (niet Statler) schreef op 10 december 2021 08:50:

    Personeelsschaarste en looneisen, misschien ook ns naar kijken.
    Juist, personeelsschaarte in combinatie met oplopende inflatie geeft munitie voor de vakbonden.

    Hoewel de kracht en macht van vakbonden wat verminderd is de afgelopen jaren denk ik dat een loonprijsspiraal wel eens terug van weggeweest kan zijn.

    Over inflatie gesproken: Workday (WDAY) met een koers van $ 279,35 hebben ze een PE van rond de 3100.....
211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links