Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Makelaars winnen Douche van Koets 2021

Makelaars winnen Douche van Koets 2021

Tussen Sinterklaas en Kerst heb ik iets uit te delen: de dertiende Douche van Koets. Zoals ieder jaar heb ik weer tal van nominaties gekregen van lezers.

Het valt mij op dat het aantal reacties dit jaar het hoogst is geweest van alle jaren en daarbij zijn Saxo Bank en de makelaars het meest genomineerd door de lezers. Ik bedank iedereen voor zijn of haar reactie.

Drie reacties van lezers

Het was moeilijk kiezen maar ik heb er drie reacties uitgepikt.

Reactie 1 lezer IEX:

Ik zou graag de diverse pensioenaanbieders willen nomineren die een nep-duurzame pensioenopbouwrekening aanbieden, zoals bv Brand New Day (met een fonds dat gewoon in kolenmijnen, fossiel en diverse lobbybedrijven investeert, met een grote SGI-sticker erop)

Reactie 2 lezer IEX:

 1. Saxo Bank
  Onbegrijpelijk hoe ze Binck om zeep geholpen hebben en een niet-inventief platform voor normale beleggers geintroduceerd hebben waarbij bovendien vele functionaliteiten ontbreken.
 2. Siewert van Lienden
  Zijn mondkapjesdeal met de overheid behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Zelfverrijking over de ruggen van mensen met gemeenschapsgeld opgehoest door de burgers.
 3. Mevrouw Kaag van D66
  Vele mensen die op haar gestemd hebben voelen zich bedrogen omdat ze pas na de verkiezingen haar echte gezicht heeft laten zien.

Reactie 3 lezer IEX:

 1. Makelaars
  omdat deze zonder enig schromen zichzelf verrijken ten koste van de particulieren, gezien de krapte op de woningmarkt.
 2. AFM
  vanwege wederom zonder kennis van zaken in de werkelijke wereld wetten en regels opleggen. Verzuimen om de makelaars onder toezicht te stellen net zoals de hypotheekbranche.
 3. DNB
  die ondanks rapporten van deskundigen doorgaan met het nieuwe pensioenstelsel.

Zoals gewoonlijk blijft mijn top 3 beperkt tot Nederland. Er is in 2021 heel veel gebeurd. Net als in 2020 heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het een zeer uitzonderlijk jaar is geworden.

Mijn top 3 is:

3. Kabinet

In 2019 was het kabinet met stip de winnaar. Dit jaar op nummer 3. Dit jaar heeft het volk gesproken (er zijn verkiezingen geweest), maar is er nog steeds geen kabinet. In Den Haag zijn de dames en heren alleen maar bezig met zichzelf en met een ander in een kwaad licht te zetten. Daaraan zie je dan ook terug hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Helaas is het respect vaak ver te zoeken. Ik verwacht ook niet dat dit gaat veranderen.

2. DNB

Vorige week kon u in mijn column Eigen woning overhevelen naar box 3 is niet verstandig al lezen wat de gevolgen zijn als de huidige hypotheekrenteaftrek (box 1) wordt overgeheveld naar box 3. DNB en dan vooral Klaas Knot is daar een voorstander van. Deze persoon is ook een groot voorstander van het verplicht aflossen van de hypotheek. Wel raar dat hij in 2014 zelf een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten.

1. Makelaars

In 2017 de winnaar en vorig jaar op nummer 2: de makelaars. Ik heb dit jaar diverse columns over de makelaars geschreven en bovendien meegewerkt aan het televisieprogramma Radar. Zij hadden met een geheime camera opnames gemaakt van tien NVM-makelaars die wel heel slecht hun werk doen.

De uitzending is ingeslagen als een bom. Kamerleden hebben vragen gesteld en willen dat er opgetreden gaat worden. Er zijn wat voorstellen gedaan, maar voorlopig is er nog niets veranderd. Ik kom nog steeds aankopende makelaars tegen die hun klanten adviseren om zonder ontbindende voorwaarden te kopen.

Ik kan niet anders dan concluderen dat veel makelaars totaal maling hebben aan de rest van Nederland. Het is voor het eerst in dertien jaar dat de Douche van Koets voor de tweede keer in dezelfde handen komt.

De voorgangers

Dit was het dertiende jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
 • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.

 • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.

 • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.

 • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.

 • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.

 • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en het Nibud derde.

 • In 2016 won de Kennisgroep Verzekeringsproducten, was de Rabobank tweede en het Kifid nummer drie.

 • In 2017 waren de makelaars de winnaar en minister Wiebes en de banken de nummers twee en drie.

 • In 2018 was de ING de winnaar. Minister-president Rutte werd tweede en staatssecretaris Menno Snel derde.

 • In 2019 won het kabinet de Douche van Koets. De opleidingsinstituten waren nummer twee en de taxateurs/makelaars nummer drie.

 • In 2020 was de Belastingdienst de winnaar. Toen waren de makelaars tweede en het kabinet kwam op plaats drie.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 25 nov Desktoptaxaties zijn in trek - en terecht 7
 2. 11 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 16
 3. 28 okt Huizenkopers zijn terecht voorzichtiger geworden 8

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 mercurius-adept 10 december 2021 10:49
  Ieder zijn recht op een mening natuurlijk, maar als je dan 10 regels uit elkaar eerst de hele beroepsgroep politici verwijt dit jaar vooral bezig te zijn geweest met anderen in een kwaad daglicht te stellen, en dan vervolgens daarna doodleuk zelf Klaas Knot nog ff in een kwaad daglicht stelt met een volstrekt persoonlijke aanval...dan denk ik: practise what you preach, Jos ;)

  ("vooral Klaas Knot is daar een voorstander van. Wel raar dat hij in 2014 zelf een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten")
 2. Peak 10 december 2021 11:35
  Knot is het snot voor de neus niet waard. Wat een slaaf van de VS NGO's/ Schwab WEF... !!! Het ene zeggen, het andere doen, je ziet het zelfs terug in z'n prive.. Fijn dat daar iets meer licht op komt. De kwade rol dit dit soort mensen dag in dag uit spelen.
  Baas van Banken en Pensioenfondsen tegelijk. Levensgevaarlijk !!!! Er is inmiddels al ruim 150 mrd uit de Nederlandse pensioenpotten verdwenen middels negatief renderende euro steun bonds.. Wat is daarmee gedaan Knot? Iets afgelost ?? Iets opgebouwd ??? Jij en je matties zijn een RAMP voor europa, een echt virus..
 3. sparenbas 10 december 2021 11:41
  quote:

  mercurius-adept schreef op 10 december 2021 10:49:

  Ieder zijn recht op een mening natuurlijk, maar als je dan 10 regels uit elkaar eerst de hele beroepsgroep politici verwijt dit jaar vooral bezig te zijn geweest met anderen in een kwaad daglicht te stellen, en dan vervolgens daarna doodleuk zelf Klaas Knot nog ff in een kwaad daglicht stelt met een volstrekt persoonlijke aanval...dan denk ik: practise what you preach, Jos ;)

  ("vooral Klaas Knot is daar een voorstander van. Wel raar dat hij in 2014 zelf een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten")
  Helemaal eens. Puur omdat je het inhoudelijk niet eens bent met iemands standpunt, eindigt die op 2 en geef je ook nog een persoonlijke sneer mee. Wat een zwaktebod. En je ziet meteen aan bijv. de reactie van Peak wat het uitlokt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links