Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Duurzame fondsen: dit zijn de nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021

Duurzame fondsen: dit zijn de nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021

De nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021 zijn bekend. In de categorie Duurzame Beleggingsfondsen dingen de volgende vijf producten mee naar de titel Duurzaam Beleggingsfonds van het Jaar.

  • ASN Milieu & Water Fonds
  • BNP Paribas Easy MSCI Europe SRI S-Series 5% Capped
  • Kempen Global Sustainable Equity Fund
  • NN Duurzaam Aandelen Fonds
  • Triodos Fair Share Fund

Duurzame fondsen zijn er niet alleen in verschillende categoriën, van brede aandelenfondsen tot fondsen die heel specifieke duurzame thema's bespelen, maar ze zijn er ook nog eens in verschillende tinten van duurzaamheid. Sommige fondsen houden het bij het uitsluiten van 'foute' bedrijven, andere fondsen streven echt naar duurzame impact van hun beleggingen.

Om recht te doen aan die grote diversiteit hebben we de nominaties onderverdeeld in vier duurzame beleggingscategorieën: wereldwijde aandelenfondsen, een Europees aandelenfonds, een sector/themafonds en een microkredieten-fonds.

Binnen die categorieën blonken deze vijf fondsen de afgelopen jaren uit in consistentie van het rendement, kapitaabescherming, totaalrendement en de mate van duurzaamheid.

Financiële én duurzame prestaties

De keuze van de genomineerden kwam tot stand door de fondsen binnen hun beleggingscategorieën te vergelijken op consistentie, kosten, kapitaalbehoud, (totaal)rendement en de mate van duurzaamheid. Oftewel, we keken naar zowel de financiële prestaties als naar duurzaamheid.

We maakten daarvoor gebruik van de beoordelingsmethodiek Lipper Leaders en de vorig jaar geïntroduceerde ESG-scores van onze datapartner Refinitiv Lipper. Een ander belangrijk criterium is dat alleen fondsen met voldoende verkrijgbaarheid voor particuliere beleggers (op een van de grote retailplatforms of bij grootbanken) in aanmerking komen voor selectie.

De uiteindelijke winnaar van de IEX Gouden Stier wordt begin 2022 gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit diverse specialisten uit de Nederlandse beleggingswereld. Zij beoordelen welke van de vijf partijen in het afgelopen jaar overall de meest onderscheidende prestatie heeft geleverd voor Nederlandse beleggers en de titel Duurzaam Beleggingsfonds van het Jaar mag dragen.

Meer over deze en andere genomineerden vindt u in de IEX Beste Keuze-vergelijker

Zie ook de nominaties in andere categorieën:


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 26 jan De IEX Outlook 2022 met concrete tips: kijk hier terug
  2. 06 jan Zeeuwen en Noord-Hollanders onderaan in Turbocompetitie
  3. 04 jan Beursexperts zetten hun kaarten in 2022 vooral op ASML, ING, JET en Aegon 13

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links