Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX is wat opgekrabbeld, maar hoge omzetten ontbreken

AEX is wat opgekrabbeld, maar hoge omzetten ontbreken

Het neerwaartse patroon van de AEX is verlaten. Maar het omzetprofiel van de Nederlandse beurs blijft achter.

Nu de AEX uit de correctieve fase van de afgelopen elf sessies is gebroken, lijkt de ergste kou uit de lucht. Ook is de eerste gap op de AEX-grafiek gevuld. Deze lag tussen 793 en 798 punten.

Kwaliteitsindicatoren zijn nog niet gedraaid

Nu een mogelijke bodem wordt gelegd, zijn de kwaliteitsindicatoren van belang. Maar die zijn nog niet gedraaid. De A/D-ratio, die ik onlangs nog heb besproken, geeft nog geen verbetering in het draagvlak aan.

De moneyflow-indicator wijst er bovendien niet op dat er nieuwe inkomende geldstromen op gang zijn gekomen.

De voorlopig conclusie dat de ergste kou uit de lucht is, moet dus nog bevestigd worden door een duurzame draai op kwaliteitsindicatoren.

Vooralsnog ga ik uit van een meer zijwaarts, mogelijk volatiel, verloop. Ook de buren slaan een eerste paaltje voor een bodem, maar de trend is nog niet duidelijk opwaarts gedraaid.

Vandaag bespreek ik de AEX-, DAX en Bel 20-index. Van de kwaliteitsindicatoren neem ik deze keer de moneyflow indicator onder de loep.

Nederlandse beurs laat tussentijds herstel zien

De AEX-index heeft in een zeer krachtige opleving de correctieve fase achter zich gelaten. De Nederlandse beurs heeft hiermee het korte termijn patroontje met lagere toppen gebroken.

De steun is verhoogd naar 769,14 punten (de bodem van 3 december). De tweede steun van 751,06 punten (de bodem van 8 oktober) is niet in gevaar geweest. Nog niet alle zorgen zijn uit de markt.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de tweede gap (paarse horizontale lijntjes) noodzakelijk. Daarna kan de AEX opstomen naar de weerstand van 829,66 punten (gevormd op 18 november).

Wat nog ontbreekt is een eerste duidelijke hogere bodem.DAX index in Frankfurt verbreekt het patroon met lagere toppen

De DAX maakt een opwaartse draai nu de correctieve fase aan de bovenkant verlaten.

In de eerdere correctie was de DAX-index onder de toppen van augustus en september rond 16.000 punten gezakt. Deze zogenaamde 'false move' heeft de eerdere verbetering. geneutraliseerd.

We verwachten een consolidatie boven de steun van 14.816,35 punten (de bodem van 13 mei). Weerstand ligt rond 16.290,19 punten (de top van 18 november).

Beurs van Brussel weet vanaf de steun 4.053,64 op te veren

De Bel 20-index verbetert nu de korte termijn dalende fase wordt gebroken. Deze index laat afgezien hiervan bewegingen zien boven de steun van 4.053,64 punten (de bodem van 7 juni).

Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 4.413,91 punten (gevormd op 5 november) noodzakelijk.

Bij een daling onder de steun van 4.053,64 punten (de bodem van 7 juni) verzwakt het beeld.


Uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs nog niet ten einde

De Nederlandse moneyflow is hard gedaald, wat op een kapitaalvlucht wijst.

Op langere termijn geeft het zijwaartse verloop aan dat de in- en uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs in evenwicht is.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Business cycle deel 3: Vastgoed heeft de bodem nog niet bereikt 144
 2. 05 jul Business cycle deel 2: is de inflatie voorbij? 266
 3. 04 jul Er komen kansen aan

Gerelateerd

Reacties

137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 8 december 2021 08:37
  En Rusland kan (Oost) Oekraine binnen vallen. Sancties vanuit het Westen. Tja. Dat kennen ze al. Dus dat is geen dreiging voor ze. Daar moeten ze al mee leven en daar leven ze dus al mee. Geen belangen voor Amerika in Oekraine. Wel in Taiwan, dat wordt beschermd met militaire middelen tegen China. Moeten ze eerst de lockdowns weghalen in de Western Drugs & Debt World anders wordt het een stuk lastiger.
  We gaan hoger en hoger. Op dit moment zit ik nog half longs en zeker nog niet short. Na het sterke herstel gisteren hebben we wat adem nodig. Geen vreemd gedrag. Consolideren en doorgaan. Zelfs de Grote Nasdaq Fondsen hebben behoorlijk wat ruimte om hoger te gaan.
 2. BenR 8 december 2021 08:56

  De afspraak na het vallen van de Berlijnse muur was dat Europa niet actief zou worden in de -voormalige- Sovjet landen. Na een aantal jaren werd die afspraak door de EU gebroken... omdat de tijden nu anders zijn..
  Inmiddels hebben bijna alle voormalige USSR landen zich bij europa aangesloten omdat ze gratis geld kregen (het grote geld voor nieuwe infrastructuur enz kwam uit europa). Rusland kan/zal dan niet werkeloos aan de kant blijven staan (zie Krim).. en de Oekraine wordt hun volgende prooi. Dreigen met Nordstream 2 vertragen enz helpt niet. Als Europa te veel dwars ligt dan gaat in de komende gure maanden de gaskraan helemaal dicht met alle gevolgen voor de burgers.. Politiek is een gemeen vak.. waarvan akte
  ( ps dit is geen politieke voor- of afkeur)

  quote:

  ttroo schreef op 8 december 2021 08:37:

  En Rusland kan (Oost) Oekraine binnen vallen. Sancties vanuit het Westen. Tja. Dat kennen ze al. Dus dat is geen dreiging voor ze. Daar moeten ze al mee leven en daar leven ze dus al mee. Geen belangen voor Amerika in Oekraine. Wel in Taiwan, dat wordt beschermd met militaire middelen tegen China. Moeten ze eerst de lockdowns weghalen in de Western Drugs & Debt World anders wordt het een stuk lastiger.
  We gaan hoger en hoger. Op dit moment zit ik nog half longs en zeker nog niet short. Na het sterke herstel gisteren hebben we wat adem nodig. Geen vreemd gedrag. Consolideren en doorgaan. Zelfs de Grote Nasdaq Fondsen hebben behoorlijk wat ruimte om hoger te gaan.
 3. forum rang 7 ttroo 8 december 2021 09:33
  Royce is nog wat bibberig. Maar de beurzen zijn duidelijk. Ze willen naar en gaan en doen groen. Groen gaat overheersen de komende beursdagen. Daarna gaan we weer bibberen. Rusland valt de komende dagen Oekraine niet binnen. En China valt de komende dagen Taiwan niet binnen. En het lijkt er op dat we in de piek zitten qua Covid ziekenhuis opnames. En er is goed gedraaid tijdens de bekende november / december dagen. Biden zwaait naar Putin. En Putin blokkeerde hem direct. Alle snoepreisjes naar China mogen niet meer. Wordt het lekker rustig bij de Olympische Spelen in China. Mooi hoor zo'n politiek gebaar. Terwijl in eigen landen vele mensen hun energie rekeningen niet meer kunnen betalen, supermarkt prijzen steeds lastiger te betalen is, huizen veel te weinig gebouwd worden, waar ze drugs in grote hoeveelheden toelaten voor de menselijke gezondheid te bevorderen en waar debt hun grootste dienst is. We gaan hoger. Maar dat wist u al!
 4. forum rang 7 Fat behind the curve.. 8 december 2021 09:35
  Hahaha 'hoge Omzetten ontbreken'..

  Maakt toch niet uit altijd Win-Win Situatie..

  DOOD & DOOD ZIEK die Markten..

  Spelen worden nú en straks letterelijk van je afgenomen..

  Heb je alleen het Brood nog maar ga er wel hard voor Sparen..

  Of benut je vermogen om het te kunnen kopen..;))

  Toegevoegd:

  Moet je naar de Grafieken kijken wat een Bok-ke-sprongen naar boven..

  Just Push it!

137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links