Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Kerstrally en een gouden tip

Slotcall: Kerstrally en een gouden tip

Een eindejaarsrally zullen we het (nog) niet noemen, maar feit is wel dat beleggers gaandeweg de dag weer wat zelfvertrouwen tankten. De financiële markten gingen aarzelend van start vanochtend, schommelden tussen marginale winsten en verliezen, maar wisten uiteindelijk toch een deel van de verliezen van afgelopen week in te lopen. 

Het is nog te vroeg om te constateren dat hiermee de kou uit de lucht is, maar een aantal te zwaar afgestrafte fondsen lieten fraaie plussen zien. We noemen een Heineken, Randstad, Shell en Unibail bij de grote jongens. Maar ook een divisie lager viel er aardig wat te traden vandaag bij onder andere InPost, JDE Peet's, Pharming en Wereldhave. 

De AEX wist uiteindelijk met een plus van 0,8% weer een stapje in de goede richting te zetten, op weg naar (hopelijk) opnieuw de 800 punten. Dat is nog een kleine 3% te gaan en er zijn, zeker binnen de AEX, nog wel enkele zwaargewichten met voldoende upside de index richting dat niveau te tillen. 

Ackermans & van Haaren 

De IEX Beleggersdesk kijkt beslist niet alleen naar Nederlandse aandelen: het universum bevat ook veel buitenlandse aandelen, zoals het Belgische Ackermans & van Haaren, een investeringsmaatschappij die in het rijtje past van bijvoorbeeld HAL Holding. 

Het fonds noteert op Euronext Brussel tegen een discount van een kleine 20% ten opzichte van de netto intrinsieke waarde. Kopen met korting dus? Dat ligt toch iets genuanceerder, lees verder bij IEX Premium

 

 

ArcelorMittal 

Beleggers die houden van een volatiel koersverloop, komen uitstekend aan hun trekken bij staalreus ArcelorMittal. Dalende staalprijzen zetten analisten ertoe aan hun taxaties te verlagen en, als het goed is, ook hun koersdoelen. 

Het is uiteraard interessant om te weten of het aandeel, nu het toch flink is weggezakt, op een aantrekkelijk genoeg niveau is aanbeland om te kopen. Het antwoord daarop leest u bij IEX Premium

 

  

De gouden tip 

Het team van de IEX Beleggersdesk is per 1 december versterkt met Erik Mauritz als Hoofd Beleggersdesk. En Erik zal onze Premium leden vanuit die rol volop voorzien van duiding, nuttige tips en uitgesproken opinies. 

De uitbreiding van de Beleggersdesk betekent ook dat onze leden uit kunnen zien naar meer aandacht voor trends en thema's, ETF's, crypto, inflatie en China. U leest er hier meer over. 

Wall Street 

Een beeld wat we het afgelopen jaar weinig hebben gezien: leuke winsten voor de Dow Jones en S&P 500 en een Nasdaq die (sterk) achterblijft. De jongste Fed-uitlatingen hebben zo hun impact. 

Het goede nieuws is dat de gasprijs verder daalt: prettig voor het producerend bedrijfsleven, maar zeker ook consumenten die hun energierekening zien exploderen als ze pech hebben. Olie loopt daarentegen wel weer wat op, maar het zwarte goud heeft eerder al een flinke veer moeten laten. De door velen voorspelde $100 per vat is voorlopig nog lang niet in zicht. 

Amerikaanse EV-maker Lucid Motors behoort tot de sterkste dalers vandaag. De reden hiervoor is dat de SEC een onderzoek is gestart naar de toenmalige beursgang via een zogeheten SPAC. Lucid levert hierop tussentijds zo'n 10% in. 

En ook Moderna krijgt klappen, volgens het concern is hun vaccin tegen Omikron mogelijk wat minder effectief. Het leverde een koersdaling op van ruim 14%, terwijl ook Pfizer op het nieuws enkele procenten terug moest in koers. 

Alibaba daarentegen doet opnieuw een poging aan het sterk bearish sentiment rond Chinese aandelen te ontsnappen en behoorde met een tussentijdse koerswinst van ruim 7% tot de grotere stijgers.  

Rentes 

Tienjaars staatsobligaties kopen betekent in ieder geval aan het eind van de looptijd minder terugkrijgen dan u heeft geïnvesteerd, nog los van de inflatiecomponent.  

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

 • De AEX wint 0,8% en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de overige Europese indices.
 • Wall Street laat na twee uur handel een verdeeld beeld zien: plussen van 0,9% (S&P 500), respectievelijk 1,7% (Dow Jones), versus een marginale min (- 0,1%) voor de Nasdaq.
 • De euro blijft relatief zwak presteren versus de Amerikaanse dollar op 1,127
 • De VIX kalft wat af tot rond de 29, maar dat impliceert wel dat er sprake is van een flinke nervositeit in de markt. 
 • Goud en zilver doen een beperkt stapje terug op deze relatief bullish dag voor aandelen. 
 • Olie: WTI en Brent stijgen ruim 3%, de discrepantie tussen beide is overigens tamelijk fors. Natural gas verliest 'zomaar' ruim 10% maar geldt nog steeds als prijzig. 
 • Bitcoin heeft een zwaar weekend achter de rug, leverde tussentijd dik 20% in, maar krabbelt inmiddels weer op en kost nog altijd een pittige $48,5k. 

Het Damrak  

 • Besi (- 4,7%) doet het van de drie op het Damrak genoteerde chippers het minst goed, maar beleggers hebben weinig reden tot klagen dit jaar, al hangt het uiteraard van het instapniveau af. 
 • Heineken (+ 3,5%) stond recent ook flink onder druk, maar hier en daar duiken toch koopjesjagers op. 
 • Just Eat Takeaway (- 4,5%) gaat opnieuw behoorlijk aan gort en is verhoudingsgewijs tot zijn 'peers' dirt cheap, maar dat leidt vooralsnog niet tot gretige kopers. De fundmanagers van Cat Rock kunnen een bonus wel op hun buik schrijven dit jaar en zich gereed maken voor lastige eindejaarsgesprekken. 
 • Philips (+ 2%) laat nog een alles behalve overtuigend koersherstel zien. Een wat zorgelijk koerspatroon wat het concern deels aan zichzelf te wijten heeft. 
 • Shell (+ 2,1%) profiteert vandaag wel van op oplopende olieprijs, het aandeel ligt er sowieso al lenige tijd sterk bij. 
 • InPost (+ 9,8%) blijkt ook nog te kunnen stijgen, gevoed door flink kopende insiders
 • Intertrust (+ 6,3%) heeft een bod van €20 ontvangen van CVC, geen knock-out bod, maar wel een fraaie exitpremie voor beleggers.
 • ForFarmers  (+ 2,7%) krabbelt koersmatig wat op, vermoedelijk mede gevoed door het aangekondigde omvangrijke aandeleninkoopprogramma. Binnenkort bij IEX Premium een interview met de volgend jaar opstappende topman.
 • Nedap (+ 2,1%) wordt nogal eens over het hoofd gezien door beleggers, niet geheel terecht. Of daar vandaag verandering is gekomen, mag betwijfeld worden, maar de koersstijging staat er wel  
 • Op de lokale markt is het sterk schommelende marktsentiment goed af te lezen aan het grillige koersverloop van Ebusco (+ 4,2%)

Adviezen 

 • Shell: naar £20,38 van £18,71 en kopen - Deutsche Bank 
 • Intertrust: naar €20 van €19 en kopen - KBC 
 • Aperam: naar €47 van €52 en houden - Jefferies 
 • ArcelorMittal: naar €41 van €42 en kopen - Jefferies 
 • Alphabet: naar $3.926 van $3.190 en kopen - UBS
 • Daimler: naar €96 van €92 en kopen - Norddeutsche Landesbank
 • Alibaba: maar $252 van $365 en kopen - Barclays 
 • Orange: naar €9,40 van €9,50 en verkopen - Barclays 

Agenda 07 dec

00:00  KBC Ancora ex-dividend notering 
06:30  Reserve Bank of Australia - rentebesluit 
06:30  Inflatie november - Nederland 
06:30  Industriële productie oktober - Nederland 
08:00  Industriële productie oktober - Duitsland
11:00  Economische groei derde kwartaal (eur) 
11:00  ZEW economisch sentiment december - Duitsland 
14:30  Handelsbalans oktober - VS 
14:30  Arbeidskosten derde kwartaal (def.) - VS 
21:00  Consumentenkrediet oktober - VS


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 17 jan Slotcall: Wat-Een-Dag! 9
 2. 17 jan Fraaie fit Unilever met Consumer Health divisie GSK
 3. 14 jan De aap komt uit de mouw bij PostNL

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Martin-Jan Crum 6 december 2021 21:51
  @ Contraire Zwartkijker (whats in a name...)

  helemaal correct, maar zoals u heeft gezien stond dit ook onder het item "Wall Street" oftewel een verwijzing naar de Amerikaanse natural gas price en niet de Dutch TTF Gas Future (helaas weer up)

  disclaimer: geen positie in gas future
 2. Joyeuse 6 december 2021 23:53
  quote:

  Martin-Jan Crum schreef op 6 december 2021 21:47:


  @Ownzorr

  klopt, een epische blunder wil ik het niet noemen, maar past wel in het rijtje grove (stomme) fout. dank en aangepast.

  disclaimer: geen positie in Lucid


  Los van de inhoud, altijd leuk en goed om te zien dat je de moeite neemt om te reageren op reacties Martin-Jan. Top!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links