Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Marktbreed geen vuiltje aan lucht, maar het spookt in tech-krochten

Marktbreed geen vuiltje aan lucht, maar het spookt in tech-krochten

Als ik even heel grof ga, is het vandaag old school defensief (plus cyclisch en financials) tegen technologie. Dit beeld of deze tegenstelling is klassiek, maar hebben we niet zoveel gezien de afgelopen anderhalf jaar. Keren die tijden terug? Wie weet. Want er zitten met name flinke haarscheuren in technologie.


Ja, die bestaat. Dit is de AEX Technology Financial Index, +32% dit jaar. Opgaande trend intact zou ik zeggen:


Deze fondsen zitten erin, u mist alleen Adyen. Nee, er zijn geen beleggingsproducten op deze index, daarvoor zitten er veel te veel kleine, illiquide aandelen in. Van de zwaargewichten zitten ook onze chippers in een opgaande trend, JET in een neergaande en Prosus zijwaartst - net als Adyen.


Ik houd momenteel technologie nauwlettend in de gaten. In een inflatie-, rente- en misschien wel stagflatiescenario is dure, niet-winstgevende technologie die het louter van roze vergezichten moet hebben op papier de eerst aangewezen sector om te bokken. En er zijn veel signalen dat technologie verzwakt.

First things first, marktbreed is er geen vuiltje aan de lucht. Opgaande trend in de Nasdaq 100 is onverminderd van kracht en misschien is er nu net een bijkoopmomentje.


Lees ik de onderliggen koersen af, dan vallen bij de stijgers Big Tech en vooral een legioen aan chippers op. Nvidia uiteraard de gekste (en ook verreweg de grootste). Ja, ook ASML en NXP.


Bij de dalers vallen toch ook wel enkele grote namen op. Veel gevoelige dalingen, dat zeker, maar toch zijn er maar weinig echte catastrofes. Wel leveren liefst veertig van de honderd fondsen in, uit een index die zelf 23,2% hoger staat dit jaar. Dat is veel.


Van eerder deze week, veeg teken?

Intussen hangen er ook de nodige zoveeldaags in de touwen.

Met dat percentage bedoelt ze dit:

Gisteren kwam daar deze nog bij. Eerlijk gezegd vind ik het al een wonder dat deze twee aandelen na de hypes nog zo goed zijn blijven liggen. Maar ja, die koersen houden geen enkel verband met de fundamentals en vroeg of laat keert de prijs daar altijd weer bij terug. Probeer het alleen niet te timen.

Tot zo ver de revolutie van particulieren tegen Wall Street, zoals veel media dat begin dit jaar frameden. Ik vrees dat intussen veel nieuwe beleggers zoals ze zijn gaan heten het al niet leuk meer vinden en al lang geen ballonnetjes meer hebben gezien in hun Robinhood-app. Rest alleen de AMC-popcorn nog.  

Dit zijn allemaal aandelen zeg maar met koers, maar zonder fundamentals. Het zijn echter vooral (short) special occasions. Vorig jaar werd de loeihard stijgende Ark Innovation ETF van Cathie Wood wereldberoemd en een symbool van de opgang. Ze handelt en belegt louter in technologie-groeiaandelen. En toen werd het 2021.

Deze koersimplosies blijven niet zonder gevolgen. Wood heeft geluk dat haar zwaarstgewicht Tesla goed ligt, want anders was de nu vervaarlijk druipende koers van haar fonds er nog veel erger aan toe geweest.


Last but not least
, met name tech-insiders verkopen. De miljarden van Elon Musk weet u, maar ook CEO Satya Nadella van Microsoft verkocht voor $285 miljoen de helft van zijn aandelen.

Toen eind afgelopen winter voor het eerst het inflatie-renteverhaal zijn intrede deed, reageerden de koersen zoals het heurde: vooral dure technologie omlaag en rentes omhoog. Dat is er weer uitgelopen en dit najaar was tech zelfs outperfomer - ook toen duidelijk werd dat de Fed scheef zat met transitory en dat recht ging zetten.

De haarscheuren worden duidelijker nu het geld verschuift van oneerbiedig gezegd wappie- naar normale tech. Of het ook van technologie naar waarde verschuift en mogelijk daarna zelfs helemaal uit de aandelenmarkt verdwijnt, is zoals altijd de grote, maar niet te beantwoorden vraag.

De inflatie is er en blijft ook nog wel even, op de ECB, BoJ (en PBoC?) na worden alle centrale banken havikser. Ze gaan hun monetaire verruiming verkrappen of doen dat al en als ze de rentes nog niet verhoogd hebben, komt dat eraan. De rentes op staatsobligaties dalen (gek genoeg?) nog, waarschijnlijk - het is koffiedik kijken - voor een economische winter.

In ieder geval is er nu één les geleerd met vooral die harde dalers: de koers komt niet altijd meteen terug na een klap. Zelfs tech niet.      


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 12:20 Wie wat waar wanneer waarom WeTransfer 2
 2. 08:10 Nipt groen voorbeurs, wat is het volatiel en wie koopt de tech-sluipdip? 5
 3. 19 jan Slotcall: draaien en keren met AEX, ASML, Bund en wat niet? 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. ZJZDOBIZS 2 december 2021 14:43
  Ook in Beursvandaag niks over het gigantische EU PPI cijfer van +21.9% nog veel hoger dan de toch al erg hoge verwachting van +20%....

  En de rentes... die gaan natuurlijk omlaag...

  Lekker bezig ECB, gewoon alles blijven opkopen, geldhoeveelheid explodeert verder terwijl het geld nog nooit zo stil gestaan heeft wat natuurlijk betekend dat het helemaal niet werkt, het geld alleen maar in dezelfde reeds overvolle rijke handen terecht komt die alles opkopen en de massa met de zeer overduidelijke inflatie opschepen, negatieve rentes en veel te lage loonstijging om dit alles te compenseren en dus verdampen de spaargelden en pensioenen in record tempo en die laatste worden natuurlijk ook niet geindexeerd want tja, lage rente.....

  Heerlijk dit systeem, bedankt ECB en overige centrale banken voor jullie wanbeleid.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links