Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Behalve 'transitory' is de inflatie nu ook 'complicated'

Behalve 'transitory' is de inflatie nu ook 'complicated'

Ah, vandaar dat de laatste tijd DNB-president Klaas Knot regelmatig van zich doet spreken? Die zag dit cijfer wellicht aankomen, want hij heeft ongetwijfeld meer, betere en snellere data dan wij. Mag ik hopen, tenminste.

Nu ben ik maar een domme belegger en kijk ik altijd liever naar verwachte dan naar gerealiseerde cijfers. Dat geldt vooral voor bedrijfswinsten en -omzet. Maar zo kijk ik ook liever naar actuele inkoopmanagersindices dan oude BBP-cijfers, en naar inflatieverwachtingen in plaats van de daadwerkelijke cijfers. 


Spaar ze nu allemaal!
Ik kan die euroverwachtingen naar hartenlust uitsplitsen, ze zijn er ook nog voor vijftien en 25 jaar. In ieder geval denkt de markt ook aan transitory hoge inflatie. Vergelijk die éénjarige swap maar met oudere broertjes en zusjes.


Zelf kom ik nooit in een winkel en hoewel ik veel koersen weet, heb ik geen benul van prijzen. Goed dat ik deze tegenkom. Ik zie dat koffie en piepers duur zijn geworden, maar zijn die niet altijd volatiel?

Pricing power

Coca-Cola verhoogt volgend jaar weer het dividend, zo te zien. Wat een pricing power! Zo lees ik dit staatje dan weer.

En hup Unilever, ga eens doorprijzen. Dit schiet niet op zo. Niet dat die chips, tandpasta en wasmiddel van Unies zijn, maar het past zich natuurlijk aan de concurrentie aan. Slechts €7,49: ik wist niet dat de kipkiloknallers nog bestonden, maar ForFarmers mag blijkbaar ook zijn prijzen verhogen.  

Nu weer serieus en copypaste uit mijn eigen morning call. Dit zijn inflatiequotes uit de speech die Fed-voorzitter Jerome Powell vanmiddag voor de halfjaarlijkse hearing voor de Senaat houdt. Gezellig, minfin en oud-Fedcollega Janet Yellen geeft daar ook acte de présence. Plus bonusquote, iets met transitory.

Zwarte Covid-zwaan

De voorzitter heeft echter ook een nieuwe term bij inflatie: complicated. Dat is opvallend. Want in principe hoort bij een nieuwe virushausse behalve afkoelende economie ook dalende inflatie. Gebeurde ook in maart vorig jaar, toen we op de beurs ruw kennismaakten met de zwarte Covid-19-zwaan.

Nu gaat de Fed daar blijkbaar niet zonder meer vanuit.

Stagflatie

Uniek is deze situatie niet, als de soep zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Er is zelfs een naam voor en er is een track record (1973-1982): stagflatie. Als Powell echter dit woord in de mond neemt, kan u meteen zwaaien naar de koersen...

The Fed chief also offered more direct comments on inflation, saying that it’s challenging to forecast the persistence and impact of supply constraints, but that it now appears that “factors pushing inflation upward will linger well into next year.”


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 30 november 2021 11:34
  Natuurlijk is inflatie ingewikkeld. Inflatie is notoir moeilijk te voorspellen. Je weet hooguit achteraf waardoor het kwam en wat misschien de juiste reactie geweest zou zijn. En ook dat lang niet altijd. Powell en Knot en Lagarde kunnen niet toveren. Paul Volcker was gehaat toen hij in functie was en daarna was hij de man die het allemaal wist. Greenspan precies andersom. Ze doen wat ze denken dat het juiste is, en achteraf blijkt of dat ook zo was.
 2. forum rang 6 wiegveld 30 november 2021 11:49
  Inflatie wordt ons ook opgedrongen door de OPEC met hun productiebeperkingen, de oliemaatschappijen zelf die geen kerosine verkopen en de handel op peil houden, de kapotte productieketens en de chiptekorten.
  Als ik naar de aandelen AMd, Qualcomm en Xilix kijk in mijn portefeuille, dan kan ik wel iets meer inflatie hebben.
  Maar dat is wat anders….
 3. [verwijderd] 30 november 2021 12:06
  Vroeger had je voorspelbare economische modellen. De laatste 20 jaar zijn er dermate veel trucs uitgehaald dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Uitleggen is dat niet de reflex, want je zou zomaar de indruk kunnen krijgen als onwetende burger die altijd de instituties vertrouwde dat ze het eigenlijk ook niet weten. Dan kun je beter maar nieuwe buzzwords introduceren, staat stoer/cool.

 4. forum rang 4 theo1 30 november 2021 15:59
  quote:

  SimpeleZiel schreef op 30 november 2021 12:06:

  Vroeger had je voorspelbare economische modellen. De laatste 20 jaar zijn er dermate veel trucs uitgehaald dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Uitleggen is dat niet de reflex, want je zou zomaar de indruk kunnen krijgen als onwetende burger die altijd de instituties vertrouwde dat ze het eigenlijk ook niet weten. Dan kun je beter maar nieuwe buzzwords introduceren, staat stoer/cool.

  Nee, die had je vroeger ook niet. Toen praatten ze net zo als nu. Ja, de politiek rommelt met koopkrachtplaatjes van hondersten van procenten voor specifieke doelgroepen, maar dat heeft nooit heel erg veel met de realiteit te maken gehad.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links