Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Black Friday: Verschillende snelheden in aandelen van Amerikaanse retailers

Black Friday: Verschillende snelheden in aandelen van Amerikaanse retailers

Wall Street heeft deze week te maken met een verkorte handelsweek. Donderdag vierden de Amerikanen Thanksgiving Day, waardoor de beurzen gesloten bleven. Vandaag zijn de markten maar een halve dag geopend vanwege Black Friday.

Bent u ook gezwicht voor een van die fantastische kortingsacties? Black Friday is ontaard in een stortvloed van aanbiedingen.

Black Friday: belangrijke indicator voor de beurzen

Het is tegenwoordig een van de belangrijkste dagen voor de retailsector. Veel consumenten, gelokt door aantrekkelijke kortingen, trekken er dan op uit om hun jaarlijkse kerstinkopen te gaan doen. In de VS wordt Black Friday ook gezien als een belangrijke indicator voor de aandelenbeurzen.

Indien de uitgaven op Black Friday toenemen, is de kans groot dat er tot aan de Kerst meer wordt uitgegeven door consumenten, wat uiteindelijk weer positief is voor bedrijven en aandelenbeurzen.

Wanneer er meer dan verwacht wordt uitgegeven op Black Friday, heeft dit in het verleden vaker geleid tot een eindejaarsrally op de beurzen.

Vooral bedrijven die direct met consumentenuitgaven te maken hebben, zullen profiteren van een positieve Black Friday. Denk bijvoorbeeld aan Amazon.com, Alibaba Group Holding, eBay, Costco Wholesale Corporation en Wal-Mart Stores. Vaak verzamelen drommen mensen zich voor de winkelingang, doorgaans ruim voordat de deuren openen. Als dat maar goed gaat, met al die nieuwe Coronavarianten. 

Technische plaatjes zijn niet eenduidig

Ik loop de technische plaatjes van deze aandelen langs. Wat mij opvalt is dat deze niet eenduidig zijn. Kortom, de aandelen die het meeste zullen profiteren van het 'cadeauseizoen' liggen er verdeeld bij. Dat is belangrijk om te weten indien je in Amerikaanse retailers wenst te beleggen.

Amazon

De grootste online retailer ter wereld, Amazon.com, oogt technisch bezien neutraal. Wij hadden posities in Amazon in de defensieve Tostrams lange-termijnportefeuille, maar die zijn afgelopen zomer verzilverd, omdat de koers te veel stagneerde. Hiermee is de winst op de positie Amazon veiliggesteld.

De trend van Amazon verloopt zijwaarts. We verwachten een consolidatie boven de steun van $2.871,00 (de bodem van 25 september 2020).

Weerstand ligt rond $3.773,08 (de top van 16 juli). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een zwak verloop zien. Dit wijst op een matige technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Amazon.com minder presteert dan de markt.Alibaba

Alibaba heb ik hier al eerder besproken, in verband met de restrictieve maatregelen van de Chinese overheid. Alibaba beweegt neerwaarts, maar heeft de steun op $129,77 (de bodem van 28 december 2018) bereikt. Wellicht is Alibaba  geschikt voor de speculant, als dobbeltje.

Het van oorsprong Chinese Alibaba heeft weerstand rond $182,09 (gevormd op 22 oktober).

Alibaba is ongeschikt voor de defensieve lange termijn beleggingsportefeuille. De 200-dagenlijn van Alibaba Group Holding laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alibaba Group Holding achterblijft bij de rest van de markt.eBay

De trend van eBay is gematigd opwaarts gericht. De hogere toppen en hogere bodems geven aan dat beleggers op hogere niveaus durven (bij-) te kopen. Er ligt weerstand op $95 (berekend koersdoel).

De steun ligt rond $64,85 (de bodem van 4 februari). 

De 200-dagenlijn van eBay laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B. van eBay stijgt en suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt.

In de defensieve lange termijn Tostrams-portefeuille hebben we een positie in eBay. Wij adviseren deze positie vast te houden.
Costco Wholesale Corporation

Costco ontwikkelt zich zeer krachtig. De nieuwe bodems worden ruim boven oude pieken gevormd. Kopers zijn zeer actief en stappen op elke kleine correctie in.

De opwaartse trend is intact. Er is opwaarts ruimte richting de weerstand van $630  (berekend koersdoel). Steun ligt op $436,17 (de bodem van 8 oktober).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Costco Wholesale Corporation laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) stijgt en signaleert dat Costco Wholesale Corporation beter presteert dan de rest van de markt.

In de defensieve lange termijn Tostrams portefeuille hebben  we een positie in Costco. Wij adviseren voorlopig de posities in deze retailer aan te houdenWalmart

Hoewel Wal-Mart Stores meer een supermarkt is, doen ook veel Amerikanen daar hun kerstinkopen. Wal-Mart Stores bieden een breed assortiment aan non-food producten en geven op Black Friday grote kortingen. 

Bij Walmart houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop tussen de steun van $134,41 (de bodem van 18 juni) en de weerstand van $153,66 (de top van 4 december 2020).

De 200-dagenlijn van Walmart Stores laat een vlak verloop zien. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

Wij adviseren voorlopig geen posities in deze retailer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft immers aan dat Walmart Stores minder presteert dan de brede markt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 19 jan De olieprijs ligt op ramkoers 268
 2. 18 jan Koopscenario Philips 2
 3. 18 jan Het ijs onder de Nederlandse beurs blijft flinterdun 200

Gerelateerd

Reacties

211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Calimero 26 november 2021 08:37
  quote:

  Calimero schreef op 25 november 2021 10:36:


  [...]

  Psst .. Silk heeft laatst nog uitgelegd .... dat we een nieuw patroon aan het maken zijn vanaf 19 nov ... dus goed kijken :)


  Doptieman .. zie je nu wel ... vooraf waarschuwen en nog luisteren ze niet .. inclusief jij ... dat doe ik nu al jaren ... dus profiteer ik er maar van ...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13649831...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13837349...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13836176...

  www.youtube.com/embed/CBBCZBHpoQk?rel...
 2. forum rang 6 'd Aandelen 26 november 2021 08:51
  Goedemorgen,

  in Duitsland en daarbuiten is men bezorgd wat het nieuwe linkse bewind gaat brengen na het stabiele beleid van Angela Merkel en zo te zien is men er niet gerust op.
  Vandaar deze daling die natuurlijk ook op andere beurzen gevoeld gaat worden, de plannen van de nieuwe regering moeten eerst nog goed bekeken worden en wat de invloed is op de economie in Duitsland.
 3. forum rang 7 Calimero 26 november 2021 08:59
  quote:

  'd Aandelen schreef op 26 november 2021 08:51:


  Goedemorgen,

  in Duitsland en daarbuiten is men bezorgd wat het nieuwe linkse bewind gaat brengen na het stabiele beleid van Angela Merkel en zo te zien is men er niet gerust op.
  Vandaar deze daling die natuurlijk ook op andere beurzen gevoeld gaat worden, de plannen van de nieuwe regering moeten eerst nog goed bekeken worden en wat de invloed is op de economie in Duitsland.  FA ???
  TA en FA sucks ....

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13172417...

  www.youtube.com/embed/Bk7RVw3I8eg?rel...
 4. forum rang 6 Doptieman 26 november 2021 09:25
  quote:

  Calimero schreef op 26 november 2021 09:07:


  Doptieman ... even de computers vertragen voor Piet Particulier ... :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13649831...


  Piet Particulier wordt altijd belazert met zijn gekochte opties dat weet je onderhand wel he..!

  Maar dit vind ik wel leuk -28 dat is geen HORIZONTAAL GEKEUTEL tav de THETASCHRAAP!!! (hihihih)
211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 131,030
  +2,58% +3,290
 2. Amazon.com 19 jan
  3.125,980
  -1,65% -52,370
 3. 490,160
  +0,43% +2,090
 4. eBay 26 feb
  25,140
  0,00% 0,000
 5. Walmart 22:00
  141,220
  -1,89% -2,720

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links