Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Inflatie zal volgens Lagarde toch wat langer aanhouden dan gedacht

Slotcall: Inflatie zal volgens Lagarde toch wat langer aanhouden dan gedacht

De Amerikanen zit aan de kalkoen en Wall Street is dicht; in Europa zijn de borden overwegend groen en zo ook die aan Beursplein 5. Adyen, Alfen en CM.com sloten alle drie meer dan 3% in de plus, waarmee CM.com weer terug is boven de €30.

Terwijl men in de VS dankbaar is voor van alles en nog wat, hielden beleggers vandaag de ECB in de gaten, want de notulen van de meest recente beleidsvergadering verschenen. Christine Lagarde verwacht dat de inflatie langer aanhoudt dan ze eerst dacht, maar ziet geen reden tot actie. Verwacht wordt dat de inflatie in de loop van volgend jaar wat afzwakt.

Intussen zwakt de groei van het Duitse bbp iets harder af dan verwacht. Op kwartaalbasis groeide de Duitse economie met 1,7%, waar economen rekenden op een groei van 1,8%. Nog altijd is de economie van onze oosterburen 1,1% kleiner dan in het vierde kwartaal van 2019, het laatste kwartaal voordat iemand in Wuhan begon te kuchen na een verkeerd gevallen vleermuissoepje.

IEX BeleggersPodcast

Morgen is het alweer tijd voor een gloednieuwe aflevering van de IEX BeleggersPodcast. Zoals altijd weer gepresenteerd door de wandelende beursencyclopedie Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts. Vragen voor het vragenrondje kunnen weer in de reacties gesteld worden.

HAL 

HAL (+0,8%) blijft dit jaar achter ten opzichte van de brede markt omdat het vooral in olie-aandelen belegt, maar dat betekent niet dat de investeringsmaatschappij ineens zijn glans heeft verloren. Het bedrijf beschikt nog altijd over een bijzonder goed langetermijntrackrecord op de beurs.

Wel ligt de eerder door HAL gemelde intrinsieke waarde beneden de intrinsieke waardering die aandelenanalist Niels Koerts aan het bedrijf hangt. Dit heeft van doen met de waardering van Coolblue, waar in het persbericht met geen woord over is gesproken. “Een gemiste kans”, vindt Koerts. Welk advies en koersdoel hij op HAL plakt, leest u hieronder.

 

Brunel

Detacheerder Brunel (+0,9%) kwam eind oktober met stevige derdekwartaalcijfers naar buiten: de vraag is groot en de marges stijgen. Het bedrijf is actief in tal van slimme niches en is als detacheerder wat minder cyclisch dan de bulkuitzenders.

“Hoewel er met de resultaten weinig mis was, zakt de koers van het aandeel langzaam weg”, schrijft aandelenanalist Martin Crum in zijn analyse hieronder. Financieel staat het bedrijf er echter sterk voor, waardoor Crum zijn advies ophoogt. Dit onderbouwt hij in zijn stuk met nog een hele rits aan argumenten. Lees dat stuk dus aandachtig als u Brunel op uw verlanglijstje heeft staan.

 

Rentes

Dalende rentes, zo ook in Nederland. Hier daalde de tienjaarsrente met drie basispunten tot -0,11%. 

 

Brede markt

 • De AEX (+0,6%) presteerde vandaag beter dan Frankrijk (+0,4%) en Duitsland (+0,3%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt tot 18,6 punten.
 • Wall Street heeft de deuren gesloten.
 • De euro daalt 0,3% en noteert nu 1,121 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,1%) en zilver (-0,1%) zijn het niet eens.
 • Olie: WTI (-0,1%) daalt, terwijl Brent (+0,1%) stijgt.
 • Bitcoin (+2,7%) stijgt. 

Het Damrak:

 • ING verhoogde vandaag zijn koersdoel voor Shell (-0,5%) van €16,50 naar €20,50. Wel volstaat volgens de bank nog altijd een houdadvies.
 • "De Nederlandse fabrikant van medische apparatuur Philips (-1,9%) heeft woensdag gezegd dat de Amerikaanse toezichthouder FDA het aantal gevallen van veiligheidsproblemen met zijn beademingsapparaten heeft overschat", schreef ABM Financial News vanmiddag. "We werken aan een uitgebreid antwoord op de bevindingen van FDA, waaronder ook onze plannen voor de verdere maatregelen die we gaan nemen", stelde CEO Frans van Houten.
 • UBS verhoogde zijn koersdoel van Prosus (-0,3%) vandaag met €8. Er stond al een koopadvies, maar dat gaat nu samen met een koersdoel van €97.
 • Daarnaast meldde de bank vandaag ook dat het een groter belang genomen heeft in Just Eat Takeaway (-0,0%). Waar het belang op 19 november van dit jaar nog 2,9% was, is dit nu bijna 3,2% met dito stemrecht.
 • Na acht jaar is Yoram Knoops, CEO van ForFarmers (+0,5%), opgestapt. Het proces voor het vinden van zijn vervanger is inmiddels gestart.

Adviezen

 • HAL: naar €143 van €146 en verkopen - Degroof Petercam
 • Shell: naar €20,50 van €16,50 en houden - ING
 • Aalberts: naar €58 van €43 en houden - Kepler Cheuvreux
 • Prosus: naar €97 van €89 en kopen - UBS

Agenda vrijdag 19 november 2021

08:45 Consumentenvertrouwen - November (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - Oktober (eur)
19:00 Wall Street eerder dicht op Black Friday

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 25 nov Slotcall: Inflatie zal volgens Lagarde toch wat langer aanhouden dan gedacht 12
 2. 16 nov Slotcall: Deutsche Bank optimistischer over twee Nederlandse banken 3
 3. 12 nov BeleggersPodcast: “Ik kan de rekensom van Rivian niet maken” 26

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. 8ball 25 november 2021 19:06
  quote:

  wiegveld schreef op 25 november 2021 18:08:


  Vraag over HAL. Wat is de intrinsieke waarde als Coolblue niet naar de beurs gaat?
  Personeelsschaarste en hogere kosten, inflatie etc. Kunnen reden zijn voor veel langer uitstel.
  Hoe zit dat in de berekening.
  niet beursgenoteerde belangen zoals coolblue staan bij hal tegen historische aankoopprijs in de boeken oftewel een miezerige 250 miljoen op een totaal van 13 miljard
 2. J.Me 25 november 2021 19:20
  Vraag voor de Podcast:
  Aandeelhouders van International Business Machines Co. (IBM) hebben recent voor elke 5 aandelen IBM 1 aandeel Kyndryl Holdings Incorporation erbij gekregen. De koers van dat aandeel is sinds de introductiedatum (22 oktober) echter (bijna) alleen maar gedaald.
  1. Hoe kijkt Niels naar Kyndryl Holdings Incorporation? IBM was destijds een kooptip bij IEX Premium, dus ik ga er vanuit dat jullie dit aandeel nog actief volgen.
  2. Wat zou Arend-Jan doen als hij, net als deze kleiner belegger, slechts 2 aandelen Kyndryl Holdings Incorporation in portefeuille zou hebben gekregen?
 3. Van Galen 25 november 2021 19:53
  Ik zou het geweldig vinden als de vraag van J.Me over IBM behandelt zou kunnen worden. Bij een spinoff zie je altijd in de eerste weken dat een aandeel als Kyndryl of Organon naar beneden gaat omdat de aandeelhouder in eerste instantie niet voor dat aandeel gekozen heeft. IBM is een te bescheiden bedrijf met de meeste patenten elk jaar weer al 30 jaar op rij. IBM heeft capabilities die andere bedrijven niet hebben maar het zijn tegelijkertijd de best bewaarde geheimen. In tegenstelling tot een marketingorganisatie als Microsoft.
 4. @Wiel 25 november 2021 19:53
  Hej podcast-helden, vraagje voor de podcast:

  Het valt mij op dat er de laatste tijd zelfs openlijk reclame op de radio wordt gemaakt om al je spaargeld maar in crypto te beleggen, dat is namelijk 'goed voor je rendement'. Op de spaarrekening krijg je er namelijk niets voor. Mag dit zomaar en is dit niet misleiding van de onwetende beginnende belegger?

  Het verbaast mij dat dit wordt goedgekeurd door de AFM aangezien er bij - laat ik zeggen de reguliere beleggingen waar jullie podcast ook onder valt - een volledige disclosure moet. Tijd voor een extra waarschuwing?
 5. florida_tower 25 november 2021 21:49
  Hoe zien Arend-Jan & Niels het crypto-risico voor Nvidia? Een groot deel van de omzet komt uit gaming-videokaarten en die zijn momenteel moeilijk verkrijgbaar wegens grootschalig gebruikt voor crypto-mining. In 2018 halveerde de koers van Nvidia nadat de crypto-markt instortte.
 6. The Big Short 25 november 2021 22:49
  Beste Niels en Arend-Jan,

  Jullie halen regelmatig in de podcast aan dat spreiding van de portefeuille van groot belang is, wat is jullie suggestie hiervoor? Ik zit zelf op 40% Index ETF en 60% aandelen voornamelijk in tech. Kijken jullie specifiek naar de industrie of ligt de nadruk op verdeling naar gelang het risicoprofiel?

  Vriendelijke groet,
  The Big Short
 7. Reijerinvesting 26 november 2021 01:21
  Beste AJ, Niels, Paul, Robbert,

  Ik zou het interessant vinden om jullie inschattingen te horen of lockdowns al zijn ingeprijsd of dat ze koers triggers kunnen veroorzaken. Verwachten jullie bijvoorbeeld dat een lockdown in frankrijk basic fit onderuit zal halen? Of zit dat al in de koers? Anders voorbeelden zijn ook welkom.

  Groet en dank,
  Mark
 8. Putten 26 november 2021 09:10
  Goedemorgen heren,

  Allereerst mijn complimenten voor de kwaliteit van zowel de podcast als de premium artikelen! Er is een aandeel wat jullie volgen wat volgens mij wel een update behoeft, Euronext. Koersdoel al in september ruimschoots gehaald, daarna wat weggezakt. Kan Martin hiervoor een update maken?

  Leuk om jullie visie (van zowel AJ als Niels) in de podcast te horen hoe jullie tegen dit aandeel aankijken. Ik heb het voor de claimemissie gekocht als exposure naar financiële dienstverlening omdat ik geen bank of verzekeraar wilde kopen. Mijn idee hierbij was: zet niet in op rood en ook niet op zwart maar koop de bank, dan verdien je altijd geld. Faites vos jeux!

 9. florida_tower 26 november 2021 15:01
  Wellicht al te laat voor de podcast, maar nog een vraag voor de heren:
  Nu er een nieuwe lockdowngolf start en vluchten naar afrika worden gecancelled gaan luchtvaartaandelen onderuit: Welke vliegtuigbouwer is het beste gepositioneerd voor de emissiearme toekomst van de luchtvaart? Zijn er interessante koopkansen tijdens deze dip?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links