De AEX zakt naar de steun van steun 800-801, terwijl de VIX-paniekmeter lichte onrust weergeeft. Maar van grote schade is geen sprake.
De Europese paniekbarometer, de VIX-index, is naar het hoogste punt van de afgelopen twee maanden opgelopen. Dat geeft aan dat de risk-premie in aandelen wat toeneemt.
Van een structurele trendomslag is echter geen sprake. Technisch blaast de AEX wel wat stoom af, waarmee de druk van de ketel is.
Winsten worden verzilverd
Zolang de VIX binnen de zijwaartse bandbreedte van de afgelopen maanden blijft, is er niet veel aan de hand. Beleggers nemen wat stukken van de tafel en verzilveren wat van hun winsten.
Op de Nederlandse beurs droogt de euforie (van de laatste maanden) op. De markt loopt waarschijnlijk vooruit op een lastige economie binnen de recente corona-ontwikkelingen.
Belangrijke technische signalen
Er zijn uit het koersverloop van de AEX wel enkele technische signalen die we in de gaten moeten houden:
- Ten eerste of de steun rond 800-801 punten standhoudt. Hier liggen de toppen van september
- Vervolgens hoe de uptrend zich houdt. De onderkant van het opwaartse trendkanaal hebben we op de AEX-grafiek afgebakend met de blauwe lijn.
Voorlopig kunnen we vaststellen dat, met een schuin oog naar de AEX-steun rond 801,26 punten, de technische schade meevalt.
Vandaag bekijk ik de AEX en de Europese VIX-index
AEX-index valt terug richting de steun van 801,26
De recente correctie van de AEX-index vindt plaats binnen de (wat oudere) stijgende trend. Zolang de koers boven de koerstoppen van september (800-801) weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.
Dit vangnet correspondeert met de laatste steun op 801,26 punten (de bodem van 29 oktober).
De daling naar deze voormalige weerstandszone kunnen we voorlopig als een pullback kwalificeren. Ons berekende koersdoel handhaven we rond 840 punten.

VIX Europa
De afgelopen maanden bleef de VIX Europa binnen een vaste bandbreedte hangen. Dit vertaalde zich op de grafiek in een zijwaarts verloop van de VIX, grofweg tussen 15 (alle bodems sinds juni) en 28 punten (twee belangrijke toppen van de afgelopen maanden).
Omdat de VIX index weer oploopt, kunnen we vaststellen dat de onrust wat toeneemt. Echter zolang de VIX binnen de bandbreedte 15-28 van de afgelopen maanden blijft, valt de schade mee.

Wat is de VIX-index?
De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van volatiliteit.
Koersdalingen in de aandelenmarkten vallen doorgaans samen met veel angst bij beleggers, wat logische weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. Dit zien we dan terug in een stijgende VIX-index.