Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Coronaspook doemt op

Slotcall: Coronaspook doemt op

De AEX (-0,4%) blijft per saldo dicht bij huis, maar onderliggend gebeurt er genoeg. Wat gelijk opvalt, is dat de coronagevoelige aandelen een pak rammel krijgen, terwijl de stay-at-home stocks massaal worden gekocht.

Het bericht dat Oostenrijk in een volledige lockdown gaat, is de trigger. Niet zozeer omdat Oostenrijk een land van wereldformaat is, maar wel omdat er een reële kans is dat andere Europese landen zullen volgen. Immers, al het ene schaap over de dam is volgen er meer. Dat geldt helemaal voor Europa.

Als ik moet inzetten op een land dat in staat is dergelijke maatregelen ook te nemen, is het wel Frankrijk. En laat dat nou net de belangrijkste markt voor Basic-Fit (-2,0%) zijn. Er valt dus iets voor te zeggen dat de sportschoolketen vandaag een van de grootste verliezer is binnen de AMX.

Ook Unibail Rodamco (-3,4%) heeft er de nodige winkelcentra staan. Sowieso ligt het winkelvastgoed er de laatste maanden ronduit slecht bij. Het aandeel Unibail Rodamco blijft sinds de bekendmaking van het coronavaccin zelfs achter ten opzichte van de AEX. Dit ziet u in de onderstaande grafiek. 

Er zijn uiteraard ook bedrijven die baat hebben bij lockdowns. Het aantal maaltijdbestellingen bij Just Eat Takeaway (+6,3%) zal stevig toenemen en ik denk dat PostNL (+4,0%) het bij een harde lockdown in Nederland ook weer aardig druk krijgt.

Financials onder druk

Het is niet de dag van de financials. Onder andere Aegon (-3,6%) en ING (-3,3%) staan vandaag in de uitverkoop. Wat meespeelt, is de dalende rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente keldert liefst zes basispunten tot 1,53%. 

  • Nederland: -4 basispunten (-0,18%)
  • Duitsland: -5 basispunten (-0,33%)
  • Italië: -5 basispunt (+0,88%)
  • Verenigd Koninkrijk: -4 basispunten (+0,88%)
  • Verenigde Staten: -6 basispunten (+1,53%)

Alibaba

Alibaba (-2,4%) gaat na de klap van gisteren nog een tikje verder omlaag. Analist Paul Weeteling heeft uitgebreid naar de resultaten van het E-commercebedrijf gekeken en hij is tot de conclusie gekomen dat deze hondsberoerd zijn. De omzetgroei neemt stevig af en de marges staan onder druk, omdat de onderneming extra moet investeren om de concurrentie voor te blijven.

Wat met name ten koste gaat van de groei is dat Alibaba bedrijven die van het platform gebruik maken niet meer mag verbieden om ook met andere E-commercebedrijven zaken te doen. Desalniettemin ziet Weeteling ook lichtpuntjes. Welke dat zijn, leest u in het onderstaande artikel.

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +0,4%
  • AEX deze maand: +7,1%
  • AEX dit jaar: +31,8%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +34,8% 

Kleine aandelen blijven achter

De AEX (+0,2%) blijft deze week nog dicht bij huis, maar de AMX (-1,9%) en ASCX (-1,9%) geven behoorlijk wat terrein prijs. Als er wat onzekerheid in de markt komt, zijn de kleine aandelen altijd de eerste die in de uitverkoop gaan. De Nasdaq (+2,6%) blinkt uit. Met name Amazon en Nvidia hebben deze week een mooie outperformance laten zien.

 

AEX

Philips (-12,0%) heeft volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA zijn procedures en risico-analyses van zijn beademingsapparatuur niet op orde. Daar komt bij dat het bedrijf mogelijk in 2016 al wist van deze problematiek. Dit kan grote gevolgen hebben voor eventuele rechtszaken in de VS. Besi (+5,8%) zet daarentegen een nieuwe all time high op het bord.

 

AMX

Inpost (-19,3%) heeft een rampzalige week achter de rug. De uitbater van kluisjes zag zich genoodzaakt om de outlook voor dit jaar te verlagen. Fagron (-8,6%) heeft last van een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux, terwijl PostNL (+3,0%) zich enigszins revancheert.

 

ASCX

TomTom (+14,1%) vliegt omhoog dankzij nieuwe Europese wetgeving. Per 6 juli 2022 moeten nieuwe automodellen binnen de EU beschikken over een intelligent snelheidssysteem, zodat mensen een melding krijgen als ze boven de toegestane snelheid rijden. Hiervoor zijn de kaarten van TomTom nodig. Echter, het was allang bekend dat deze wetgeving er zou komen. Robert Manders uitte daarom zijn verbazing over het koersverloop in de IEX-Beleggerspodcast.

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan als vanouds de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 20 november 2021 14:31
    Niels. Het was niet bepaald het weekje van de bouwers. Niets daarover Niels!

    BAM mijn 9% en Heijmans min 5% zullen bepaalde grote beleggers weinig vertrouwen hebben in dat uitgelekte Flevopolderplan als grote oplossing voor het boeren en huizenprobleem.

    Is voor de komende 4 jaar geen enkele oplossing en echt door wereldvreemde mensen zoals die van de VVD Rutte, D'66 en bij de topambtenarij bedacht.

    Hoelang duurt verplaatsing van boerenbedrijven? Huizen nu al voor redelijke prijs te koop in Lelystad, maar wat doe je met een huis als het werk ver weg is en er te weinig leuks in de buurt is?

    Ach zo stuntelt dat stelletje EU gestuurde volksbedriegers maar verder en verder voort voor volstrekt onrealistische zaken al is het niet bij de doelen dan wel bij de hanteren van de middelen.

    Prettig weekend en groet, Jonas

    PS Wat ik ook mis, maar dat kan nog van jullie komen, is de omgekeerde rijtjes van aandelen die Coronagevoelig zijn in de zin van meer lockdowns meer neerwaarts risico zoals bijvoorbeeld een Sligro, Carnival etc etc
  2. [verwijderd] 21 november 2021 08:11
    Het kan zomaar gebeuren dat op een dag alle indices -3% openen om corona zorgen, maar het virus is hier al bijna 2 jaar!
    De markt is al langer irrationeel, maar de ECB opkoop is nog steeds leidend voor/over het virus, dat tweede is namelijk bijzaak, dat tweede is namelijk ook de oorzaak van het eerste(denk daar maar eens rustig over na voordat Harrie begint)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links