Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een heel bijzonder beursrecord, er staat AEX 3000 op het bord!

Een heel bijzonder beursrecord, er staat AEX 3000 op het bord!

Wat een eer dat ik hier de boodschapper van mag zijn. Er zijn eigenlijk twee AEX'en. Eentje waar we dagelijks naar kijken, ofwel de AEX-prijsindex.

Er is ook de AEX herbeleggingsindex. Het verschil met de prijsindex is dat de dividenden uit de prijsindex verdwijnen en - de naam zegt het al - in de herbeleggingsindex blijven, ofwel worden herbelegd.

Beide indices startten ooit op 4 maart 1983, net als de AMX. Ik heb geïndexeerd, zodat u ziet wat deze indices door de jaren heen kostten en opleverden. U ziet ook de midcaps het nog veel beter doen dan de Blue Chips. Tja, wat is buy & hold een ongelooflijke no-brainer? Het is een maandgrafiek, november zit er nog niet bij.

Gemiddeld ruwweg 11% bruto voor de AEX en 12% voor de AMX: hoe kan het dat de beurs zo'n slechte naam heeft en actieve beleggers underperformen, of verliezen? We weten het allemaal dondersgoed: er in en er uit loont uiteindelijk niet. Aan beleggen verdient iedereen, aan handelen slechts een enkeling.

Tot 1983 volgden we in Nederland de CBS Herbeleggingsindex. Die werd overvleugeld door de AEX-prijsindex. Die is ooit ontworpen als optie-index. Door hoge kosten was opties handelen altijd volkssport op het Damrak. Kon met veel minder geld en daarom nam de AEX de rol van de CBS index over. Die verdween.

Met overvleugelen bedoel ik de hoeveelheid producten die er op een index zijn en de liquiditeit. Deze twee punten verklaren het succes van de prijsindex. Verklaart dit ook de slechte naam van de beurs in onze maatschappij? Mede. Ben ik van overtuigd. Want vanaf 2001 was het twintig jaar lang aandelen die niks deden...

Met die veel hogere herbeleggingsindex had iedereen gezien dat dit alleen de prijs van die aandelen gold. Nog iets, 38 jaar is de tijd waarin traditioneel een werknemer zijn of haar pensioen opbouwt bij de baas. U ziet dat die bijna voor driekwart uit herbelegde dividenden komt. Zijn er nog vragen over beleggen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. boomer92 18 november 2021 02:13
    quote:

    izdp schreef op 18 november 2021 01:58:

    Ik snap de berekening niet.
    De index werd in 1983 op 100 gezet.
    Nu zijn we vrijwel 38 jaar verder.
    Als ik de ruime maand even vergeet en met 38 jaar reken kom ik aan een rendement van 9,36% per jaar.
    Nogal een groot verschil met dik 11% uit het artikel.

    Waar zit de fout?

    ajk rekent zich zelf rijk , waar is fortis bv enz.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links