Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heerlijk! Tandem TSMC-ASML verbaast Amerikanen en hoe

Heerlijk! Tandem TSMC-ASML verbaast Amerikanen en hoe

Obscuur. Het staat er echt. Bloomberg nog wel. Anno 2021. Ach ja, de nummer tien uit de Nasdaq 100 met een waarde van dik $350 miljard ziet u zo over het hoofd, nietwaar?

Bloomberg is overigens in goed gezelschap van onwetenden, want een tijdje terug twitterde ik deze. Ach ja, Amerikanen. Het zijn net Chinezen. Kijken echt niet verder dan hun eigen land. Zelfs de welbekende nummer zeven uit de S&P 500 belegt amper buiten de VS.  Eén keer raden wie het is.

U mag trouwens zelf uitrekenen hoeveel ASML hoger staat sinds ik dit nog maar ruim een maand geleden tikte, want ik geloof dat ik daarmee een belletje luidde :-)  

Jaren geleden vertelde een rondleidster op Beursplein 5 mij dat het het leukste is om Amerikanen rond te leiden. Want die zijn in shock als ze horen dat onze beurs toch wel even een stukkie ouder is dan hun Big Board. Ze zijn stuk voor stuk in de veronderstelling dat Wall Street... en vult u dit zelf verder in.

De rondleidster vertelde ook dat ze weer helemaal blij en opgelucht zijn, als ze vertelt dat via de Nederlandse beurs de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten is gefinancierd, want dat waren destijds ook onze aartsvijanden. Ja, goeie gasten, die Hollanders, is dan al gauw de teneur.

Ik moest hier gisteren aan denken, toen ik deze bijna een uur lange Bloombergpodcast van Tracy Alloway en Joe Weisenthal over ASML beluisterde. De verbazing van die twee - en dat zijn beslist geen pannenkoeken - aan het begin van de uitzending dat er een fenomeen als ASML bestaat en het niet uit Amerika komt, is kostelijk.

Ze spreken trouwens met ene Chris Miller, die volgend jaar met een boek (!) over de chipper komt. Ga maar luisteren, hij weet er echt veel van en vertelt haarfijn over het geheim van EUV en waarom ASML zo goed is, een monopoliepositie heeft en die volgens hem de komende tien jaar niet kwijtraakt. Ook niet aan China.

Klik hier voor Spotify en hier voor Apple Podcasts. Ik zit nog steeds te kauwen op wat ik mij in hemelsnaam bij 10 miljard transistoren op één chip moet voorstellen. Want zo ver gaat het tegenwoordig. En het gaat al verder en dat kan alleen met de ASML machines én het TSMC-gogme.

Weisenthal bij ASML het meest onder de indruk van de supply chain. U moet echt luisteren om het helemaal te doorgronden, maar doe dat. ASML deed/doet echt heel veel dingen heel erg goed.

Als u dan ook naar dit portret van TSMC kijkt dat Bloomberg deze zomer maakte, bent u weer helemaal op de hoogte. Want u mag gerust van het tandem TSMC-ASML spreken.

Als u ook wilt: hier vindt u alle aandelen én trackers in deze sector die u zich maar wensen kan.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 18:00 Slotcall: AEX knijpt 'm vandaag met usual suspects weer in hoofdrol 3
  2. 14:40 AI-beleggen ná Nvidia: over Cathie Wood, Tesla, Exact, Teladoc, Twilio en UiPath
  3. 08:25 Het is slecht voorbeurs en we zwabberen tussen hoop en vrees

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Krentenmenten 16 november 2021 14:37
    Taiwan wordt hoe dan ook nog een dingetje voor wie het uiteindelijk voor het zeggen heeft in de wereld. In Nederland (en Europa) heeft men het ondertussen alleen over kneuzen, kreupelen of andere zielige mensen en natuurlijk over het gegeven of er G3, of G2 of toch mss G1 voor de de corona-bestrijding wordt ingevoerd. . . . . . Aan de andere kant van de wereld heeft men het wel over iets anders. Ik kan me herinneren dat de Amerikanen nog recent een export-interventie heeft gedaan in NEDERLAND om ASML-machines te exporteren naar China te verbieden.....
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links