Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Als Nederlander mis ik je nu al, Shell, als aandeelhouder ben ik blij

Als Nederlander mis ik je nu al, Shell, als aandeelhouder ben ik blij

Update 12:45 uur, het FD heeft intussen topman Ben van Beurden gesproken. Die somt een aantal (niet nieuwe) redenen op, met als belangrijkste... Het anti-Shell klimaat in ons land speelde eigenlijk geen rol, volgens de CEO. 


Dat Royal Dutch Shell de $9,5 miljard opbrengst van de verkoop van Amerikaanse activiteiten bijna helemaal aan de aandeelhouders uitkeert en niet investeert, vind ik typerend voor de ratio van het bedrijf. Het had ook popie groene jopie kunnen doen en het in wind- en zonneparken et cetera kunnen steken.

Die leveren geen kasstroom op en gaan dat in de nabije toekomst waarschijnlijk ook niet doen, bleek blijkbaar uit de sommen van het bedrijf. Het heeft intussen de voelsprieten al uitstaan in alle denkbare vormen van nieuwe en duurzame energie en heeft geen behoefte aan nog meer investeringen hierin.

Daarmee kon het - hoe cliché - weer op boe-geroep rekenen in Nederland, waar iedereen precies weet hoe Shell dient te ondernemen. Tot en met milieuactivisten, een rechter en de bestuursvoorzitter van het grootste Nederlandse pensioenfonds aan toe. Rekensommen heb ik echter nooit van ze gezien. Louter leuzen.

Deur dicht, de groeten en toen ging Shell weg uit ons land... Als berekenende aandeelhouder ben ik voor, als trotse Nederlander ben ik zwaar teleurgesteld.

Moet ik me ook schamen als Nederlander? Want ook u bekruipt vast het gevoel dat dit vertrek mede is omdat Shell al decennia kop van jut is in dit land. Misschien waren inderdaad die rechter die een politieke uitspraak deed door het concern te dwingen zich aan Parijs te houden en het onbetrouwbare ABP de druppel.

Onbetrouwbaar, want deze lente tekende deze aandeelhouder op de vergadering nog voor de Shell-doelstellingen. Drie dagen voor Glasgow was het ineens allemaal niet goed genoeg meer. Ik kan me goed voorstellen dat het energiebedrijf geen zin meer heeft in deze rechterlijke willekeur en waan-van-de-dag-ABP-beslissingen.

Aan de andere kant, zo'n verhuizing gaat niet in drie dagen, ofwel het besluit om te gaan verhuizen heeft Shell waarschijnlijk al maanden en misschien nog wel veel langer geleden genomen. Misschien is het ook mijn bias, maar dat Shell zo even afstand doet van die Koninklijke eretitel geeft wellicht te denken.

Wat ook te denken geeft, is dat Shell het pas gisteravond aan het kabinet vertelde. Onze premier heeft nooit een whatsappje gehad. Unilever en Shell het land uit tijdens één ambtsperiode, daar komt het wel op neer. Als ik VVD(!)-premier was, zou ik misschien aftreden, want als het bedrijfsleven zó over ons land denkt...  

Citaat uit het persbericht:

Carrying the Royal designation has been a source of immense pride and honour for Shell for more than 130 years. However, the company anticipates it will no longer meet the conditions for using the designation following the proposed change.

Therefore, subject to shareholder approval of the resolution, the Board expects to change the company’s name from Royal Dutch Shell plc to Shell plc.

Voor ons aandeelhouders is deze keuze van Shell uiteindelijk gunstig, één listing is gewoon eenvoudiger en goedkoper. Punt. Wel verdwijnt het aandeel nu uit alle euro-indices, wellicht dat dit net als bij Unilever wat koersdruk geeft. Het fonds heeft nooit in de MSCI Netherlands Index gezeten. Want Brits.

Citaat:

Following the simplification, shareholders will continue to hold the same legal, ownership, voting and capital distribution rights in Shell. Shares will continue to be listed in Amsterdam, London and New York (through the American Depository Shares programme), with FTSE UK index inclusion.

It is fully expected AEX index inclusion will be maintained. Shell’s corporate governance structure will remain unchanged.

Nou, dat was Royal Dutch Shell, Koninklijke Olie, Olies en De Koninklijke dus. Voortaan is het kortaf Shell en is het niet meer van ons. Ik ben heel benieuwd of hier iets van introspectie op volgt. Want waar Shell rationeel is, zijn tegenstanders en zelfs haters dat niet. Er valt niet mee te argumenteren.

Ze blijven Shell fossiel noemen, waar het een energiebedrijf is. Dat het klimaat geen baat heeft bij dat het gedwongen fossiele assets verkoopt aan nog viezere partijen is aan dovemansoren gericht. Pensioenfondsen gaan er om politieke en niet om beleggingsredenen uit en het bedrijf was niet welkom in Glasgow.

Hoe divers, inclusief en democratisch. Not.

Nigeria, klimaat en ga zo maar door: Shell krijgt ook overal exclusief de schuld van, maar wij zijn allemaal verantwoordelijk voor uitstoot en mogelijke opwarming van de aarde. We rijden en vliegen er nog vrolijk op los, ook sinds we - al een jaar of vijftig (Club van Rome) - weten dat we dat niet ongelimiteerd kunnen doen.

Misschien dat ooit Shell-bestuurders alles vertellen over dit vertrek. Duimen dat - en voor het laatst dat ik deze term gebruik - Olies & Unies niet nog meer van onze bedrijven op ideeën brengen. Anders kan het voortdurende bashen van ons land, onze geschiedenis, cultuur, gewoontes én bedrijven duur uitpakken.

Het is dat weduwen-en-wezenfondsen - die term kan ook in de kliko - Shell en Unilever in de AEX blijven, anders zou de U-turn van de index helemaal compleet zijn. Inderdaad van een wat duffe verzameling defensieve fondsen met een Dutch Discount naar een hightech-index met een hoge waardering én bèta.   

Niet slecht, hoor ik u al hardop denken en misschien is dat wel zo. Nogmaals, voor beurs, beleggers en aandeelhouder is dit besluit niet slecht. Rationeel dus. Net als Shell zelf. Nu Nederland nog.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 13
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 15 november 2021 12:27
  De koninklijke is er HE-LE-MAAL klaar mee met dat doorgedrukte activisme en die eindeloze milieu lobby, het wordt een Engelse BV(PLC)

  Reken maar dat er binnen in The Boardroom is gevloekt en gescholden op van alles en nog wat: "We gaan hier zo snel mogelijk weg als kan, Weg uit de EU, ik ga deze klus zelf afronden, de premier is niets meer dan een trekpop in dit land"

  De enorme geldstromen gaan opdrogen in ons landje, The City is er maar wat blij mee.

  De volgende in rij die dit land mogen verlaten zijn de NL grootbanken met ING voorop, gewoon uitvlaggen dus, de aandeelhouders zullen het juichend aanmoedigen.
 2. forum rang 6 Jestbread 15 november 2021 12:34
  Wederom een artikel waarin AJ zo overduidelijk aangeeft vooral heel erg van de oude stempel te zijn en zich niet weet aan te passen aan de huidige tijden. Shell is fantastisch, omdat het in het verleden fantastisch is geweest, zo'n principe. Echt een achterhaald denkbeeld. Omdat ik in een auto rij ben ik zogenaamd even verantwoordelijk als Shell als geheel, kom op zeg.
 3. Katsjinggg 15 november 2021 12:41
  Unilever en Shell zijn pas het begin....een land waar gekkies zonder kennis en inzicht en rechters die hun persoonlijke dogma's opleggen is niet idealieter voor bedrijven... Nog even en er blijven enkel bedrijven over die donkergroen zijn maar verre van winstgevend, maar dan dat is wat het klootjesvolk wil blijkbaar
  ik ben in elk geval blij dat mijn pensioen niet vernietigd kan worden door wappies zoals ABP
 4. Renels 15 november 2021 12:54
  quote:

  Jestbread schreef op 15 november 2021 12:34:

  Wederom een artikel waarin AJ zo overduidelijk aangeeft vooral heel erg van de oude stempel te zijn en zich niet weet aan te passen aan de huidige tijden. Shell is fantastisch, omdat het in het verleden fantastisch is geweest, zo'n principe. Echt een achterhaald denkbeeld. Omdat ik in een auto rij ben ik zogenaamd even verantwoordelijk als Shell als geheel, kom op zeg.
  Dit is de spijker op zijn kop. Shell beweegt totaal niet mee met de tijdsgeest en blinkt uit in navelstaren. Vanwege de immense geldberg waarop het zelf zit kan het zich permitteren als keizer Nero de "zuurverdiende" penningen te blijven tellen terwijl de wereld in brand staat.
 5. Tiesiex 15 november 2021 12:55
  Niks oude stempel. Energiebedrijven hebben we nodig in vroeger tijden en in de toekomst. Een wereldwijde energietransitie zonder onderbrekingen en ongelukken gaat niet lukken zonder de Shells van deze wereld. En als de samenleving verslaafd is aan energie, maar ondertussen de dealer met pek en veren, geholpen door politici en rechts, het land uitjaagt moet je straks niet huilen dat je het allemaal zo niet had bedoeld. De mensen die blij zijn 'omdat bedrijven als Shell toch niets bijdragen', snappen niets van de dynamiek van een hoofdkantoor van een wereldwijd aansprekend concern voor een klein landje als Nederland. Straks kan de koning op staatsbezoek namens snackbar Jansen en slagerij Van Kampen, in plaats van Unilever, Royal Dutch Shell en Philips.
 6. forum rang 4 FORT1944 15 november 2021 13:00
  RDS heeft gekozen voor NEDERLAND op aandringen van de NEDERLANDSE REGERING maar de voordelen waren snel nadelen voor de aandeelhouders in verband de roerende voorheffing , UNILEVER vertrouwde het zaakje met het kabinet niet en koos voor ENGLAND . Het verhaal vandaag is dat RDS gewoon SHELL is op de beurs van LONDEN gaat noteren met alle voordelen voor de aandeelhouders die er zeker niet op achteruit gaan met deze vereenvoudiging van de structuur .
  Hopelijk gaat men het keuzedividend weer invoeren in de toekomst :)
 7. MAX21 15 november 2021 13:01
  Naar mijn mening hebben we in dit land tegenwoordig de TRIAS POLITICA XL met als vierde macht de milieu-activisten. Dat past ook bij de opmerking van "Justbread". wanneer hij het heeft over de "huidige tijden". Die tijden worden in dit land helaas bepaald door een minderheid op alle mogelijke gebied.
  Als dat onder de term democratisch valt dan heeft ook het ABP gelijk want dat besluit is ook niet getoetst bij de leden ! Overigens een prima artikel van AJ.
 8. Barley 15 november 2021 13:03
  2 woorden: dividend belasting. In Engeland wordt dit niet betaald. Ongetwijfeld waren beide Unilever en Shell in NL gebleven mits de divitaks zou worden afgeschaft. Maar ach, Rutte durfde zijn rug niet recht te houden tegenover GroenLinks, en voíla. Daar gaan je inkomsten voor de schatkist. Om over die exit-taks nog maar te zwijgen. Ben niet eens verbaasd. GroenLinks economen hebben kennelijk gestudeerd aan de Universiteit van Harderwijk of iets dergelijks.
 9. forum rang 7 izdp 15 november 2021 13:08
  Tja, AJK je bent net zo'n fossiel als RDS.
  Ik ben superblij dat ze vertrekken net zoals ik met Unilever was.
  De hoofdkantoren van zulke bedrijven met hun cultuur kunnen we missen als kiespijn.
  Ze zijn een blok aan het been voor een samenleving die zich richt op de toekomst.
  Nu Hoogovens aanpakken: veel sneller moderniseren en zo niet sluiten die hap.

  En wat ik zo leuk vind is dat de markt altijd gelijk heeft: UNI en RDS zijn al tig-jaren een ramp voor iedere portefeuille.

 10. AEX900 15 november 2021 13:10
  Hoera, de Mileu IS heeft succes. Wie volgt?
  Shell bedankt voor het vertrek naar een land zonder milieu idioten.
  Mileudefensie/IS kan zijn commissie voor het kapot procederen van onze economie uit China gaan innen.
  Ben het volledig eens; het milieu wordt door de mens naar de knoppen geholpen. Er moet eens een eind komen aan de ongebreidelde foklust in bepaalde landen. Elke nieuwe aardbewoner stoot CO2 enz uit.
 11. forum rang 6 Jestbread 15 november 2021 13:11
  quote:

  Tiesiex schreef op 15 november 2021 12:55:

  Niks oude stempel. Energiebedrijven hebben we nodig in vroeger tijden en in de toekomst. Een wereldwijde energietransitie zonder onderbrekingen en ongelukken gaat niet lukken zonder de Shells van deze wereld. En als de samenleving verslaafd is aan energie, maar ondertussen de dealer met pek en veren, geholpen door politici en rechts, het land uitjaagt moet je straks niet huilen dat je het allemaal zo niet had bedoeld. De mensen die blij zijn 'omdat bedrijven als Shell toch niets bijdragen', snappen niets van de dynamiek van een hoofdkantoor van een wereldwijd aansprekend concern voor een klein landje als Nederland. Straks kan de koning op staatsbezoek namens snackbar Jansen en slagerij Van Kampen, in plaats van Unilever, Royal Dutch Shell en Philips.
  Dus omdat je ze nodig hebt, geef je ze carte blanche om vooral zelf alles te bepalen.

  Bijzonder dat het door iedereen komt en vooral door milieugekkies, maar Shell zelf aangeeft dat het door div belasting komt.
 12. forum rang 6 jonas 15 november 2021 13:14

  Prachtige heel goede reactie Arend Jan! Van het begin tot het einde helemaal met je eens.

  Je bent nog een beetje ingehouden gebleven. Je had ook nog eens een valse noot kunnen toevoegen met zoiets van de wereld die je je kinderen nalaat toe te voegen.

  Dat doen ze graag bij de Gretta-aanhangers (een autistische meisje met over activistische vader) van VVD-Rutte, D'66, GroenLinks en huidige PvdA. Uiteraard ook hun overdadig vertegenwoordigde fans bij de Publieke omroep, maar ook al bij RTL met hun dagelijkse politiek helemaal correcte propaganda.

  Bij voorbaat zeggen ze al: ben je het niet met mij eens dan ben je voor het achterlaten van een slechtere wereld! Ik goed mens en jij vies slecht mens!

  Je had kunnen melden: jullie mogen mij een slecht mens vinden, maar ik weet wel zeker dat jullie je kinderen met al jullie droomgedoe en weggejaagde prachtbedrijven in een ARMERE WERELD gaan achterlaten.

  Ach het begrip echte ARMOEDE en je daar uitwerken dat kennen de verwende wereld verbeterende actievoerende kinderen uit de elite niet.

  Dus terecht zoiets maar niet gedaan. Dat soort mensen heeft hun eigen bubbelwereld met blijkbaar eigen wetten: denk alleen maar aan de grote massademonstraties op de Dam tegen alle Coronaregels in. Dat mocht bij de protesten tegen de behandeling van de goedzak George in de USA en dat mocht bij de grote optocht voor het Klimaat onlangs ineens wel met dank aan GroenLinks, D'66 bestuur in Amsterdam.

  Groet, Jonas
 13. forum rang 4 taurus86 15 november 2021 13:15
  [quote alias=izdp id=13810959 date=202111151308]
  Tja, AJK je bent net zo'n fossiel als RDS.
  Ik ben superblij dat ze vertrekken net zoals ik met Unilever was.
  De hoofdkantoren van zulke bedrijven met hun cultuur kunnen we missen als kiespijn.
  Ze zijn een blok aan het been voor een samenleving die zich richt op de toekomst.
  Nu Hoogovens aanpakken: veel sneller moderniseren en zo niet sluiten die hap.

  En wat ik zo leuk vind is dat de markt altijd gelijk heeft: UNI en RDS is al tig-jaren een ramp voor iedere portefeuille.

  Mag ik weten in welke Industrietak u zelf uw inkomen (heeft) verdient? Want uw blijdschap begrijp ik niet.
102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links