Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: hyperinflatie

Slotcall: hyperinflatie

Vandaag was toch een wat rommelig dagje op het Damrak. De AEX zakte enkele punten weg, maar werd zoals wel vaker door een groen gekleurd Wall Street weer op de been geholpen. 

De koersuitslagen bij de AEX-fondsen zijn wel eens heviger geweest, al mag een plus van circa 3% voor ArcelorMittal niet onvermeld blijven. Ook Signify en DSM lagen redelijk gevraagd. 

Heineken, Randstad en Unibail waren wat uit de gratie, maar dalingen van circa 1,5% zijn nu niet direct percentages om de gehele nacht over wakker te liggen. Mocht dat wel zo zijn, dan is uw positie simpelweg te groot. En dat geldt ook voor het kwart procent lagere slot van de AEX op 817,6 punten.

Hyperinflatie

Het buzzword op de financiële markten is momenteel vooral inflatie. Die is inderdaad na jaren in winterslaap te hebben gezeten, overal goed zichtbaar en duikt ook op steeds meer plekken op. 

De jongste cpi in de VS liet een sprong zien tot 5,4%, maar ook in landen als Duitsland en Nederland is de tijd van 1,6 - 1,8% jaarlijkse inflatie even verleden tijd. Een van Duitslands grootste kranten, Bild, geeft hiervoor de schuld aan ECB-voorzitster Lagarde. Dat is iets te makkelijk, maar feit is dat de ECB wel degelijk iets te verwijten valt.  

 

 

Belangrijker is echter de vraag of de huidige, behoorlijk hoge inflatie, tijdelijk is, of dat ons zelfs een periode van hyperinflatie te wachten staat. En zoals het hoort in de wetenschap, in élke wetenschap, vechten de heren en dames economen elkaar de tent uit. 

Oftewel, de meningen over de kans op een periode van hyperinflatie lopen nogal uiteen. De relevante centrale banken houden het sussend op tijdelijk wat hogere inflatie, al is de periode dat we met hoge inflatie te kampen hebben subtiel door de Fed wat verlengd tot ruim in 2022.  

Wellicht goed om te weten: van hyperinflatie, volgens de boekjes, is sprake wanneer de inflatie minimaal een maand hoger is dan 50%. Daar zijn we gelukkig nog heel ver van verwijderd. 

Maar Hanke, een professor aan de Johns Hopkins toegepaste economie met specialisatie in hyperinflatie, ziet nog wel enkele jaren een inflatie (in de VS) tussen de 5 en 6%. En dat vraagt dan toch om op de monetaire rem trappen van de centrale banken.  

Wellicht een mooie indicator: als de prijzen voor tweedehands auto's weer doen wat ze behoren te doen, kan dat een mooi singaal zijn dat de ergste inflatie weer tot het verleden behoort. 

 


En dan de huizenprijzen natuurlijk nog: u gelooft toch niet echt dat jaarlijkse huizenprijsstijgingen tot wel 20% geen teken van geldontwaarding zijn? 

Nokia 

Het Finse Nokia is bezig aan een fraaie turn around. Het concern weet de marge op te voeren ondanks dat er fors extra werd geïnvesteerd in R&D. Of het aandeel (nog) interessant is voor beleggers, leest u bij IEX Premium.  

 

 

PostNL 

De derdekwartaalcijfers van PostNL vielen wat tegen, maar brengen de eerder dit jaar gegeven outlook niet in gevaar. Het aandeel betaalt op dit moment een hoog dividend, maar vertoont ook wat trekjes van een zogeheten 'value trap'. Meer lezen? Zie ons Premium artikel

 

 

Wall Street 

In de VS doen beleggers het rustig aan, maar houden wel het positieve momentum vast. Alleen het veelbesproken Tesla doet een keer niet mee: Elon Musk overweegt om circa 10% van zijn aandelen van de hand te doen. Mogelijk vreest hij een flinke belastingaanslag die toch echt in 'hard cash' moet worden afgetikt. 

Verder zomaar enkele highlights: de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq staan op een nieuwe all time highs, Alphabet (Google) is meer dan $2.000 miljard waard en Chinese producenten van elektrische auto's, Lucid en Nio, lopen flink op. 

Rentes 

Het is moeilijk enthousiast te raken over de rentes. Die zijn en blijven te laag, een korte opleving ten spijt. Return on capital, of return of capital?

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

 • De AEX sloot per saldo toch een kwart procent lager 
 • Wall Street laat zich van zijn goede kant zien en zet nieuwe ath op de koersenborden voor alle drie de grote indices
 • De euro kabbelt rustig voort rond de 1,16 versus de dollar, beide centrale banken zijn erg actief (nog) met quantitative easing, dus een standstill is allicht de meest logische uitkomst
 • De VIX stijgt ditmaal met de aandelen mee en neemt de horde van 17. Nog niks aan de hand dus, spijtig voor Flow Traders dat naar volatiliteit snakt 
 • Goud en zilver kruipen omhoog maar de beperkte stijging suggereert dat hyperinflatie nog ver weg is 
 • Olie: WTI en Brent worden fractioneel duurder, maar Angstgener de gasprijs doet een stapje terug.
 • Bitcoin is ongemerkt, voor mij althans, de afgelopen dagen alweer opgelopen tot boven de $66k: had U ik maar...

Het Damrak  

 • ArcelorMittal (+ 2,9%) lag de gehele dag sterk: zullen cyclicals als AM ook nog eens flink gaan vlammen als reactie op de hoge inflatie? 
 • ING Groep (- 0,9%) kreeg enkele koersdoelverhogingen maar dat mocht niet baten. De Beleggersdesk is wat voorzichtig rond bankaandelen voor de middellange termijn: over het waarom, kunt u zich bij IEX Premium oriënteren 
 • Basic Fit (+ 0,6%) profiteerde amper van enkele toch forse koersdoelverhogingen: Niels was de banken bij Premium overigens wel voor, scheelt per saldo toch weer enkele procenten koerswinst
 • Galapagos (+ 5,7%) zoekt het voor nu vooral bij een beperking van de cashburn, dat is welkom maar te weinig om het tij te keren 
 • PostNL (- 3,7%) kwam met wat tegenvallende Q3's door maar de outlook voor geheel 2021 is daarmee niet in gevaar 
 • Brunel (+ 2,1%) heeft het weer even op de heupen, er wordt al een tijdje volop gefilosofeerd over een overname van deze detacheerder. Spoiler alert: niet onmogelijk, maar wel vrij onwaarschijnlijk in dit stadium  
 • B&S Group (- 3%) wist opnieuw niet te overtuigen met zijn cijfers, morgen leest u daar alles over binnen IEX Premium 
 • Op de lokale markt doet nieuwkomer Ebusco (+ 1,2%) het erg goed ondanks een niet geheel uitgeoefende greenshoe, wat gezien de koersperformance toch opmerkelijk te noemen is. Wie weet wordt dit een tweede Fastned.

Adviezen

 • ING Groep: naar €13,50 van €13 en kopen - RBC
 • ING Groep: naar €15,30 van €14 en kopen - UBS 
 • Basic Fit: naar €52 van €40 en kopen - KBC 
 • Basic Fit: naar €55 van €44 en kopen - Morgan Stanley 
 • Philips  naar €44 van €45 en houden - Kepler Cheuvreux 
 • Ahold: naar €30,20 van €30 en naar houden van kopen - Degroof P
 • Fastned naar €90 van €91 en kopen - Berenberg 
 • Axa: naar €28,10 van €25 en kopen - Berenberg
 • Airbus: naar €159 van €151 en kopen - Goldman Sachs 

Agenda 09 nov

00:00 Euronext - Beleggersdag 
07:00 IMCD - Cijfers derde kwartaal
08:00 Hunter Douglas - Cijfers derde kwartaal
08:00 Handelsbalans - September (Dld)
11:00 ZEW economisch sentiment - November (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Oktober (VS) 
13:00 BioNTech - Cijfers derde kwartaal (Dld)
14:30 Producentenprijzen - Oktober (VS
22:00 DoorDash - Cijfers derde kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 23 mei Slotcall: AEX herstel smaakt naar meer 2
 2. 23 mei Dal voor PostNL nog niet bereikt
 3. 20 mei Nokia zal stevige groei-impuls van uitrol 5G krijgen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jan de vakman 8 november 2021 19:20
  Opnieuw zet iex, wat de gasprijs betreft op het verkeerde been, die zakt niet vandaag, maar stijgt 1%!!
  Vreemd vind ik bij de cijfers van post nl, dat de torenhoge container vrachtprijzen, volledig in het hele verhaal ontbreken, zowel bij het bedrijf, alsook bij de analyses, terwijl ik denk, dat dit een enorm belangrijke faktor is, bij de vraag; hoe nu verder met post nl!!
 2. Peak 8 november 2021 19:43
  Kijk, prachtig om te zien dat jullie zelf in de weergave van die kromme IEX monitor stinken !!! - 2,6% zegt de monitor, het is nu 19:41, de prijs is - 0,62%.
  Pas dit eens AAANN !! Samen met allerlei percentages achter koersontwikkelingen die vaak niet kloppen !!!!
  Ik heb er al zo vaak op gewezen, krijg geen eens antwoord.. Moet ik daar nu voor betalen !?!?!?
 3. forum rang 4 Housepartyy 8 november 2021 19:47
  Corné van Zeijl heeft er niet veel van begrepen of doet zelf de boodschappen niet thuis..

  In de hedendaagse cpi zijn de 31 hoogste indicatoren en 24 laagste indicatoren weggelaten ten opzichte van de jaren 70. Dat 2e hands auto's nog wel deel uit maakt van de cpi en zo erg opvalt zegt misschien nog meer over de 31 indicatoren die tegenwoordig niet meer in de cpi zitten..

  Doe maar eens boodschappen of praat met een ondernemer. Die 5% inflatie (of 3 of 4%) is maar een schrale afspiegeling van de werkelijkheid.

 4. forum rang 6 wiegveld 8 november 2021 19:50
  Allemaal onzin er komt een zwaar deflatoire tijd aan. Tijdelijk een supply chain induced inflatie en dan weer verder naar beneden met de inflatie. De omloopsnelheid van geld is steeds lager en dat hang samen met de EU, die vergrijst. de EU is Japan maar dan 20 jaar later.

  Beste belegging afgelopen 20 jaar waren de lange US bonds.

 5. forum rang 6 win some... 8 november 2021 19:55
  quote:

  Peak schreef op 8 november 2021 19:43:

  Kijk, prachtig om te zien dat jullie zelf in de weergave van die kromme IEX monitor stinken !!! - 2,6% zegt de monitor, het is nu 19:41, de prijs is - 0,62%.
  Pas dit eens AAANN !! Samen met allerlei percentages achter koersontwikkelingen die vaak niet kloppen !!!!
  Ik heb er al zo vaak op gewezen, krijg geen eens antwoord.. Moet ik daar nu voor betalen !?!?!?
  Met name bij VS-koersen kloppen de percentages vaak niet. Op zich is het overzicht heel handig, maar de onbetrouwbaarheid van de data doet daar flink afbreuk aan.
 6. [verwijderd] 8 november 2021 20:11
  Vattenfall gaat verhogen per 1-1-2022, ze ontkomen er niet aan, dit gaat dus gerealiseerde inflatie worden, 3,4% inflatie? was het maar waar!

  Deflatie: een brood in de supermarkt doet nu 69 cent, er is een broodoorlog gaande, bij Albert Heijn kost een volkoren normaal 2,85 euro, 1,85 euro korting via de bonuscard, een in eigen huis gebakken brood voor die prijs(een euro dus) is verlieslatend, oorlog voeren kost natuurlijk geld.
 7. forum rang 7 izdp 8 november 2021 20:42
  quote:

  wiegveld schreef op 8 november 2021 19:50:

  Allemaal onzin er komt een zwaar deflatoire tijd aan. Tijdelijk een supply chain induced inflatie en dan weer verder naar beneden met de inflatie. De omloopsnelheid van geld is steeds lager en dat hang samen met de EU, die vergrijst. de EU is Japan maar dan 20 jaar later.

  Beste belegging afgelopen 20 jaar waren de lange US bonds.

  Eindelijk eens iemand die niet zomaar wat roeptoetert en de omloopsnelheid noemt.
  Ik denk overigens niet dat we de weg zover gaan bewandelen als Japan.
  Let bv maar eens op het verschil van stimulering en de overheidstekorten.
  Japan leent van hun burgers en wij belasten meer ;-)
 8. forum rang 4 Housepartyy 8 november 2021 21:07
  quote:

  wiegveld schreef op 8 november 2021 19:50:

  Allemaal onzin er komt een zwaar deflatoire tijd aan. Tijdelijk een supply chain induced inflatie en dan weer verder naar beneden met de inflatie. De omloopsnelheid van geld is steeds lager en dat hang samen met de EU, die vergrijst. de EU is Japan maar dan 20 jaar later.

  Beste belegging afgelopen 20 jaar waren de lange US bonds.

  Jij doet de boodschappen ook niet thuis??

  De lage omloopsnelheid van het geld betekend eerder inflatie dan deflatie, daarom schiet inflatie nu ook omhoog ten opzichte van paar jaar geleden. Daarnaast is de vergelijking met Japan een appel en peer vergelijking.
 9. remedy73 9 november 2021 00:14
  Een belangrijke veroorzaker van deze inflatie is grondstoffenschaarste. Lees bijvoorbeeld eens het USADA rapport over de beschikbaarheid van tarwe. Naar verwachting is er aan het eind van het huidige tarweseizoen een tekort aan tarwe door tegenvallende oogsten. Daarnaast zijn grondstoffen voor verpakkingen (platts en papierpulp) schaars. Levertijden van verpakkingen lopen inmiddels op tot boven de 26 weken. Over energieprijzen is inmiddels genoeg gezegd. Kortom: Op vele vlakken is de vraag groter dan het aanbod.

  Blijkbaar hebben die centrale banken helemaal niet zoveel invloed op de inflatie, maar is het creëren van schaarste vele malen effectiever! Met het opkopen van schulden hebben ze enkel de rente naar beneden gekregen en ik hoop dat ze dat blijven doen, want anders worden de staatsschulden onbetaalbaar en belanden we in de volgende crisis.
 10. remedy73 9 november 2021 00:22
  De huidige inflatie wordt veroorzaakt door schaarste op vele gebieden. Lees bijvoorbeeld eens het USADA rapport over de wereldwijde tarwevoorraden. Men verwacht voor het einde van het tarweseizoen zelfs een tekort aan tarwe. Dat is sinds WOII niet meer voorgekomen. En wat dachten jullie van het tekort aan verpakkingsmaterialen (platts en papierpulp). Nieuwe producties van verpakkingen zijn ruim 2x zo duur geworden en levertijden lopen inmiddels op naar meer dan 26 weken! Over de energiemarkt is in andere draadjes al genoeg gezegd.

  Blijkbaar heeft schaarste van grondstoffen vele malen meer effect op inflatie dan het opkopen van schuldpapier. Iedereen kijkt naar de centrale banken als het om inflatie gaat, maar de centrale banken hebben enkel invloed op de rente. Ik hoop overigens dat ze vrolijk door blijven gaan met het opkopen ervan, anders gaat de rente stijgen, worden staatsschulden onbetaalbaar en belanden we in de volgende crisis.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links