Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Komt er een eindejaarsrally of niet?

Komt er een eindejaarsrally of niet?

Volgens de Halloween Indicator zou de beste beleggingsperiode van het jaar nu voor ons liggen.

Statistisch zouden we rond 1 november aan de vooravond van de beste beleggingsperiode van het jaar staan. Dit fenomeen, het Halloween-effect bestaat echt.

Het effect is de laatste jaren zelfs sterker dan ooit. Zo steeg de AEX tussen 1 november 2020 en 1 mei 2021 met ruim 33% van 534 naar 712 punten. Gedurende die periode liep de Dow op met 35% en de Nasdaq 100 zelfs met meer dan 40%.

Toch zit er nu wat lichte ruis in de plaatjes, want niet alle beurzen wijzen in dezelfde richting.

Onderzoeken

Onderzoeken gebaseerd op 300 jaar koershistorie van Wall Street laten zien dat de beleggingsresultaten in de periode oktober-april gemiddeld 4,5% beter zijn dan in de rest van het jaar.

Uit meer recente statistieken blijkt dat de gemiddelde outperformance de laatste jaren verder is toegenomen. Bovendien blijkt het Halloween-effect op vrijwel alle beurzen in de wereld op te treden, hoewel het resultaat per beurs kan afwijken. Helemaal onderaan mijn blog ziet u meer duiding en statistisch bewijs over de Halloween-indicator.

Vandaag bekijk ik de belangrijkste wereldbeurzen, zoals de MSCI World index, AEX, DAX, S&P500, Nasdaq, Nikkei en Shanghai Composite-index. Ik ben vooral geïnteresseerd of de verschillende indices elkaar bevestigen. Bij elke beurs hieronder beoordeel ik de stijgingskans.

Enige ruis op korte termijn

Vooralsnog zie ik dat niet alle indices in dezelfde richting wijzen. Het aarzelende korte termijn verloop op enkele beurzen zou een eindsprint voor 2021 elders in de weg kunnen staan.

Ook het feit dat niet alle doorbraken overtuigend en duidelijk zijn, wekt enige argwaan. Let wel, het gaat hier om slechts enkele haperende beurzen. Overall en op langere termijn is er geen grote schade.

MSCI World index gluurt net boven weerstand 3.169,64

De MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 3.169,64 punten (gevormd op 6 september) is nog te klein.

De recente hogere koersbodems geven wel een positieve ondertoon aan.

Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van 3.169,64 punten (gevormd op 6 september) op basis van de slotkoers definitief en overtuigend wordt gebroken.

Steun voor de MSCI World index ligt rond 2.954,19 punten (de bodem van 18 juni).

Conclusie: Nipte uitbraak, stijgingskans 60%De Duitse beurs lonkt naar weerstand 16.030,33

Het beeld verbetert voor de DAX-index, nu de correctieve beweging opwaarts wordt doorbroken. Dit geeft aan dat vraag wat begint aan te trekken.

Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven de weerstand van 16.030,33 punten (de top van 13 augustus) noodzakelijk.

Van belang is dat de steun van 14.816,35 punten (de bodem van 13 mei) weet stand te houden.

Conclusie: Nog geen uitbraak, stijgingskans <50%Nederlandse beurs lijkt hogere koersbodem te vormen

De AEX-index heeft in de recente daling een in potentie hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen.

Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Wij hanteren een eerste berekend koersdoel rond 840 punten. De steun bevindt zich op 755,33 punten (de bodem van 19 augustus).

Conclusie: Geldige uitbraak, stijgingskans 85%

S&P 500 index draait opwaarts

De S&P 500 index komt er technisch bezien beter bij te liggen, nu de top van begin september nipt is gebroken. Aan de bovenkant is er ruimte richting 5.000 punten (berekend koersdoel). De steun ligt op 4.279,37 punten (de bodem van 4 oktober).

Conclusie: Geldige uitbraak, stijgingskans 80%Nasdaq 100 index breekt nipt boven weerstand 15.701,40

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs, verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 15.701,40 punten (gevormd op 7 september) is nog niet overtuigend genoeg. Omdat de lange termijn technische conditie prima is, maken we ons geen zorgen.

Pas indien de top van 7 september definitief opwaarts wordt gebroken, breekt de zon door. Daarna wordt 17.000 het volgende berekende koersdoel.

Conclusie: Nipte uitbraak, stijgingskans 65%

 

Japanse beurs heeft het lastig

De Nikkei 225 index beweegt binnen een moeizaam zijwaarts verlopen koerspatroon met steun op 27.385,03 punten (de bodem van 14 mei) en weerstand op 30.714,52 punten (gevormd op 16 februari).

Zolang de Nikkei 225 index binnen dit onduidelijke koerspatroon gevangen zit, is er weinig concreets te concluderen. De uitbraak zal de nieuwe richting gaan bepalen.

Conclusie: Nog geen uitbraak, stijgingskans <50%

Chinese beurs geeft tussentijds dalingen weer

De verkoopdruk in de China Shanghai Composite index neemt toe. Onlangs is de herstelfase afgebroken.

Aan de onderzijde zien we steun rond 3.515,14 punten (de bodem van 12 oktober). Weerstand voor de China Shanghai Composite index ligt op 3.731,69 punten (gevormd op 18 februari).

Conclusie: Nog geen uitbraak, stijgingskans <40%
Duiding Halloween-effect

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor het Halloween-effect. Ten eerste is er het fenomeen windowdressing, waarin beleggers in de maanden rond de jaarwisseling hun portefeuilles opschonen, de verliezers dumpen en winnaars terugkopen.

Daarnaast blijkt het Halloween-effect een heel praktische reden te hebben. In de tijd dat de Britten nog oppermachtig waren in de wereld van geld en industrie, verhuisde de happy few in de zomermaanden naar hun countryhuizen. Daardoor was het in die periode wat stiller op de beurs, maar nam de handel juist toe als men weer terug in London was.

Tenslotte is er de zogenaamde self-fulfilling prophecy: als iedereen in het Halloween-effect gelooft en ernaar handelt, dan treedt die outperformance ook op.

Outperformance

Het Halloween-effect, Sell in May-strategie, eindejaarsrally, nieuwjaarsrally, hoe je het ook noemt, is een fenomeen van outperformance in de laatste maanden van het jaar, dat echt zou bestaan.

Historisch bezien zouden we nu aan de vooravond van de beste beleggingsperiode van het jaar staan. Althans dat zeggen de statistieken over de Halloween-indicator, die aangeeft dat tussen november en mei het meeste geld in aandelen verdiend kan worden.

De Halloween Indicator is uitgebreid onderzocht. 

De onderstaande grafiek geeft de effecten van de Halloween-indicator goed weer.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 jul Wall Street in een dubbele houdgreep 213
 2. 30 jun Nog geen structureel herstel halfgeleiders 268
 3. 29 jun Nederlandse beurs ontbeert vuurkracht 190

Gerelateerd

Reacties

89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 november 2021 08:04
  Goedemorgen,

  dat het haloween effect, een uit Amerika overgenomen vreemd verschijnsel, invloed zou hebben op de beurzen ontgaat mij, de wereld is af en toe al griezelig genoeg en liever kijk ik met een nuchtere blik naar de toekomst.

  We staan aan de vooravond van drastische veranderingen in onze westerse stijl van leven die onze planeet uitput en dan kan haloween weer de zoveelste afleiding zijn om maar de andere kant op te kijken naar de problemen die voor ons liggen.
  Het wordt tijd dat de ogen opengaan en wij gezamenlijk oplossingen zoeken en actie ondernemen en ons afvragen wat onze footprint is die we achterlaten.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 november 2021 08:33
  quote:

  mevrouwA schreef op 1 november 2021 08:27:

  Goedemorgen.
  Dankjewel Royce, leuk stukje en ik blijf lekker in de AEX.
  @ 'd Aandelen; Het stijgend effect is denk ik slechts vernoemd naar Halloween wegens de datum. Het is niet zo dat Halloween het effect veroorzaakt, dat zou inderdaad heel griezelig zijn. ;)
  Weet ik wel mevrouwA maar ik schreef meer dan dat.
 3. forum rang 7 ttroo 1 november 2021 09:00
  We gaan down de komende dagen en flink down ook. Het is wachten op de uitbraak in de VIX.
  Kwartaal cijfers zijn niet goed genoeg, maar vooral markten zijn geheel niet meer in optimale liquide vorm.
  Het wordt steeds meer iliquide en dan zien we snel tegenvallende kwartaal cijfers. Markten hebben het lastig om deze niveaus vast te houden. En met US tapering gaat dat nog lastiger worden.
  We gaan down.
 4. [verwijderd] 1 november 2021 09:04
  quote:

  ttroo schreef op 1 november 2021 09:00:

  We gaan down de komende dagen en flink down ook. Het is wachten op de uitbraak in de VIX.
  Kwartaal cijfers zijn niet goed genoeg, maar vooral markten zijn geheel niet meer in optimale liquide vorm.
  Het wordt steeds meer iliquide en dan zien we snel tegenvallende kwartaal cijfers. Markten hebben het lastig om deze niveaus vast te houden. En met US tapering gaat dat nog lastiger worden.
  We gaan down.
  Dikke AB of je nou gelijk krijgt of niet een duidelijke mening hou ik van.
 5. forum rang 7 easy56 1 november 2021 09:13
  quote:

  Flowermountain schreef op 1 november 2021 09:11:

  Woensdag komt de FED weer met zijn mooie praatjes. Waarschijnlijk wel taperen, maar voor hoeveel? Alles staat en valt met dat verhaal. Een korte opleving van de AEX en dan volgt er een correctie. Rentes verhogen zie ik niet gebeuren.
  Rente verhoging onmogelijk met record schuldenlast wereldwijd.

 6. forum rang 7 easy56 1 november 2021 09:33
  quote:

  Unimog schreef op 1 november 2021 09:32:

  t makkelijkst is stelen van de rijken
  vorige week zijn zowel Microsoft als Tesla 190 miljard usd meer waard geworden
  daarmee hadden we voor de armste 1 miljard mensen op de wereld heel wat mee kunnen doen
  voedselprogramma's onderwijs zorg een huis natuur etc etc..
  helaas valt t niet mee om van de rijken testelen:-)

  Die maken de regels en altijd wel vluchtroutes.
89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links