Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onderliggende haarscheurtjes in het technisch beeld

Onderliggende haarscheurtjes in het technisch beeld

Hoewel de AEX index op een all-time high staat en er technisch weinig op het positieve plaatje is af te dingen, zie ik onderliggend wel de eerste mogelijke alarmsignalen.

De afgelopen maanden presteren de meer speculatieve small- en midcapaandelen duidelijk minder sterk dan de grote aandelen uit de AEX-index. Deze aanhoudende divergentie tussen de kleinere aandelen van de AMX- en de AScX-index en de populaire large-capindex, de AEX-index, is een duidelijke indicatie van een onderliggende verzwakking.

Dit suggereert namelijk dat beleggers een poging doen om het portefeuillerisico te verminderen door activa over te hevelen naar traditioneel meer defensieve fondsen in de markt.

Hierbij moet wel vermeld worden dat de kleinere aandelen traditioneel minder presteren in de zomer en het begin van herfst, maar het is zeker een signaal om rekening mee te houden. De bevestiging van de mogelijke verzwakking volgt wanneer de AMX-index en de AScX-index onder hun respectievelijke steunniveaus zakken.

AEX op all-time high

De AEX-index is onlangs boven de oude weerstand gebroken. De neutrale bandbreedte is hiermee aan de bovenzijde verlaten, hetgeen een technische verbetering heeft opgeleverd. Koersdoel (berekend) ligt rond 840,00 punten.

Zolang de koers boven de voorliggende top weet te blijven, is het positieve plaatje intact. Een terugval onder de 800 punten zal een eerste signaal afgeven dat er een grotere correctie kan plaatsvinden.

AMX-index mist kracht

Waar de AEX-ndex vrijwel dagelijks nieuwe hoogtepunten noteert, is het herstel van de midkap-index de afgelopen weken flink achtergebleven. De correctieve fase is wel afgebroken, maar de eerste weerstand, gevormd door de top van begin oktober, lijkt nog ver weg.

Indien de kortetermijn-herstelfase van de afgelopen weken wordt afgebroken, kan een nieuwe correctie richting de recente dieptepunten plaatsvinden.

 
AScX onder druk

De meer speculatieve smallcaps-index heeft de herstelfase van de laatste weken afgebroken en moet wat terrein prijsgeven.De koers is in het midden van de ruime neutrale fase op verkoopdruk gestuit en lijkt nu een lagere koerstop te vormen. Dat duidt erop dat de verkoopdruk toeneemt.

De onderkant van de bandbreedte wacht rond 1.295 punten. Dit niveau moet standhouden om het technisch beeld niet verder te laten verzwakken.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Gerelateerd

Reacties

109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 28 oktober 2021 08:01
  AB InBev verpulvert verwachtingen

  AB InBev wist de verwachtingen in het derde kwartaal stevig te overtreffen, met een mooie volume- en omzetgroei, en liet zich positiever uit over heel 2021. Dit bleek donderdagochtend uit de cijfers van de bierbrouwer.

  De volumes stegen in het derde kwartaal met 3,4 procent en de eigen bieren stegen met 2,8 procent. De analistenconsensus had vooraf gerekend op een daling met 0,1 procent. In de eerste negen maanden stegen de volumes met respectievelijk 11,9 en 12,1 procent.
 2. forum rang 7 ttroo 28 oktober 2021 08:43
  Ik heb een short op de Nasdaq binnen geharkt. Afwachten daar.
  Mijn shorts bestaan uit Shorts Nasdaq, Down Jones, S&P 500 en DAX.
  En de bedoeling voor vandaag is shorts S&P 500 te verschuiven naar shorts Nasdaq en dat op een geleidelijke manier vandaag. Het hoeft niet. Met de huidige posiites ben ik zeer tevreden. Orders staan er in. Afwachten of ze uitgevoerd gaan worden. Shorts uitbreiden doe ik als de VIX boven de 17.5 komt en dit ook lijkt te houden. Niet te veel, want we krijgen nog de cijfers van Apple en Amazon nabeurs in Amerika. Maar als we er al over haarscheurtjes wordt gesproken dan zal een hogere VIX alleen maar leiden tot meer haarscheurtjes.
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 28 oktober 2021 08:46
  Flow Traders zal flink afgestraft worden op de cijfers, maar is technisch met de afronding van een jarenlang bodempatroon bezig.

  Fundamenteel kan het niet slechter meer gaan na deze enorme slappe periode zou je denken.

  Tip: kopen op dip.

  Langetermijnbeleggers wachten tot het aandeel boven €40 breekt en dan hard gaat lopen.
 4. forum rang 7 ttroo 28 oktober 2021 08:49
  Bank of Canada die stopte per direct met taperen. Hoe bedoelt u direct afkicken. Dat klinkt toch wel wat paniekerig. Bank of England een dezer dagen een rente verhoging? Wanneer komen ze weer bij elkaar? Volgende week? Centrale Bank of Ukkie is out of control ze moeten wel de rente verhogen. Brazile is al out of control. India gaat out of control. En China Real Estate bubbel ontploft. Dat deed het al een tijdje, maar nu wordt het pas zichtbaar. Zoveel liquiditeiten naar de markten gestroomd met als gevolg zo veel illiquiditeiten. De Grootste Liquiditeit zal leiden tot de Grootste Illiquiditeit. Zo werkt dat nu eenmaal. Kom op VIXie. Je kan het!
 5. forum rang 7 Unimog 28 oktober 2021 09:36
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 28 oktober 2021 08:01:

  AB InBev verpulvert verwachtingen

  AB InBev wist de verwachtingen in het derde kwartaal stevig te overtreffen, met een mooie volume- en omzetgroei, en liet zich positiever uit over heel 2021. Dit bleek donderdagochtend uit de cijfers van de bierbrouwer.

  De volumes stegen in het derde kwartaal met 3,4 procent en de eigen bieren stegen met 2,8 procent. De analistenconsensus had vooraf gerekend op een daling met 0,1 procent. In de eerste negen maanden stegen de volumes met respectievelijk 11,9 en 12,1 procent.
  Gefeliciteerd met de winst vandaag, verzuip niet direct alles ;)
 6. forum rang 7 ttroo 28 oktober 2021 09:47
  Dat was heel ff high alert, maar u ging direct weer over in de slaap modus. Ik nu dus ook.
  Let op, we zien steeds vaker rode futures en de VIX loert om de downtrend te doen stoppen met een opwaartse break. Maar de dag zal lang duren en Amerika komt dus nabeurs met cijfers. En dat is een soort zwaard die boven ons hangt in de zin van - we zullen niet zwaar gaan dalen. Cijfers ontvangen zien we over het algemeen als zeer positief. Reacties daarna kunnen flink verschillen. We kunnen alleen aardig gaan dalen als de berichtgevingen negatief zijn en als deze bericht gevingen blijven komen. Niettemin doen ze dat al, dus het is een oplet dag, met als gevaar dat we vrijdag de VIX naar een 17 stand zetten en dat de kans zeer groot is dat die gehaald gaat worden. En op een vrijdag is dat niet prettig als dat gaat gebeuren. Nog niets binnen gekregen behalve de shorts al gemeld. Ook nog niets er uit gegaan. Kortom slapende portefeuille.
109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links