Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Twee chippers knallen op het Damrak

Slotcall: Twee chippers knallen op het Damrak
Beeld: ANP

Na wat onzeker geschommel besloot de AEX (-0,2%) nipt in de min te eindigen. De klapper des Tages was Besi (+7,5%), dat een koopadvies kreeg van Deutsche Bank. Het goede sentiment en degelijke cijfers van ASMI hielpen ook mee.

Hoewel de berichten omtrent Besi en ASMI (+6,2%) populair waren, trok het nieuwsbericht rond Shell (-0,8%) meer lezers. ABM Financial News heeft een rondje gedaan langs verschillende analisten. Zij vermoeden dat de energiegigant het afgelopen kwartaal goed heeft weten te profiteren van de opgelopen olie- en gasprijzen. De winst zou zijn vervijfvoudigd.

Eén macrootje

Op macrogebied zijn er vandaag maar weinig cijfers te melden. Wel verschenen de Durable Goods Orders, dus de duurzame goederen in de Verenigde Staten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s en keukens.

In augustus stegen de nieuwe orders voor duurzame goederen nog met 1,3%. Economen rekenden erop dat dat in september met een afname van 1,1% anders zou zijn. En hoewel zij de daling juist voorspelden, bleef het echter bij -0,4%. Omdat dit een macrocijfer is dat altijd wat later binnenkomt, reageren de markten er niet sterk op.

ASMI flikt het weer

Gisterenavond kwam ASMI met zijn cijfers. In de slotcall noemde ik nog dat het lastig was om in te schatten of de omzetgroei van 38% en de operationele marge van ruim 47% voldoende was voor een plus vanochtend. Dat was het zeker. Het is met een plus van ... de op één na hoogste stijger van de AEX vandaag.

Techaandeelanalist Paul Weeteling is onder de indruk. “ASMI verrast met een absurd sterke orderintake en ook de outlook voor het lopende kwartaal is robuust. Voor de komende 4 jaar wordt dubbelcijferige groei verwacht waarvan volgend jaar het sterkste jaar zal worden”, schrijft hij. “De aanhoudend sterke orderintake is reden om de taxaties voor met name 2022 te verhogen.” Wat dat met het koersdoel en advies doet leest u hieronder.

 

Het wil nog niet vlotten bij Basic-Fit

“Het afgelopen kwartaal was het eerste kwartaal sinds de start van de coronapandemie waarin alle sportscholen van Basic-Fit (+3,7%) volledig open waren. Dit resulteerde in een ledengroei van 10% ten opzichte van juni 2021. Toch loopt het nog niet helemaal storm”, schrijft IEX-analist Niels Koerts. Hiervoor noemt hij een tweetal redenen.

“Allereerst heeft Frankrijk een gezondheidspas ingevoerd. Alleen mensen die gevaccineerd zijn, recent getest of hersteld zijn van corona kunnen met deze pas de sportschool in. Volgens CEO Rene Moos heeft dit geleid tot lagere aanwas van nieuwe leden en een hogere uitstroom.

“Een tweede reden waarom de groei van het aantal leden wat tegenvalt, is dat het derde kwartaal traditioneel zwak is. In de zomermaanden juli en augustus ligt de instroom van nature laag.” Het goede nieuws is dat de groei in september flink aantrok. 

  

Rentes

De rentes vinden weer een weg naar beneden. In Nederland zakt de rente weer wat verder onder nul nadat het met vijf basispunten daalde.

 

Brede markt

  • De AEX (-0,2%) presteerde vandaag vergelijkbaar met Frankrijk (-0,2%) en Duitsland (-0,4%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) steeg 0,1% tot 16 punten.
  • Wall Street weet het niet zo goed: S&P 500 (+0,0%), Dow Jones (-0,2%) en de Nasdaq (+0,5%).
  • De euro blijft op z'n plek.
  • Goud (-0,0%) blijft liggen en zilver (-0,3%) daalt.
  • Olie: WTI (-1,7%) en Brent (-1,9%) dalen.
  • Bitcoin (-3,1%) daalt. 

Het Damrak:

  • Deutsche Bank heeft Besi (+7,5%) op de kooplijst gezet en het koersdoel verhoogd naar €84. Als gevolg hiervan springt Besi eruit op de koersschermen.
  • Aegon (-1,7%) heeft een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 96 miljoen euro afgerond.
  • De markt reageert opvallend mild op de derdekwartaalcijfers van Heineken (-0,6%). De biervolumes krompen met 4,3% op jaarbasis tot 60,2 miljoen hectoliter en dat is aanmerkelijk slechter dan de consensus van 62,2 miljoen. Anderzijds valt deze daling de bierbrouwer niet te verwijten. Weten hoe dat precies zit? Lees dat de analyse van Heineken die IEX-analist Niels Koerts eerder vandaag schreef.
  • Analisten verwachten margedruk bij Flow Traders (-0,5%) na een slap kwartaal, dat blijkt uit een consensusverwachting.
  • IEX is gestart met het volgen van Ebusco (-0,4%) en heeft een Hold-advies afgegeven voor de bouwer van elektrische bussen. Lees vooral de uitgebreide analyse van Ebusco voor meer info en een koersdoel.

Adviezen

  • Besi: naar €84 van €72 en verhoogd naar kopen - Deutsche Bank
  • Besi: naar €90 van €80 en kopen - InsingerGilissen
  • Heineken: naar €97 van €105 en houden - Morgan Stanley
  • IMCD: verkoopadvies met een koersdoel van €160 - Barclays
  • Philips: naar €52 van €53 en kopen - Barclays
  • Ebusco: houdadvies afgegeven - IEX

Agenda donderdag 28 oktober 2021

07:00 Arcadis - Cijfers derde kwartaal
07:00 Flow Traders - Cijfers derde kwartaal
07:00 Fugro - Cijfers derde kwartaal
07:00 GrandVision - Cijfers derde kwartaal
07:00 Pharming - Cijfers derde kwartaal
08:00 Royal Dutch Shell - Cijfers derde kwartaal
17:45 Brill - Cijfers derde kwartaal
00:00 Ctac - Cijfers derde kwartaal
00:00 Veon - Cijfers derde kwartaal
00:00 TomTom - Bava

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 27 oktober 2021 18:27
    AMG Advanced Metallurgical Group N.V. kwam vanavond net na 18:00 uur met de kwartaalcijfers. De cijfers zijn fraai, de capaciteitsuitbreiding in de USA (Ohio 2 Vanadium) ligt op schema en gaat vanaf Q1 2022 produktie draaien. Daarmee is de beloofde omzetgroei een feit. Tegen het eind van 2022 zal Ohio 2 op 100% capaciteit draaien. En dat betekent ook meteen een 100% omzetgroei na Ohio 1.

    De Spodumene 1+ fabriek in Brazilie is de capaciteitsuitbreiding van de Spodumene 1 fabriek. Ook deze ligt op schema, maar zal pas produktie gaan draaien in de tweede helft van 2023. Tegen die tijd verwachten de aandeelhouders ook dat de Vanadium Oxyde fabriek in Duitsland produktie kan gaan draaien.

    AMG Advanced Metallurgical Group is de omzet in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, en Europa aan het uitbreiden.: amg-nv.com/feed-posts/amg-advanced-me... .

    Disclosure : ik zit Long AMG.
  2. forum rang 7 jan de vakman 27 oktober 2021 20:15
    Bij het duitse nieuws zag ik, dat third point van durfinvesteerder Daniel Loeb, fors in shell investeerd, de koers schoot even naar 21,70, maar zakte daarna weer behoorlijk terug, toch verwacht ik morgen tgv seinen; shell high speed richting de 25€, vorig jaar 4,9 miljard winst over het hele jaar, als de verwachtingen uitkomen, noteert kw3 2021 een winst van 5,3 mijjard, nou bij de mooiste cijfers ooit, hoort eigenlijk de topkoers van 21-5-2018; 30,32€, dat moet morgen toch een dik feestje worden voor de aandeelhouders, die shell steunen, om op een begaanbare weg, naar veel meer groen te gaan, gas stijgt vandaag naar6,16; +2,83%, mede veroorzaakt door dat heerlijke construktieve adp!!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links