Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Rara, chipper annex Dividend Aristocrat: weet u welk aandeel dit is?

Rara, chipper annex Dividend Aristocrat: weet u welk aandeel dit is?

Nou, dan maak ik de vergelijking ook maar. Het dividend per aandeel-plaatje van Johnson & Johnson heb ik vaker gegeven. Stairway to heaven, noemde een van u dit eens. Prachtig. Ik vergelijk het met een ander aandeel dat er ook wat van kan, maar daar is iets bijzonders mee.

Het concern doet veel, bestaat al lang (op de middelbare school had ik er een rekenmachine van, helaas hielp dat niet) maar geldt vooral als... chipper. Ja, een chipper als dividendaandeel. Die liggen niet voor het oprapen. Sterker, net als J&J is Texas Instruments, want daar gaat dit over, officieel een Dividend Aristocrat.

Om het nog bonter te maken: Texas Instruments zit ook in de Philadelphia Semiconductor (Holderdebolder) Index, de SOX. Unieke combi. 


Het is eigenlijk al twitterend dat ik erop kom, want onze chippers hebben het vandaag weer op hun heupen - met de groetjes van ASMI dit keer met dat enorme orderboek

Ik denk dat er een les is te leren van Texas Instruments, die ik al grafiekend uit de doeken doe. Even formeel en heel lang, het fonds blijft wel achter bij de Nasdaq Composite. De Nasdsaq 100 is pas anno 1983. Helaas heb ik de data niet herbelegd, want het aandeel loopt de korting er dan zeker grotendeels of volledig uit.

Uiteraard geef ik zo'n lange grafiek logaritmisch.


Ja maar, een chipper is hartstikke cyclisch. Hoe kan Texas Instrument nou zo'n mooi dividend-trackrecord hebben? Nooit een verlaging, laat staan passeren. Ik kijk onder motorkap. Inderdaad, zie de omzet waggelen. Ook onze technologiecowboys kennen dit klappen van de zweep.


De vrije kasstroom loopt synchroon met de winst, maar zelfs als die een beuk krijgt in de cyclus, verhoogt Texas Instruments het dividend nog. Dan moet je heel goed kunnen rekenen, een heel sterke balans hebben en eigenlijk ook wel stalen zenuwen en veel vertrouwen in jezelf en de cyclus.  


Nog eentje, de waardering van het aandeel is verrassend constant voor een chipper. Ik vind dit ook niet overdreven duur, gelet op de markgemiddelden, voor zo'n kwaliteitsaandeel, dat dit jaar overigens wel wat achterblijft.


Dan nu het plaatje waar me het om te doen is. Ik zei en u zag al dat, wat er ook gebeurt, Texas Instruments met een pokerface zijn dividenden verhoogt. Dat was niet altijd zo. In de jaren tachtig en negentig verhoogde het concern amper. Eens te meer bewijs wat mij betreft dat de dotcombubbel een bubbel was.

De technologierally van de afgelopen jaren wordt juist gedragen door exploderende omzetten en winsten. Weliswaar lopen de koersen zelfs daarop vooruit met de ook oplopende waarderingen. Dat past denk ik alleen in de algehele asset-inflatie, waar de internationale ruimgeldpolitiek debet aan is.

Dat is niet specifiek des techs, hoewel dat wel het hardst van iedereen gaat. Nou ja, neem een kijkje bij Texas Instruments als het u wat lijkt, of als u het beste van twee werelden wilt: technologie én dividend. En als iemand mij kan uitleggen waarom we nooit naar dit aandeel kijken: graag. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 11:05 Marktbreed geen vuiltje aan lucht, maar het spookt in tech-krochten 3
  2. 08:10 Volatiliteit en gekkigheid, het is weer zover voorbeurs 5
  3. 01 dec Slotcall: Mooie start feestmaand met kerstgroen op de borden 6

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. c_sb 27 oktober 2021 15:52
    Ik kijk elke dag naar Texas Instruments... maar dat is dan de rekenmachine op mijn bureau ;-) !
    Even zonder gekheid: wat misschien meespeelt is, dat als je eenmaal aan een Texas Instruments rekenmachine gewend bent, je geen ander merk meer wilt. Niet omdat die andere slecht zijn, maar gewoon vanwege de gewenning. Daarnaast verkoopt TI elk jaar heel veel (dure programeerbare) rekenmachines aan scholieren en studenten, crisis of geen crisis..
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links