Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

ABP ziet kansen en risico die Shell niet ziet

ABP ziet kansen en risico die Shell niet ziet

Het gespreksonderwerp op beurs en in de maatschappij is vandaag dat het ABP de komende jaren zijn fossiele beleggingen verkoopt. Kijkt u maar even bij de reacties, er zitten behalve voor- en tegenstanders ook heel fraaie opmerkingen tussen.

Eerst mijn full disclosure, omdat het zo'n gevoelig onderwerp is. Ik ben natuurlijk zelf geen klant bij het ABP - dat zelf van deelnemers spreekt - ik ben long Royal Dutch Shell (1,5% portfolio schat ik) en ik zit in gewone en standaard wereldindex, AEX, AMX en Europese dividendfondsen en ETF's.

Nee, ik filter niet op foute beleggingen als fossiel, wapens, drank, tabak, farma, of wat anno 2021 als ongewenst geldt (verschilt ook per jaar). Mijn redenering: dit is blijkbaar waar de wereld en de mensheid ook zijn geld aan uitgeeft, waar bedrijven business aan hebben, en ik profiteer, of verlies, mee. 

ABP is duidelijk en vaag

Is het slim om op de beursvloer te roepen dat u verkoper bent? Nee, maar gelet op dat alleen al het Damrak €1,4 biljoen waard is, valt het bedrag mee. Citaat ABP:

We verkopen de beleggingen stap voor stap. Het merendeel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. In totaal gaat het om een belegd vermogen van ruim 15 miljard euro, bijna 3% van ons totaal belegd vermogen.

En erachteraan:

We verwachten dat dit besluit geen negatief effect heeft op het langjarig rendement en uw pensioen.

Het ABP is minder cijfermatig als het gaat om het draagvlak voor dit besluit. Ik vind dit persoonlijk te summier voor een pensioenfonds met gedwongen winkelnering. Want je zal ambtenaar of leraar zijn en juist in fossiel, wapens, drank, tabak, farma, of wat dan ook willen beleggen. Percentages graag. 

Voor het besluit is veel steun. Veel deelnemers en werkgevers wilden al langer dat we zouden stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.

Is het ABP verstandig of niet?

Pikant? Het bericht is een dagje na het KNMI-rapport en twee daagjes voor... Ja, ik denk dat ABP en de rest beter kunnen blijven zitten om mee te praten. Juist de ervaring, know-how, het rekenvernuft en bovenal de nuchterheid en kennis van de energiemarkten van Big Oil zijn hard nodig bij de energietransitie.

Want bijvoorbeeld de desinvesteringen van Big Oil maken het eerder erger en niet beter voor het klimaat:

En die aandelen die de pensioenfondsen verkopen vinden echt wel hun weg in het boek. De City staat al langer te juichen:

Risicoprofiel ABP verandert

Het ABP zegt dus zelf niet te verwachten (ik lees liever uitgerekend te hebben) dat er veel impact is op de portfolio. Gezien die 3% moet u inderdaad geen al te grote verschuivingen verwachten, Niettemin moet er in de portfolio worden geschoven, om het risicoprofiel in stand te houden.

Want kort door de bocht is fossiel defensief en betaalt dividend en duurzaam is juist offensief en risicovol. Het moet vooral van de koers komen, want dividenden zijn schaars en laag. Bij een langetermijnbelegger als een pensioenfonds is dit énorm risicovol, want juist herbelegde dividenden betalen pensioenen.

ABP ziet dus kansen, die Shell niet ziet

Kortom, oordeel zelf en kijk maar wat bij u het zwaarste weegt: principe, rendement of wat dan ook. Publicitair gaat het ABP-besluit wel goed vallen, denk ik. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er als aandeelhouder ook niet rouwig om ben. Ik heb het volste vertrouwen in gogme en goede intenties van het bedrijf.

Nog iets. Dat Shell bijvoorbeeld bijna de gehele opbrengst van de verkochte VS olie- en gas-assets -$9,5 miljard - aan de aandeelhouders uitkeert, geeft klip en klaar aan dat Shell op dit moment geen bestemming ziet die voldoende oplevert, of dat nou een (duurzame) overname of een andere groene investering is.

Alles is in de ogen van het management blijkbaar te duur, of gaat nooit voldoende omzet, winst, marge en cash flow opleveren. Als zo'n kans zich wel voordoet, of de markt verandert, of er is een game changer, dan heeft De Koninklijke voldoende financiële slagkracht en is de balans sterk genoeg om toe te kunnen slaan.

Speel ik nog advocaat van de duivel en overdrijf ik nog even héél erg. Bij het ABP zitten ze vanaf nu als de eerste de beste beginnende retailbelegger de hele dag naar de koersen van hun duurzame aandelen kijken, of die hun kant uitkomen. En het klimaat? Dat schiet hier helemaal niks mee op, naar mijn bescheiden mening. 

En daar was het toch om te doen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Dat valt even tegen voorbeurs en het beweegt weer aan alle kanten 1
 2. 29 nov Kou is niet meteen uit lucht, zoals we intussen zijn gewend en verwend 6
 3. 29 nov Herstel voorbeurs en ware oase aan kansen en risico's 7

Gerelateerd

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. D_invest 26 oktober 2021 12:04
  quote:

  Kees1 schreef op 26 oktober 2021 11:57:


  Ik vind dit van die deelnemers van ABP zo hypocriet. Shell en andere vergelijkbare westerse bedrijven de groene kant opduwen. En nu afscheid nemen, want vies.
  En zelf dan in het vervolg bij Lukoil tanken en thuis lekker warm zitten bij de met gas van Gazprom gestookte cv.


  Dit nog erbij aanhaken, als alles wat fossiel brand uit de portefeuille gaat van ABP, dan houden ze alleen cash over... Oh wacht, geld stallen bij de banken verbrand ook fossielbrandstoffen. Dus ABP, keer alles maar uit en hou op met bestaan.
 2. basinclab 26 oktober 2021 13:01
  Op de aandelenmarkt kan men niet zoveel invloed hebbben op de investeringsbereidheid... Meestal kiest men wel in functie van het rendement. Maar op bedrijfsniveau kiest men waaarin men investeert: er moet voldoende geinvesteerd worden in positieve evoluties. De behoefte aan fossiele brandstoffen afbouwen, en daar moeten voldoende investeringen naar toe gaan. Dat de rendementen lager liggen...: Er moet ruimte komen voor een afbouwpolitiek en ja,dan zal de vraag naar olie en de winst erop ook wel twijfelachtiger worden. Dit op de veel langere termijn dan maar alles is relatief: hoe meer investeerders reageren als APB, hoe meer het kanelt in het voordeel van hernieuwbare... Een moedige keuze, maar het kan el eens een voorsprong worden daar tijdig aanwezig te zijn.Als men zie dat shell zijn eigen aandelen wil kopen, dan zeg ik onverantwoord: dat is investeren in olie, terwijl juist dient geinvesteerd in hernieuwbare energie.Het is maar dat men shell bv. zijn criminieel verleden moet herstellen.Ze zijn er blijkbaar nog niet aan ttoe,. Kijk, als de oliegiganten nog wat sneller in niet fossiele energie zouden investeren, en wat meer aan schadeherstel doen..dan is hun toekomst verzekerd. Nu gaan ze hoplelijk hun ondergang tegemoet...en blijven ze zitten met hun olie.Eigen schuld dikke bult: Het zal alleen maar moeilijker worden als men nte lang wacht, en ja: hopelijk worden ze door de rechter terechtgesteld wegens onverantwoordelijk gedrag...
 3. M357 26 oktober 2021 13:38
  Wat een stelletje moraalridders. Maak je als ABP eerst eens zorgen om het rendement op het geld wat wij jullie ter beschikking stellen. Deze bestuurders doen net of het hun eigen geld is schandalig gewoon! De invloed die zij nog uit konden oefenen geven zij liever op. Stelletje angsthazen! Ga liever eens bedenken hoe je de pensioenen weer kan gaan indexeren.
 4. Toontje 26 oktober 2021 13:56
  Ik ben van mening dat het ABP dergelijke besluiten moet laten afhangen van de gepensioneerden waarvan het ABP het geld beheert. Daarvoor zouden dan onder de leden enquetes moeten plaatsvinden met de vraag of dezen het er al of niet mee eens zijn. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kunnen gemotiveerde besluiten genomen worden. De manier waarop dergelijke besluiten nu kennelijk bij het ABP plaatsvinden zijn subjectief en blijken niet bij te dragen aan een behoorlijke dekkingsgraad voor een dergelijk pensioenfonds ! Ondanks de slechte beleggingsresultaten en het feit dat daardoor niet geïndexeerd kan worden is het bestuur van het ABP wel bereid om enorme bonussen toe te kennen aan die instellingen die de beleggingen voor hun realiseren.
 5. Tikka 26 oktober 2021 13:57
  Een artikel gevuld met eigen vooringenomenheden... Oil majors zijn historisch veilige beleggingen maar als je over de midden tot lange termijn kijk hangen er zeer grote risico's aan. En ook over de 9 miljard van Shell: ze hebben zelf gezegd dat er niet genoeg grote schaal projecten zijn voor Shell op het moment, daarom wordt het dividend uitgekeerd. Ik merk dat je veel schrijf over duurzaam beleggen zonder dat je jezelf er ook maar een beetje in hebt verdiept. Is misschien wel een idee om je werk als marktcommentator beter te kunnen vervullen.
 6. al doende... 26 oktober 2021 13:58
  Volgens mij is Shell druk doende met het ontwikkelen van en het deelnemen in projecten voor hernieuwbare energie, dat heeft echter wel tijd nodig. Die projecten start je niet van de ene op de andere dag. Ondertussen hoop ik dat ze voorlopig nog wel doorgaan met de productie van hun fossiele brandstof, anders loopt de economie straks helemaal vast. En in dat laatste geval zal er alleen maar minder geld zijn voor de energietransitie. Een energietransitie die naast het nodige kapitaal ook de nodige tijd zal vergen doordat het Nederlandse energienet onvoldoende capaciteit heeft voor alle zonnepanelen en opladers van elektrische auto's en tot gevolg heeft dat Congo wordt beroofd van alle grondstoffen voor de batterijen van de elektrischer auto's. Wordt dat de reden voor u om net zoals shell in de toekomst ook alle batterij- en autofabrikanten straks als criminelen te bestempelen?
  Overigens stopt ook ABP niet van de een op de andere dag met hun fossiele beleggingen, ze wachten nog wel even de uitbetaling van het superdividend af en ook het winterseizoen waarin door de stijgende energieprijzen nog hogere rendementen en koersen bij Shell verwacht worden?
  Ten slotte behoorde waarschijnlijk een groot deel van de mensen die nu tegen fossiele-energie is tot de meute die destijds kernenergie hebben weten te verbannen en ons daardoor opgezadeld met het broeikaseffect en heel veel gezondheidsproblemen.
 7. barondehuile 26 oktober 2021 14:05
  Ik ben blij dat ik geen ABP pensioen heb, dus maak me niet zo veel zorgen. ABP had al een van de slechtste dekkingen, dus duidelijk niet bij de beste beleggers en dan nu de beste lange termijn beleggingen aan een ander gunnen. Waarschijnlijk gaat dit vrijkomende geld dan dus naar andere investments, die vrij zeker veel minder aan de transitie doen (in absolute termen) dan bijvoorbeeld RDS. Maar ja, ambtenaren blijven ambtenaren; welterusten.
 8. al doende... 26 oktober 2021 14:19
  Volgens mij is Shell druk doende met het ontwikkelen van en het deelnemen in projecten voor hernieuwbare energie, dat heeft echter wel tijd nodig. Die projecten start je niet van de ene op de andere dag. Ondertussen hoop ik dat ze voorlopig nog wel doorgaan met de productie van hun fossiele brandstof, anders loopt de economie straks helemaal vast. En in dat laatste geval zal er alleen maar minder geld zijn voor de energietransitie. Een energietransitie die naast het nodige kapitaal ook de nodige tijd zal vergen doordat het Nederlandse energienet onvoldoende capaciteit heeft voor alle zonnepanelen en opladers van elektrische auto's en tot gevolg heeft dat Congo wordt beroofd van alle grondstoffen voor de batterijen van de elektrischer auto's. Wordt dat de reden voor u om net zoals shell in de toekomst ook alle batterij- en autofabrikanten straks als criminelen te bestempelen?
  Overigens stopt ook ABP niet van de een op de andere dag met hun fossiele beleggingen, ze wachten nog wel even de uitbetaling van het superdividend af en ook het winterseizoen waarin door de stijgende energieprijzen nog hogere rendementen en koersen bij Shell verwacht worden?
  Ten slotte behoorde waarschijnlijk een groot deel van de mensen die nu tegen fossiele-energie is tot de meute die destijds kernenergie hebben weten te verbannen en ons daardoor opgezadeld met het broeikaseffect en heel veel gezondheidsproblemen.
 9. forum rang 9 objectief 26 oktober 2021 14:24
  quote:

  barondehuile schreef op 26 oktober 2021 14:05:


  Ik ben blij dat ik geen ABP pensioen heb, dus maak me niet zo veel zorgen. ABP had al een van de slechtste dekkingen, dus duidelijk niet bij de beste beleggers en dan nu de beste lange termijn beleggingen aan een ander gunnen.


  ABP had een gemiddelde dekking; de pensioenfondsen met een slechte dekking zijn overgenomen onder dwang van de toezichthouder zodat de uitkeringen verzekerd blijven. Kortom; je verhaal klopt van geen kanten, want de keuze is onder druk van de deelnemers in het fonds tot stand gekomen. Als je veel en snel geld verdienen het belangrijkste vind dan moet je in drugs gaan handelen.
 10. Tyssot 26 oktober 2021 15:07
  Als verplicht deelnemer aan het ABP ben ik zwaar teleurgesteld. Het is niet de taak van een pensioenfonds om op politieke gronden beleggingsafwegingen te maken. Die moeten op basis van rendementsoverwegingen en zekerheid gemaakt worden. Het ABP heeft al vaker beslissingen genomen, die niet in het belang van de deelnemers zijn. Ik ben verplicht deelnemer, dus men zou nog voorzichtiger moeten zijn bij het uitzetten van de belegging strategie,
  Ik wilde als daar een goed moment voor komt mijn belang in Shell wat verminderen, maar die beslissing ga ik nu heroverwegen.
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

18,518 09:44
+18,518 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links