Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse beurs is uitgebroken

Nederlandse beurs is uitgebroken

De Nederlandse beurs is uitgebroken, terwijl ook veel individuele aandelen staan te trappelen.

De winstcijfers druppelen gestaag binnen en lijken over de brede linie aan de verwachtingen te voldoen. Vooral voor sommige aandelen die koerswinsten van enkele honderden procenten achter de rug hebben is dit een uitdaging.

Op de TA-desk beschikken we over een prima filter, de B.O.B.-indicator. Hiermee kunnen we sterke aandelen afscheiden van de minder sterke en zwakkere fondsen.

Mannen gescheiden van de jongens

Hiermee kunnen dus de mannen van de jongens gescheiden worden. Ook deze week moet blijken of onze B.O.B.-indicator het onderscheid kan maken, want er wordt een lawine aan winstcijfers verwacht.

Twee van die beursfondsen, ASMI en Arcadis, zitten in de Tostrams defensieve lange-termijnportefeuille. Dit duo bekijk ik hieronder.

Later deze week zal ik de werking van de B.O.B.-indicator uit de doeken doen, want ik krijg regelmatig vragen over de B.O.B.-methode.

Lid worden?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Ik begin met de AEX die ondanks een zwak omzetprofiel toch is doorgebroken.

Het technische beeld bij de AEX-index wordt positiever

De AEX-index is boven de oude top rond 804,47 punten (van 17 september) gebroken. De neutrale bandbreedte is aan de bovenzijde verlaten, hetgeen een technische verbetering heeft opgeleverd.

Het berekend koersdoel ligt rond 840 punten. Steun vinden we op 755,33 punten (de bodem van 19 augustus).

Bedenk wel dat het omzetprofiel nog wat zwakjes is. Er kan dus nog een setback optreden.

Arcadis hervat stijgende trijd

Arcadis heeft met de doorbraak boven de koerstop van september de stijgende trend weten te hervatten, met een volgend berekend koersdoel rond de weerstand van €55.

Zolang het aandeel hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op €41,88 (de bodem van 6 oktober).

Wij houden een positie aan in de lange termijn Tostrams beleggingsportefeuille sinds 16 juni 2020. Toen hebben we 962 aandelen Arcadis opgenomen op een instapkoers van €20,79 euro.

De 200-dagenlijn van Arcadis laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De oplopende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Arcadis beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Arcadis met dat van het marktgemiddelde.Beeld ASMI blijft positief

Het beeld van ASMI oogt, afgezien van de recente adempauze, nog steeds positief. Het aandeel laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op een aanhoudende vraag onder beleggers.

Maar eerst is een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek rond €379,80 (de top van 17 september) nodig. Pas dan kan de stijgende trend worden hervat.

Wij handhaven €455 als volgende berekende koersdoel. Zolang de steun van €266 intact blijft, oogt het beeld positief.

Wij adviseren 150 aandelen ASMI aan te houden in de defensieve lange termijn beleggingsportefeuille. Op 6 juli 2020 hebben we deze positie ingenomen met een instapkoers van €139,45.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van ASMI laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat ASMI beter presteert dan de rest van de markt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:10 Onrust op de energiemarkten 251
 2. 27 sep Dollar door het dak (IV) 157
 3. 23 sep Lek bij chippers is nog niet boven water 312

Gerelateerd

Reacties

131 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Fat behind the curve.. 25 oktober 2021 09:06
  Dat noem ik nog eens een Streep door de Rekening als ik naar de Grafiek kijk..;)

  Toegevoegd:

  Als ik trouwens goed kijk naar de bijbehorende foto van het TA Sprookje..

  Dan lijkt het mij oprecht dat de Aenix is uitgebroken naar beneden..

  Een harde Val is van zo'n Afstand dan niet ge-heel uit te sluiten..;))
 2. forum rang 7 ttroo 25 oktober 2021 10:22
  AB Inbev heeft een mooie rebound achter de rug. Deze beursweek naar de top?
  Ze hebben geluk dat de ASML index goed draait, want dan kan concurrent Heineken nog wat mee liften op de ASML index.
  8 1 6 al weer. ASML index doet aan smileys.
  Die 19 voor de VIX voor vandaag om te breken lijkt mij een utopie. En die 18.5 voor morgen lijkt mij een bijna utopie.
  Kortom aanvallen van de beren verwacht ik pas vanaf woensdag. Wat niet geheel verrassend is want er moeten nog veel bedrijven komen met de cijfers. Het is dus saai in mijn aandelen portefeuille. Vooral kijken. Kijken en nog eens kijken.
  Kijken hoe u de weg naar de top bewandeld. Vrijdag kwam er een valse move in Amerika, maar we zagen wel hoe snel het onderuit kan gaan met grote getallen down. En dat was alleen maar door een bevestiging van de FED inzake het tempo van afbouwen van Gratis Geld. Het afkicken gebeurt zowiezo Cold want binnen 8 maanden zijn ze geen sponsor meer voor de markten. En dan gaat het gevecht beginnen. Het gevecht om geld. En het gevecht om geld daar is slechts 1 instrument erg goed in en dat is het rente wapen. Het stond er al op ena meest gelezen site na IEX.nl maar heeft u gekeken naar Brazilie. Pfoe. Het gaat daar dubbel niet goed. Yields die weer uit de hand beginnen te lopen en een munt die weer aan het wegzakken is ondanks die hoge yields. BRIC wordt BRINK. De B kunnen we al vast weghalen. En de C ook. I ligt schandalig hoog. Die krijgen vanzelf klappen. En R houdt de prijzen van de grootste export produkten zeer hoog. Gas en Olie. Dus die kan het langer volhouden. Die is weer terug op de kaart. Amerika is goed bezig inzake het offloaden van containers. Ze hebben geen ruimte om containers kwijt te kunnen. Dus maken ze het allemaal nog trager. Ze gaan van de regen de drup in. Eerder van de drup de regen in. Nederland kan de vierde stroom niet meer aan in ziekenhuizen. Nee, een oorlog kunnen we niet hebben. Ziekenhuizen roepen dan massaal of we willen stoppen. Lekker, lig ik onder vuur. TTROO wilt u stoppen met vuren? Nee, laat maar zitten. Direct naar de overkant lopen. Marib doet het anders. Die liggen al ruim een jaar onder vuur. Maar ze beginnen steeds meer onder druk te komen en ze zijn langzaam aan het bezwijken. Dat wordt interessant, want dan heeft Iran een nieuwe macht in het zeer arme Yemen. En die macht zullen ze niet snel willen opgeven. Kortom het Westen lijkt overal terrein te verliezen. Die Western Drugs en Debt Wereld is aan het piepen en kraken. Maar ze zijn niet de enige. China Real Estate lijkt meer op een China Unreal Estate. Braziliaanse Lucht vliegt er uit. En bij India vliegt het Lucht er nog in. We zijn blijven staan op de 816. Op weg naar een mooie groene ochtend.
 3. forum rang 7 ttroo 25 oktober 2021 10:35
  Goud en zilver moeten doorgaan in het groen, want anders kan het daar wel eens flink gaan dalen daar.
  Ik let op. Want de middel lange termijn parameter zegt, er is ruimte voor hogere koersen.
  Als ze groen laten zien deze beursdagen dan volgens ze de middel lange termijn parameter en laten ze het potentiele gevaar voor een flinke daling achter zich. Vooral kijken daar. Goud de $1.800 en Zilver moet de $22 a $23 het laten houden. En dat doet zilver voorlopig zeer goed. Europeze beurzen zijn verdeeld in hun enthousiasme. Flippen zijn goed hersteld. Komende beursdagen daar topvorming? Shell heeft genoeg ruimte voor hoger, maar ze willen (nog) niet. Opletten op tijdeijke topvorming daar. RoDAMco wordt het niet tijd om je naam in te wisselen voor RoRAMpo? Oftewel opletten daar op topvorming. KPN. Ik volg ze niet. Maar als ze niet zo lekker liggen, kijkt u eens naar Deutsche Telekom of een AT&T en u weet dat het dan geen KPN probleem is, maar een sector probleem. Het proces van lagere koersen. Opvallend in Telecom Land die dalingen daar.
 4. forum rang 6 Doptieman 25 oktober 2021 11:03
  quote:

  Happy schreef op 25 oktober 2021 07:47:

  Oh jee ik voel een correctie komen.
  ik ook ! overnight call 824 eruit op 1.75 euro om 09.50
  put ax5 804 erin op 1.60 10.15
  ob put ax5 804 op 1.41 loopt nog en de ob call 824 op 1.45 ook.
  die 817 komt niet meer op het bord vandaag denk ik voor half vier !!

  ff tjekke ?? zonde van je tijd!!
 5. forum rang 7 ttroo 25 oktober 2021 12:08
  Als ik naar de huidige ochtend standen kijk, is het antwoord nee, ze verwachten haar niet.
  Ze verwachten haar voorlopig niet. En de VIX ook nog niet. Die moeten inderdaad eerst de 16 voorbij.
  Op zich een belangrijk eerste stap, maar ze moeten daarna nog meer stappen zetten.
  Het is deze dag afwachten. Scheelt weer prima betalen. Heel misschien aan het einde van dag shorts
  kopen, maar dan moet u wel andere koersen laten zien aan het slot.
 6. forum rang 4 retsok 25 oktober 2021 12:19
  Antwerpse onderzoekers bestuderen inzet steenmeel om CO2 uit de atmosfeer te halen
  Posted by actiminUncategorizedGeen reacties
  Bron: VRt.be
  Datum: 27 juli 2021

  Tot poeder vermalen silicaatgesteente of steenmeel heeft enorm veel potentieel om CO2 uit de lucht te halen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waaraan ook de UAntwerpen deelnam. De techniek, waarbij steenmeel wordt toegevoegd aan de bodem, haalt het meeste resultaat in gebieden die voorheen als ongeschikt werden beschouwd.

  Het zogenoemde “abiotische CO2-verwijderingsmechanisme”, waarbij steenmeel over het landoppervlak verspreid wordt en zo reageert met CO2, is al langer gekend. “Basalt is een prima gesteente om deze techniek toe te passen: het verweert relatief snel en bevat ook plantenvoedingsstoffen”, zegt Sara Vicca van de UAntwerpen. “Die kunnen plantengroei bevorderen en zo zorgen voor een tweede CO2-verwijderingsmechanisme, dat nu voor het eerst is gekwantificeerd.”

  Het nieuwe onderzoek toont aan dat basalt verarmde bodems vruchtbaarder maakt, waardoor planten meer CO2 kunnen vasthouden. Met een numeriek model simuleerden de wetenschappers de verwijdering van koolstofdioxide door het steenmeel, zowel door het abiotische mechanisme als de biologische route.

  “We kwamen uit bij een aanzienlijke verwijdering van CO2 tot 2,5 miljard ton CO2 per jaar, waarvan ongeveer 50 procent was toe te schrijven aan de reactie van de biosfeer (planten en bodem) op steenmeeltoevoeging”, zegt Ivan Janssens van UAntwerpen. “De grootste CO2-verwijdering werd gevonden in regio’s die voorheen werden beschouwd als ongeschikt voor steenmeeltoevoeging. Daarmee is het wereldwijde CO2-verwijderingspotentieel van basalt aanzienlijk groter dan eerder werd gesuggereerd.”

  Het onderzoek berekende ook de kostprijs van de techniek. Wanneer gebruik gemaakt wordt van vliegtuigen om het steenmeel te sproeien, bleek die op 150 dollar per ton verwijderde CO2 te liggen.

  Deze steenmeeltoepassing zou als een prominente optie moeten worden beschouwd wanneer men landbeheer wil aanpassen met als doel de klimaatverandering te beperken”, zeggen de onderzoekers. “Anderzijds is er dringend nood aan velddata om zowel de kwantificatie van de CO2-opslag te verbeteren als de nog onbekende neveneffecten te bepalen. Het gebruik van steenmeel in gedegradeerde ecosystemen en bebossingsprojecten zou een potentieel gebied voor eerste toepassing kunnen zijn, maar het vereist zorgvuldige monitoring om mogelijke negatieve neveneffecten tijdig te detecteren en te remediëren.”
 7. forum rang 4 retsok 25 oktober 2021 12:24
  bosgroep zuid nederland betreffende neveneffecten...

  Publicatiedatum: 24 november 2019

  De komende periode gaan we samen met onze leden intensief aan de slag met het verspreiden van steenmeel in enkele natuurgebieden. Het doel daarvan is bos en natuur duurzaam te helpen herstellen. Hieronder een overzicht van vragen die mogelijk leven, met bijbehorend antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Vraag het ons gerust.

  Algemene vragen over steenmeel
  Wat is steenmeel?
  Steenmeel is gemalen veldspaat (Steenvormig mineraal) van bijvoorbeeld de steensoort basalt of lava en is daarmee een natuurproduct.

  Is steenmeel echt zo fijn als meel?
  Het steenmeel dat de Bosgroepen gebruikt, heeft een grovere structuur, vergelijkbaar met metselzand.

  Waarom is het nodig om steenmeel te verspreiden?
  In Nederland hebben we veelal te maken met arme, verzuurde bodems. Dat heeft grote gevolgen voor de flora en fauna. Om onze bossen en natuurgebieden te behouden en te koesteren voor de toekomst, is het essentieel dat er bodemherstel plaatsvindt. Het toevoegen van mineralen is dan een waardevolle maatregel. Het creëren van een goede balans in de bodem is namelijk de basis van het herstelproces. De Bosgroepen hebben inmiddels zeer positieve ervaringen met het toevoegen van steenmeel bij bodemherstel, vandaar dat we dit binnen allerlei projecten en beheerwerkzaamheden toepassen.

  Is dit de eerste keer dat jullie steenmeel verspreiden? Zijn er al resultaten bekend?
  We gebruiken steenmeel nu al meerdere jaren bij het herstel van bos- en natuurgebieden. De oudste steenmeelexperimenten zijn inmiddels zo’n vier jaar oud. De eerste monitoringsresultaten geven een positief beeld; een geleidelijke aanvulling van de bufferende stoffen. En héél belangrijk: we zien géén negatieve effecten op flora en fauna! Monitoring op de lange termijn zal nog meer inzichten geven.

  Wat is een arme, verzuurde bodem en welke problemen zien we?
  In een verzuurde bodem zijn de bufferende stoffen zoals calcium en magnesium grotendeels verdwenen. Dat zien we bij veel van de arme zandgronden die we in Brabant veel hebben. Gevolg is uitgeloogde, verschraalde graslanden, heidegebieden en bossen. De problemen zijn ontstaan omdat er teveel stikstof uit de lucht in de bodem terecht komt. Dat noemen we ook wel stikstofdepositie. Veel plantensoorten hebben last van de stikstofdepositie en verdwijnen. Vegetaties worden daardoor steeds eentoniger. We zien een afname van de voortplantingsgelegenheid en de kwantiteit en kwaliteit van voedselplanten, wat vervolgens ook weer automatisch gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van prooidier- en gastheersoorten.

  Wat doet steenmeel?
  De mineralen in het steenmeel helpen de nutriëntenbalans in de bodem te herstellen en de bodemvitaliteit weer op peil te brengen. Daardoor kan de bodem zijn werk weer doen en wordt vocht ook beter vastgehouden.

  Waarom de keuze voor voor steenmeel en niet voor kalk?
  De kracht van steenmeel zit vooral in de trage werking. De bufferende stoffen komen namelijk heel geleidelijk vrij na verwering. Hierdoor heeft de bodem een lange, continue aanvulling, in plaats van een korte, tijdelijke boost, zoals bij kalk het geval is.

  Hoe lang blijft het steenmeel werkzaam?
  Steenmeel heeft een trage werking en kan tot wel 30 jaar zijn nuttige werk in de bodem doen.

  Is steenmeel werkelijk nodig, is het niet beter de natuur met rust te laten?
  Gezien de achteruitgang van de natuur door verdroging en verzuring en het feit dat natuur daardoor zo kwetsbaar is, zien we de toevoeging van steenmeel als zeer waardevol. We hebben te maken met de gevolgen van jarenlange stikstofdepositie die de natuur zelf niet meer zomaar opgelost krijgt. Door de natuur op deze manier nu een handje te helpen, is het mogelijk om het benodigde herstel in gang te zetten en de flora en fauna te koesteren voor de toekomst. Robuuste natuur met biodiversiteit kan namelijk pas ontstaan als de natuurlijke systemen en processen op orde zijn en goed functioneren. Zo’n gebied in balans is ook weerbaarder tegen klimaatsveranderingen. Het verspreiden van steenmeel vormt samen met hydrologische maatregelen en aanplant rijksstrooiselsoorten een integrale aanpak voor het gewenste systeemherstel.

  Hoeveel steenmeel wordt er verspreid en wat zie je ervan?
  De hoeveelheid hangt af van het gebied en project en kan wat variëren, maar doorgaans verspreiden we 10.000 kg steenmeel per hectare. Na verspreiding ligt er als het ware een klein waasje op de bodem, dat al gauw verdwenen is. Het waardevolle proces gaat dan onzichtbaar verder in de bodem.

131 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links