Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Record op record

Slotcall: Record op record

De AEX (+0,7%) sluit de week wederom af op een all time high. Het zijn de chippers die vandaag boven komen drijven. Met name zwaargewicht ASML (+3,6%) geeft de hoofdindex een zetje in de rug.

Het goede sentiment onder chipaandelen is opvallend, omdat Intel (-11,0%) gisteravond op Wall Street ronduit teleurstellende derdekwartaalcijfers afleverde. De marges staan onder druk en de concurrentiepositie van het bedrijf verslechtert met de dag. Het grootste probleem is dat Intel niet meer de meest geavanceerde chips kan produceren. 

Verder valt Just Eat Takeaway (-3,7%) in negatieve zin op. De strategie-update van gisteren op de investeerdersdag wordt door de markt niet gepruimd. Sinds de overname van Grubhub zit het aandeel in een downtrend. Jitse Groen lijkt alweer van de Amerikaanse maaltijdbezorger af te willen, want in de presentatie werd gesuggereerd dat GrubHub kan worden verkocht als de markt daarom vraagt. 

Daarentegen ligt Philips (+0,8%) er de laatste dagen sterk bij. De derdekwartaalcijfers werden afgelopen maandag nog lauwtjes ontvangen, maar daarna herstelde de koers fors. Het bedrijf benadrukte bij de analistenpresentatie dat slechts een beperkt deel van de ademhalingsapparaten daadwerkelijk kapot is gegaan en dat nog maar moet blijken of er überhaupt kankerverwekkende stoffen zijn vrijgekomen. Als dit zo is, zouden eventuele schadeclaims in de VS weleens mee kunnen vallen.

Wereldhave

Binnen de ASCX is Wereldhave (+5,2%) de groter winnaar. Het winkelvastgoedfonds heeft er een patent op om de outlook naar beneden bij te stellen, maar vandaag gebeurde het tegenovergestelde. Het management verwacht dat het directe resultaat per aandeel dit jaar uitkomt binnen de bandbreedte €1,80-€1,85. 

Toch blijven de huuropbrengsten onder druk staan. In de eerste negen maanden van dit jaar kelderden de huuropbrengsten 7,2% tot €94,3 miljoen. CEO Matthijs Storm is echter enthousiast, omdat het bedrijf geen huurders heeft verloren als gevolg van de afbouw van de steunmaatregelen.

Verder gaat Wereldhave vrolijk door met desinvesteren. Eind 2022 moet de volledige Franse vastgoedportefeuille zijn afgebouwd. Dit geld is nodig om in Nederland en België de transformatie te kunnen maken van klassiek winkelvastgoed naar een full service centre.

Sociale mediabedrijven onderuit

De grote bleeder van de dag is Snap. Het sociale mediaplatform keldert 25% op tegenvallende derdekwartaalcijfers. Het bedrijf zegt bijzonder veel last te hebben van de Apple software-update op zijn besturingssysteem iOS. Gebruikers moeten nu toestemming geven of zij bepaalde informatie zoals locatie en interesses willen afstaan aan apps.

Veel gebruikers geven hiervoor geen toestemming, waardoor Snap minder goed zijn reclames kan targeten. Hier heeft Facebook ook mee te maken en daarom gaat het aandeel van oprichter Mark Zuckerberg op Wall Street met 6% onderuit. Komende maandag presenteert Facebook nabeurs zijn resultaten. Beleggers nemen dus al een voorschot op tegenvallende cijfers.

Ook Alphabet (-3,6%) en Twitter (-4,7%) krijgen het in een stijgende markt aardig te verduren. Overigens hoeft u geen medelijden te hebben met de aandeelhouders van deze socialemediabedrijven. De afgelopen twee jaar hebben deze aandelen het aanmerkelijk beter gedaan dan de markt. Inclusief de daling van vandaag (die nog niet in de grafiek zit verwerkt) behaalt Snap een winst van zo'n 300%.

Rentes

De rentes blijven vandaag dicht bij huis. Alleen de Britse vergoeding op tienjaars staatspapier koelt wat af.

 • Nederland: +0 basispunten (+0,03%)
 • Duitsland: +0 basispunten (-0,10%)
 • Italië: +1 basispunt (+0,96%)
 • Verenigd Koninkrijk: -4 basispunten (+1,16%)
 • Verenigde Staten: -2 basispunten (+1,66%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +1,6%
 • AEX deze maand: +5,4%
 • AEX dit jaar: +30,3%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +33,0% 

Chippers stuwen AEX

De AEX (+1,6%) is deze week een van de best presterende beurzen van Europa. Dit komt door de sterke prestaties van onze chippers. Zwaargewicht Prosus (+6,4%) helpt overigens ook een handje. Het sentiment in China trekt aan en daar profiteert de grootaandeelhouder van Tencent van. De AMX (-0,5%) en ASCX (-0,3%) vallen daarentegen uit de toon.

 

AEX

Wie maandagochtend na de publicatie van de derdekwartaalcijfers had voorspeld dat Philips (+6,8%) het best presterende aandeel binnen de AEX zou worden, werd voor gek verklaard. Toch bewijst de beurs dat niets onmogelijk is. Besi (+5,8%) profiteert van het goede sentiment onder de chippers. Just Eat Takeaway (-2,4%) is daarentegen de weg kwijt.

 

AMX

Weinig uitschieters binnen de AMX. Alleen Air France-KLM (-7,0%) moet een noemenswaardig verlies incasseren. Groot nieuws over de vliegtuigmaatschappij kwam ik overigens niet tegen. De opleving van Galapagos (-4,9%) is van korte duur en Vopak (-3,5%) staat onder druk n.a.v. een downgrade van ABN Amro. Tevens werd bekend dat de CEO vertrekt. Dit notabene een maand voor de publicatie van de derdekwartaalcijfers. 

 

ASCX

De grote bleeder binnen de small cap is CM.com (-7,2%). Het technologiebedrijf wist niet te voldoen aan de groeiverwachtingen van de markt en dan gaat het aandeel in de uitverkoop. Over de lange termijn ben ik overigens positief over het fonds. Hier leest u mijn analyse.

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan als vanouds de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12:00 Twitter: vertrek CEO Jack Dorsey geen gamechanger
 2. 01 dec Het gaat van kwaad tot erger met Philips
 3. 01 dec Markt gelooft niet in beloftes Bristol-Myers

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 jan de vakman 22 oktober 2021 21:15
  Het klimaat rapport richting shell is natuurlijk weer perfekt getymd en zo als altijd kan shell op klimaat gebied absoluut niets goed doen, gemakshalve, vergeten we maar hun enorme investeringen in de gassektor, de afgelopen 15 jaar, waardoor hun klimaat voetafdruk een stuk minder vuil is geworden, dat ze hun winstgevende schalieoliesektor verkopen om van de meest vuile oliesektor af te zijn, tellen we ook niet, dat bam van de week een opdracht kreeg, tot het plaatsen van 190 snellaadpalen, vinden we de moeite niet waard; conclusie; shell doet echt helemaal niks om ons klimaat te redden, ik walg wel een beetje van zulke rapporteurs, iets objektiever, zou wel een weldaad zijn, vermoedelijk schrijven ze in heerlijk gasverwarmde kantoren, mede door shell, ik denk dat het nodig wordt om van de winter, die lui eens heerlijk in de barre kou te laten zitten, dan worden ze misschien weer wat nuchterder!!
  Veel beleggers zijn schijnbaar ook in voor deze afbraak kritiek, want hoewel de olie en gasprijzen omhoog gingen, moest shell toch opnieuw een veer laten!!
 2. forum rang 8 Lepre Chaun 22 oktober 2021 23:51
  quote:

  Housepartyy schreef op 22 oktober 2021 20:58:


  [...]

  Er wordt minder geproduceerd dan voor corona. Alleen de prijzen zijn omhoog gegaan... Mag jij ijzersterk vinden


  Industriële productie in tweede helft 2021 weer boven pre-coronaniveau

  Ondanks deze corona-naweeën is de groei naar verwachting . De productie komt in de tweede jaarhelft weer boven het niveau van eind 2019 uit.

  Bron:ING
 3. Housepartyy 23 oktober 2021 00:49
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 22 oktober 2021 23:51:


  [...]

  Industriële productie in tweede helft 2021 weer boven pre-coronaniveau

  Ondanks deze corona-naweeën is de groei naar verwachting . De productie komt in de tweede jaarhelft weer boven het niveau van eind 2019 uit.

  Bron:ING


  Groei is niet per definitie hogere productie. Zie VS. Hogere werkloosheid dan pre-corona en meer mensen die zich onttrekken van de arbeidsmarkt dan ooit te voren. Zie openstaande vacatures, maar tegelijkertijd is de gdp(bbp) daar ook hoger dan pre-corona.

  Mijn inziens geen groei in productie wat je ziet maar groei als gevolg van prijsinflatie.
 4. forum rang 4 boomer92 23 oktober 2021 01:56
  quote:

  jan de vakman schreef op 22 oktober 2021 21:15:


  Het klimaat rapport richting shell is natuurlijk weer perfekt getymd en zo als altijd kan shell op klimaat gebied absoluut niets goed doen, gemakshalve, vergeten we maar hun enorme investeringen in de gassektor, de afgelopen 15 jaar, waardoor hun klimaat voetafdruk een stuk minder vuil is geworden, dat ze hun winstgevende schalieoliesektor verkopen om van de meest vuile oliesektor af te zijn, tellen we ook niet, dat bam van de week een opdracht kreeg, tot het plaatsen van 190 snellaadpalen, vinden we de moeite niet waard; conclusie; shell doet echt helemaal niks om ons klimaat te redden, ik walg wel een beetje van zulke rapporteurs, iets objektiever, zou wel een weldaad zijn, vermoedelijk schrijven ze in heerlijk gasverwarmde kantoren, mede door shell, ik denk dat het nodig wordt om van de winter, die lui eens heerlijk in de barre kou te laten zitten, dan worden ze misschien weer wat nuchterder!!
  Veel beleggers zijn schijnbaar ook in voor deze afbraak kritiek, want hoewel de olie en gasprijzen omhoog gingen, moest shell toch opnieuw een veer laten!!
  man wat ben je toch een zeikerd . van 10,50 naar 21,00 in een jaar !!!! en eet nog maar een spruitje en laat je vooral niet inenten . god lost alles op toch
 5. forum rang 4 boomer92 24 oktober 2021 02:24
  quote:

  Moneyball schreef op 23 oktober 2021 08:16:


  [...]

  Waarom geloof en inenting erbij halen? Triest en respectloos.
  eerlijk ! had dit iets anders en beter moeten zeggen sorry hiervoor . ging mij meer om de post van jan . dat hij rd ging bij kopen op 21- 22 . maand terug nog 16 ! raar toch !! en dan gaan klagen ! en het spruitje hier en worteltje daar , daar heb ik niks mee
 6. forum rang 6 Krentenmenten 24 oktober 2021 09:14
  quote:

  jan de vakman schreef op 22 oktober 2021 21:15:


  Het klimaat rapport richting shell is natuurlijk weer perfekt getymd en zo als altijd kan shell op klimaat gebied absoluut niets goed doen, gemakshalve, vergeten we maar hun enorme investeringen in de gassektor, de afgelopen 15 jaar, waardoor hun klimaat voetafdruk een stuk minder vuil is geworden, dat ze hun winstgevende schalieoliesektor verkopen om van de meest vuile oliesektor af te zijn, tellen we ook niet, dat bam van de week een opdracht kreeg, tot het plaatsen van 190 snellaadpalen, vinden we de moeite niet waard; conclusie; shell doet echt helemaal niks om ons klimaat te redden, ik walg wel een beetje van zulke rapporteurs, iets objektiever, zou wel een weldaad zijn, vermoedelijk schrijven ze in heerlijk gasverwarmde kantoren, mede door shell, ik denk dat het nodig wordt om van de winter, die lui eens heerlijk in de barre kou te laten zitten, dan worden ze misschien weer wat nuchterder!!
  Veel beleggers zijn schijnbaar ook in voor deze afbraak kritiek, want hoewel de olie en gasprijzen omhoog gingen, moest shell toch opnieuw een veer laten!!


  Haha, de beleidsbepalende lui, leggen het op voor een ander op, maar willen er zelf nog geen dag aandenken dat ze eventueel een dikke trui aan MOETEN doen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links