Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

En wat nu als u de dip koopt en dan in één dag -22,6% doet?

En wat nu als u de dip koopt en dan in één dag -22,6% doet?

De AEX zet vandaag weer een intraday-all time high neer. Vandaag 34 jaar geleden stonden we juist heel dom uit onze ogen en met een half open hangende mond naar het koersenbord te kijken: wat is dit?

Het kwam uiteindelijk goed, hoewel de index zoals u ziet niet meteen herstelde. Ik weet zeker, dat in en na die krach heel veel mensen heel veel spijt hebben gekregen van wat ze toen deden. Iets met verkopen vooral. Het plaatje loopt tot 2000, het jaar van de top van die bullmarkt die volgde en de dotcom hype.

Huishoudelijk, die bullmarkt was zo'n sneltrein dat ik de grafiek logaritmisch moet geven. Anders vindt u die krach van 1987 niet meer terug.

En toen reageerde handelaar voor eigen rekening Diede Mink op mijn tweet en dat levert dit blog op. Opdat u niet een gedupeerde wordt. 

Vervolgens:

Bent u ook zo iemand? Tegen mij hoeft het niet, als u maar eerlijk tegen uzelf bent. De hele dag vraagt u zich af of de koersen stijgen of dalen (vooral het laatste) en waarom. Als ze dan zakken en u bij een markbrede daling van 5% al tegen -20% in uw eigen porfolio aan kijkt, weet u niet wat u moet doen.

Of u bent regelrecht in paniek, want u had juist net die 10% dip gekocht! Of misschien ook al op -5%, want het laatste jaar moet u er meestal snel bij zijn als u wilt kopen op dalingen. En dit had ik me nog nooit gerealiseerd en laat Diede nu zien. De echte krach kwam pas ná die 10% dip, daling of correctie.

Ik weet wat ik doen in zo'n markt. Ik kan zelfs een reconstructie maken. Ja, ik had die 10% dip bijgekocht (ik koop al vast maandelijks) en was dus ook de sjaak geweest? Nee, want ik verkoop niet en koop alleen, want ik beleg voor de lange termijn. Beursdalingen zijn voor mij aanbiedingen (hoewel ze nooit goed voelen).

Uiteindelijk zakte de beurs 35% van top tot bodem, maar dat ging denk ik te snel voor mij om nog een keer bij te kopen. Het is een beetje vergelijkbaar met de maart krach vorig jaar. Brede markt -10% ging ook te snel voor mij, op -20% kocht ik fors bij en -40% kwam net niet op het bord. Ik zat klaar!

Beleggen is persoonlijk maatwerk en de meeste van u kunnen denk ik niks met hoe ik beleg. Daar gaat het niet om, dat is dat u echt bedenkt wat u in welk scenario doet en dat dan vervolgens ijskoud uitvoert. Want adrenaline genoeg als Mr. Market met een draaiende kettingzaag op de beursvloer heen en weer rent.

Nog iets, u ziet ook dat Buy the dip geen free lunch is en ook geweldig tegen u in kan lopen. Wees daarom bescheiden en doe kalm aan met cash en geld langs de zijlijn. Want dan zult u net zien dat u in één keer al het geld verbrandt dat u met alle voorgaande succesvolle buy the dips had verdiend.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 14:00 Vooruitblik: na Black Friday komt Cyber Monday 1
  2. 26 nov En of het Black Friday is, alles fors lager voorbeurs 2
  3. 25 nov Voorbeurs valt het mee op wat normaal héél saaie beursdag wordt

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links