Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX kampt met matte omzetten

AEX kampt met matte omzetten

Het vlakke omzetprofiel van de Nederlandse beurs wijst nog niet op een sterke instroom van vers kapitaal.

Op korte termijn ontbreekt het de AEX aan kracht. Vooral het omzetprofiel lijkt nog niet sterk genoeg om AEX door de 800-puntengrens te duwen.

Moneyflow onder laatste top

Desalniettemin komt er een uitbraak aan, want technisch zijn alle pijlen gericht op verdere koersstijgingen.

De achterblijvende omzetten spelen alleen op de korte termijn een rol. Dat kunnen we afleiden aan de moneyflow. Terwijl de AEX al naar een nieuw koersrecord lonkt, staat de moneyflow-indicator nog onder haar laatste top.

Ik denk dat er op dit moment onvoldoende zuurstof in de markt zit om een houdbare uitbraak van de Nederlandse beurs te dragen.

Vandaag bekijk ik de AEX en de Nederlandse moneyflow-indicator.

AEX-index stagneert onder de weerstand 804,47

De Nederlandse beurs heeft eerst de correctieve fase naar boven gebroken. Binnen de herstelbeweging is de AEX vervolgens het koersdoel rond 804,47 punten (de top van 17 september) genaderd.

Voor een duurzame verbetering is een overtuigende doorbraak hierboven noodzakelijk. Er zal dan meer opwaarts potentieel vrijkomen.

Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten in de richting van 840 punten, waar ons volgende berekende koersdoel ligt.

De AEX-index heeft pas steun rond 755,33 punten (de bodem van 19 augustus).


Omzetprofiel blijft achter

De Nederlandse moneyflow is iets opgeveerd, na een zeer zwakke periode in september/begin oktober. Nu deze indicator herstelt, is de uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs in elk geval gestopt.

Maar van een actieve instroom van vers geld is nog geen sprake. Daarvoor moet deze indicator eerst een nieuw all-time high neerzetten.
Uitleg moneyflow

We gebruiken de moneyflow omdat deze wel degelijk toegevoegde waarde heeft. Andere namen: moneyflow-indicator, geldstroommeter of On Balance Volume.

Deze indicator, die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is afgeleid van het volumeverloop van de Nederlandse beurs in combinatie met het koersgedrag van de AEX.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

 • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
 • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
 • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Deze indicator geeft dus de ontwikkeling van het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. Bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt het volume van die cumulatieve waarde afgehaald.

De kracht van deze indicator ligt vooral in eventuele afwijkingen. Stijgt de beurs, maar daalt de moneyflow, dan gaat de rode vlag omhoog. Blijkbaar zijn er dan wel voldoende kopers, maar beschikken ze over beperkte geldmiddelen.

Maar daalt de beurs met een stijgende moneyflow, dan is het opletten. Mogelijk nadert de beurs dan een bodem. Blijkbaar zijn er dan nog wel verkopers, maar onttrekken ze geen geld meer aan de beurs. In dat geval zou je klaar moeten zitten om bij een trendomkeer toe te slaan.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 nov Extra TA-update: technische schade op de beurzen vooral op korte termijn 39
 2. 26 nov Black Friday: Verschillende snelheden in aandelen van Amerikaanse retailers 204
 3. 24 nov De AEX blaast stoom af, de druk is van de ketel 111

Gerelateerd

Reacties

86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 20 oktober 2021 08:23
  Goedemorgen,

  niet alleen de AEX kampt met lage omzetten ook de DAX en de FDAX laten lage omzetten zien, een beetje meer volatiliteit zou geen kwaad kunnen.
  Bij lage omzetten komt het mij voor dat je eerder op het verkeerde been wordt gezet en de koersen bewegen soms nauwelijks en hebben te veel momenten dat de koers lang pas op de plaats maakt om dan uit het niets een grote beweging te maken.

  Betekent gewoon goed opletten.
 2. Jeronimo 20 oktober 2021 09:17
  Goedemorgen gokkers,

  “Hogere rentes en hogere aandelen”, wat klopt er niet…..Sell the tops, koop financials en volgende maand maximaal short!

  Alzo Nobel q3 mist verwachtingen en houdt met het aandeleninkoopprogramma het aandeel kunstmatig hoog net als andere gesubsidieerde bedrijven annex winsten. De rente knalt verder omhoog en de bubbel staat op barsten….

  Fijne dag allemaal!
 3. forum rang 7 Fat behind the curve 20 oktober 2021 09:22
  quote:

  an12 schreef op 20 oktober 2021 09:05:


  Nou wat zei ik?
  Tostrams riep 2 dagen lang dat de beurs naar beneden zou. De beurs ging echter omhoog.
  Nu roept hij dat het verder omhoog gaat.
  Wat vreselijk slecht is deze man zeg. Altijd te laat.
  TA; Tostram Achteraf.


  Een beetje "huili huili" hé..?

  Maar wat maakt jou dat nou uit.. jij zit toch he-le-maal > Cash..?!


  Toegevoegd:

  Trade what U see don't trade what U think..

  Dat duss..
 4. forum rang 6 ttroo 20 oktober 2021 09:47
  Elke dag de juiste voorspelling maken is niet te doen. De plaatjes zijn interessant. Net als de matte omzetten.
  Beren beperken zich ook vandaag tot het tegen houden van de stieren. En ook vandaag zien we veel groene druk om hoger te gaan. Ondanks dat de yield blijven Rocken. Opvallend dat we de stijgende yields zo negeren. Maar de handels parameter geeft het ritme aan. Ik verwacht wel de top een dezer dagen. VIXie zou moeten gaan opveren. De huidige stand is erg laag. Zeker met al de rook ontwikkelingen die we om ons heen zien. ASML Index rapporteerde de kwartaal cijfers. Voor mij net wat onder de verwachtingen die ze hadden besproken. Vooruitzichten voor volgend kwartaal zijn prima, maar mogelijk met de huidige koersen was er op beter gerekend. Qua ratio's viel het me nog allemaal mee. Dit kwartaal wordt het doorzetten van de huidige opkoop programma negatiever voor de ratio's, aangezien dit kwartaal dividend betaald gaan worden. Netflix had prima cijfers. Maar ook hier was de toekomst wat vager. Het was weliswaar een afschrijvings post, maar een flinke ook voor het vierde kwartaal. En zo komen we ook met toppers als Netflix en ASML Index qua stijgingen in de resultaten tot stoppen en zien we zelfs wat verzwakking inkomen. Yields rocken flink. Van links naar rechts rennen op het podium. Of te wel van aardige rode koersen naar flink groene koersen en weer terug. Het lijkt dat met veel macht die yield stijgingen geprobeerd wordt om dit tegen te houden. Maar we lezen de berichten. Overal te korten. Van mensen tot aan alle produkten, behalve de DD, Debt & Drugs. Maar daar willen we misschien wel te korten juist in zien. Kortom de wereld leeft weliswaar op de Debt & Drugs maar de tekorten geven duidelijk aan dat we deze visie misschien moeten gaan los laten, wat natuurlijk een niet te realiseren verandering is. Debt & Drugs zijn de twee grootste verslavingen. We gaan het zien. Pakken de beren het stokje over van de stieren, of houden de stieren ook vandaag het stokje stevig vast om dit een paar dagen later uit handen te geven?
 5. forum rang 6 'd Aandelen 20 oktober 2021 09:47
  Zo is het maar net " Trade what U see don't trade what U think.."

  Even de boel enthousiast omhoog gepompt en nu begint het kat en muis spelletje om waarschijnlijk langzaam maar zeker af te dalen, FDAX 100 punten hoger gezet en nu dalen?

  Op woensdag kan je verrassende uitslagen verwachten met grote bewegingen.
 6. forum rang 6 ttroo 20 oktober 2021 09:56
  India future vliegt ook alle kanten op. Per saldo valt het nog mee. Maar ze staan weer op de -0.4%. Ook daar zijn in ieder geval de stijgen gestopt. Maar dalen lukt voor geen meter. Wie weet de komende dagen. Nikkei springt ook vaag. Ineens een jump hoger, dan weer rustig zakkend naar het rood. ASML index is aardig hersteld van de klapper down. Ze zijn zelf natuurlijk een grote koper. Voorlopig nog geen zware concurrentie uit China, maar zodra die meer en meer gaat komen, zal de ASML index onder druk komen te staan. Maar dit zal met de tijd gaan. Alhoewel. Einde dit jaar staat een nieuwe machine gepland. Mogelijk duwen ze dat een paar maanden verder in de tijd in het nieuwe jaar. En al zal deze nieuwe machine nog steeds behoorlijk achterlopen, ze zullen daarmee hogere omzet gaan draaien en dus maken ze steeds meer stappen. En ooit zullen ze zeker gelijk zijn. Daar is geen twijfel over mogelijk. En dan heeft China zeker een voordeel met goedkopere arbeid. Met de huidige koers van 675 zijn ze ver verwijderd van die 750. En ondanks dit doet de ASML index met een future op de 801 het goed. Kortom andere fondsen nemen het over. ING. Shell. Interessante dag vandaag. Matte omzetten is een slecht voorteken.
 7. forum rang 6 ttroo 20 oktober 2021 10:05
  Kan Noord Korea nog een raket de lucht insturen? Ze zijn een positieve katalisator voor de beurzen. Misschien moeten we ze helpen? We doen alles voor hogere beurzen. Vandaag geen raket nieuws en hoppa we zien met rode Europese futures. Wel de kleur van China. Misschien zijn de beurzen in het geheim aan het communiceren met China. Wat is de DAX aan het doen? Zijn ze zo van slag na de nederlaag gisteren. Heeft de andere Haven stad gekeken hoe ze het moeten doen de volgende keer? Zo nee, dan is het misschien een idee dat ze een dvd-tje van de wedstrijd opsturen naar die andere Haven stad. Dit was er een uit het boekje. Knap van een voetbal team uit het Oranje Land. Een gele muur is natuurlijk wel een muur. Maar Ajax liep de gele muur van worrie's gemakkelijk op. Ze leken wel op de beurs in het hoogtij dagen. Geen vrees voor elke worrie.
 8. Unimog 20 oktober 2021 10:07
  quote:

  'd Aandelen schreef op 20 oktober 2021 09:47:


  Zo is het maar net " Trade what U see don't trade what U think.."

  Even de boel enthousiast omhoog gepompt en nu begint het kat en muis spelletje om waarschijnlijk langzaam maar zeker af te dalen, FDAX 100 punten hoger gezet en nu dalen?

  Op woensdag kan je verrassende uitslagen verwachten met grote bewegingen.


  laag volume lage vixen en dubbele toppen op de indexen, en nu?
86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

781,63 26 nov
+781,63 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links