Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

En toen kwam de SEC met een heel lange snuit...

En toen kwam de SEC met een heel lange snuit...

Markt(partijen) werkten naar behoren tijdens GameStop-hype, zegt de SEC. Het rapport is een tip voor wie wil weten hoe beurzen werken.

Het lang verwachte rapport... In 45 pagina's zet de Amerikaanse toezichthouder SEC uiteen dat de markten en faciliterende partijen functioneerden zoals ze behoorden te functioneren tijdens de meme-aandelenhype in januari. Dit rapport is meteen een aanrader voor wie wil weten hoe beurzen nou werken.

Voorbeurs stipte ik dit al even aan, nu duik ik er wat dieper in. Weet u nog? De GameStop-frenzy begin dit jaar. Even kort door de bocht: op diverse forums van zeg maar de nieuwe generatie (Robinhood)beleggers werd gesignaleerd dat er bij sommige fondsen veel short uit stond.

Koersexplosie

Zoals bij GameStop. Als we nou eens met z'n allen long... was een sneeuwballetje dat daar ontstond. Wat er vervolgens gebeurde, is zonder weerga in de beursgeschiedenis. De koersen van GameStop en andere halfbakken aandelen met heel veel short explodeerden met honderden en duizenden procenten.

Particuliere beleggers dwingen Wall Street op de knieën, kraaiden zeker de Nederlandse media die prachtige portretten maakten van allerlei zogenaamd  principiële beleggers die met hun eigen geld geheel belangeloos de financiële markten er van langs gaven. Zie hier een voorbeeld, waar ik ook nog in figureer.

Markten functioneerden gewoon

Tevreden lees ik nu mijn ogen quotes van toen terug, ik schatte het toen aardig in. Er gebeurde namelijk helemaal niks bijzonders. De markten functioneerden gewoon en als er ergens iets héél hard beweegt, springt binnen geen tijd de hele financiële handel- en wandelindustrie op de rijdende trein.

Daar dachten die particulieren heel anders over, want toen de risico's (margins) voor marktpartijen te groot werden, ging de markt half dicht. En toen waren de rapen gaar. Wall Street neemt wraak en speelt vals, heette het. Niet dus. Zegt de SEC.

Op enkele kleine glitches na werkte de markt uitstekend, signaleert de SEC in het rapport. Vink, chef de mission Ken Griffin van Citadel pochte in februari in een Congres-hoorzitting al dat hij trots was dat zijn systemen perfect werkten in die compleet doorgedraaide markt.

PFOF

Ik wist toen eigenlijk al meteen dat hij klauwen met geld aan die meme-aandelenhype had verdiend. Enfin, terug naar de SEC dat eigenlijk geen nieuwe conclusies trekt en geen aanbevelingen doet. Het herhaalt louter dat het van de payment for order flow (PFOF) afwil en van té populaire beleggingsapps.

PFOF, het verkopen van de order flow aan de hoogste bieder (die dit uitmelkt) door (gratis) brokers is omstreden. Mag ik? Principieel is het verkeerd, want zo komt niet de meest eerlijke prijs tot stand. Praktisch is het misschien goed, want de gemiddelde particulier kan gewoon beter af zijn met PFOF. 

Een mooie app heeft Robinhood als geen ander begrepen: je moet het grote publiek niet lastigvallen met (semi-)professionele koersenbakken, dataschermen, newsfeeds en ingewikkelde orderbriefjes om het aan je te binden. Nee, dat moet een leuke en intuïtief te gebruiken app zijn. Met één swipe erin of eruit.

Dikke hefboom

Ofwel, binnen luttele minuten kunt u meedoen op de beurs en uzelf voor het leven ruïneren, als u wat al te enthousiast bent. Want waarom zou u geen dikke hefboom nemen als het toch alleen omhoog kan? Want bewegingen van honderden procenten op een dag zijn zo saai en schieten niet op, nietwaar?

Dat is dus ook waar de SEC over valt. Enfin, dat was GameStop. Of toch niet? Het aandeel staat nog altijd hoog. Hoewel het hoe langer hoe minder voor-of achteruit is te branden, valt er nog genoeg te halen voor een handige trader. Temeer daar er nog velen in zitten die blijven zitten tot ze hun aankoopkoers terughebben.


Houd ik zelf nog een een puntje over: in januari werd op die forums opgeroepen tot bestorming van aandelen, shorters, Wall Street en de rest. Is dat niet strafbaar? De SEC zegt er niets over in het rapport.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Koersen niet om aan te zien, het is risk happens fast voorbeurs 8
 2. 20 jan Wie wat waar wanneer waarom WeTransfer 2
 3. 20 jan Nipt groen voorbeurs, wat is het volatiel en wie koopt de tech-sluipdip? 8

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Brabander 19 oktober 2021 18:19
  Beste Arend-Jan,

  Ik heb zelf een positie in Gamestop en volg de ontwikkelingen al ruim een halfjaar. Je gaat voorbij aan een aantal hele grote details.

  Hedgefunds hebben hun shortposities tot op de dag van vandaag nog steeds niet ‘afgesloten’ waardoor honderdduizenden tot miljoenen beleggers nog steeds belegd in GME blijven. Zij zijn er van overtuigd dat de echte squeeze zelfs nog moet plaatsvinden. Er staan circa 70 miljoen aandelen uit waarvan een gedeelte maar beschikbaar is voor de markt. De gigantische community op forums zoals Reddit bezitten gezamenlijk al méér aandelen dan de uitstaande aandelen.

  Je hebt al een aantal keer laten vallen dat Gamestop trekken aan een dood paard is en dat er maar weinig berichtgeving is -> volstrekt onjuist. Gamestop is bezig met een gigantische verandering naar E-commerce, hebben bijna 2 miljard in kas en nagenoeg géén schulden (welk ander beursgenoteerd bedrijf kan dag zeggen?). Tevens is de verwachting dat er op korte termijn een cryptodividend (NFT) aangekondigd gaat worden. Hoe kun je anders verklaren dat de koers niet is terugzakt naar 10 dollar maar vandaag de dag nog steeds ~ 200 staat?

  Zie bijlage: een overzicht van hoge functionarissen van voooraanstaande bedrijven zoals Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Wallmart die DIT jaar zijn overgestapt naar Gamestop. Waarom hebben ze die overstap gemaakt naar een noodlijdend bedrijf en meme-stock zoals je zelf zegt?

  De onderste steen in dit verhaal is nog lang niet boven.
 2. Wintermans 19 oktober 2021 21:19
  Onbegrijpelijk dat een rapport dat droog rapporteert dat er een dag was met een volume van 197 miljoen verhandelde aandelen Gamestop (op een totaal uitstaand kapitaal van 65 miljoen stuks! - en vrij verhandeldbaar dus nog veel minder), wél in gaat op de mogelijkheid van een short-squeeze, maar niet op de mogelijkheid van een (naar mijn mening algortitme -gestuurde) koersmanipulatie tussen twee accounts met dezelfde eigenaar..

  quote:

  schreef:

  over short-covering:

  However, it also shows that such buying was a small fraction of overall buy
  volume, and that GME share prices continued to be high after the direct effects of covering short
  positions would have waned. The underlying motivation of such buy volume cannot be
  determined; perhaps it was motivated by the desire to maintain a short squeeze. Whether driven
  by a desire to squeeze short sellers and thus to profit from the resultant rise in price, or by belief
  in the fundamentals of GameStop, it was the positive sentiment, not the buying-to-cover, that
  sustained the weeks-long price appreciation of GameStop stock.""


  Dat lijkt me een een meer dan juiste conclusie, want het aandeel was op één dag 197 miljoen stuks beschikbaar - hoezo short-squeeze?

  Het woord 'manipulate' komt maar één maal voor in dit onderzoek naar het grootste koersmanipulatie experiment aller tijden.
  Anderzijds ook wel begrijpelijk, want juist op dat punt manipulatie hebben zij (de SEC) zelf gefaald, en dus ook in het uiteindelijke onderzoek hierover.

  And the gameification goes on..
 3. Wired 20 oktober 2021 10:16
  Die verwaande bla bla schrijfstijl van Arend Jan Kamp is tenenkrommend als blijkt dat hij A. niet weet waar hij het over heeft B. het rapport niet heeft gelezen of begrepen.
  Op 27-1-2021, kocht (internalized) Citadel voor $4.2 milliard aan Gamestop shorts (op een koers van $350, lol). Op 28-1 werd de GME koopknop op Robinhood onklaar gemaakt. Schrijf daar maar eens een bla verhaal over, Arend Jan.
 4. forum rang 9 objectief 20 oktober 2021 10:21
  quote:

  Wired schreef op 20 oktober 2021 10:16:


  Die verwaande bla bla schrijfstijl van Arend Jan Kamp is tenenkrommend als blijkt dat hij A. niet weet waar hij het over heeft B. het rapport niet heeft gelezen of begrepen.


  Niemand is verplicht iEX te raadplegen; doe een beetje volwassen.
 5. Thijsss 20 oktober 2021 18:00
  Wat een rancuneus stuk zeg, Arend Jan pakt een paar passages uit het rapport en interpreteert deze precies op een manier die hem welgevallen. Een hoog ‘ik zei het toch’-gehalte met tussen de regels door wat sneren naar die oh zo ‘domme’ retail beleggers.

  Uiteindelijk hadden deze beleggers gewoon gelijk, de short-interest was erg hoog, dus om vervolgens long te gaan op zo’n aandeel kan een slimme strategie zijn. De shorts zijn immers gegarandeerde kopers in de toekomst.

  De enige reden voor de crash was het uitzetten van de ‘koop’-button door enkele grote brokers. Retail kon op dat moment enkel zijn aandelen verkopen, terwijl de professionele beleggers wel gewoon konden kopen. Een puurdere vorm van markmanipulatie is bijna niet mogelijk.

  Dit rapport bevestigt overigens een groot deel van de hoogwaardige research (aanrader!) die op Reddit staat. Het lijkt erop dat de short-interest nog steeds erg hoog is, zo lang de prijs op dit niveau blijft staan hebben een aantal partijen een enorm probleem.

  Gamestop heeft een nieuw management met allemaal zwaargewichten, een nieuwe strategie, 2 miljard dollar op de bank en geen schulden. Dus het zou me niets verbazen als ze een koers van > $ 150 vast weten te houden.
 6. Wintermans 21 oktober 2021 19:47
  quote:

  Thijsss schreef op 20 oktober 2021 18:00:


  Wat een rancuneus stuk zeg, Arend Jan pakt een paar passages uit het rapport en interpreteert deze precies op een manier die hem welgevallen. Een hoog ‘ik zei het toch’-gehalte met tussen de regels door wat sneren naar die oh zo ‘domme’ retail beleggers.

  Uiteindelijk hadden deze beleggers gewoon gelijk, de short-interest was erg hoog, dus om vervolgens long te gaan op zo’n aandeel kan een slimme strategie zijn. De shorts zijn immers gegarandeerde kopers in de toekomst.

  De enige reden voor de crash was het uitzetten van de ‘koop’-button door enkele grote brokers. Retail kon op dat moment enkel zijn aandelen verkopen, terwijl de professionele beleggers wel gewoon konden kopen. Een puurdere vorm van markmanipulatie is bijna niet mogelijk.

  Dit rapport bevestigt overigens een groot deel van de hoogwaardige research (aanrader!) die op Reddit staat. Het lijkt erop dat de short-interest nog steeds erg hoog is, zo lang de prijs op dit niveau blijft staan hebben een aantal partijen een enorm probleem.

  Gamestop heeft een nieuw management met allemaal zwaargewichten, een nieuwe strategie, 2 miljard dollar op de bank en geen schulden. Dus het zou me niets verbazen als ze een koers van > $ 150 vast weten te houden.


  Die hoogwaardige research vermijdt overigens waarschijnlijk het aandeel van Barstool/Portnoy/Musk te vermelden, waarvan de laatste uiteraard achter het hele manipulatiespel aan de knoppen draait; de ervaring met / en de aversie tegen shorters heeft hij in Tesla opgebouwd en hier toegepast met een onbeperkte garantie.. zelfs de naam van het aandeel is niet toevallig gekozen.. zijn eigen 'bubbel' stelt hem in staat met dit soort spelletjes eigenlijk hetzelfde te doen als de mensen die hij zo verafschuwd.. ;-)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links