Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Even geen AUD, AUB

Of ze nou oorspronkelijk uit Europa komen of niet, de Ozzies hebben hun eigen land, werelddeel, planeet en ook hun eigen munt. Leuk of de euro (EUR) nou wel of niet stuk gaat vroeg of laat, zij hebben met de dollar te maken en wel hun eigen Australische (AUD).

In navolging van de het Japanse offensief om ook eens mee te doen aan de muntjesuitverkoop zijn er een aantal munten die hun bodems hebben aangestampt in de meest recente daling. Daarmee is wat hoop ontstaan op herstel van de verschillende crosses tegen de EUR, en dat was nodig ook in sommige gevallen.

Naast de seriële recordpogingen van de Noorse kroon (NOK) is de situatie rondom de AUD wat de aandacht heeft getrokken van beleggers in de afgelopen maanden. De AUD heeft niveaus behaald tegen de EUR die generaties bespaard zijn gebleven.

Was het nog een paar jaar geleden zo dat het in jaren niet zo goedkoop was geweest om even een rondje outback te maken, nu is het een zware galg voor mensen die lekker ruim van te voren een tripje naar down under hebben gepland.

De langetermijngrafiek van de EUR/AUD:


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Tijd voor een correctie, lijkt me. Maar dat kan ook vanaf veel lagere niveaus. Dus is het zaak de boel te timen op een lager timeframe, de daggrafiek:


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Kleine correctie
De bodem is, zoals eerder gezegd, gezet en getest. Een aanval op koersen vlak onder de 1,30 is heel goed mogelijk en bezien in het licht van de eerste grafiek van vandaag is het slechts een kleine, maar welkome correctie om mee te beginnen.

Ik wijs u graag op het niet oversold (OS) worden van de RSI in deze grafiek, hetgeen een indicatie van gebrek aan overtuiging om te verkopen vormt. Het zal een snelle felle beweging kunnen worden omdat het om een pullbackmodus gaat uit recordgebied.

Kort beleefd zoals ik nu kan inschatten, maar wel leuk. U moet ze even niet hebben die AUD, niet tegen de EUR in ieder geval.

Nieuwe richting
Tegen de Amerikaanse dollars (USD) is het niet veel anders, want ook daarvoor geldt dat er een verandering van richting te bemerken is. New graphs please!


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Hierin zijn geen records behaald; eerder een wat onregelmatig gevormde trading range. Voor het juiste beeld, deze notatie is andersom ten opzichte van de vorige grafiek. Een daling van de koersen is een verzwakking van de AUD in deze.

De bovenzijde van de range om de pariteit heen is getest en te sterk te bevonden om te slechten. De draai neerwaartse ondervindt nu een correctie die op z’n laatste benen loopt. De volgende stap is een verdere verzwakking van de AUD om de pariteit aan te vallen, hetgeen een goede kans van slagen heeft in mijn ogen.

De trigger voor een verdere verslechtering van het beeld is de 1,04 waar de vorige daling op heeft gesteund.

Stapje terug
De AUD staat dus niet alleen tegen de EUR onder druk maar zeer zeker ook tegen de USD. De conclusie die ik hieruit kan trekken is dat in navolging van de Japanners nu ook de Ozzies een stapje terug doen tegen de wellicht in rustiger vaarwater komende EUR en USD.

Heeft dat nog nut voor de EUR/USD? Nee, want ze correleren met elkaar in deze ronde van verzwakking van de AUD.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links