Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: En dan op de valreep nog AEX 800

Slotcall: En dan op de valreep nog AEX 800

Ober, we hebben dorst! Ja, de AEX zet op de valreep van het weekend weer 800 op het bord.

Anderhalve week geleden deed de index het nog rond 750 en in de comments kom ik vast de Bokito's onder ons tegen die de dip hebben gekocht. Het mag. Dit is de minuutgrafiek van onze geliefde en verguisde diva en ja, waar maakten we ons deze week toch weer druk over, denkt u nu vermoed ik ook...

Het onderstaande plaatje is tot en met afgelopen woensdag. Het Q3-cijferseizoen is los en tot mijn verbazing blijven de winstverwachtingen van de analisten voor de AEX oplopen. Ik lees 17,6 keer de verwachte winst af.

Verbazing, want de inflatieverwachtingen blijven maar oplopen: voor de dollar is dat nu 2,91% en voor de euro 2,05%. U weet het, op papier is hogere inflatie en rente slecht voor hooggewaardeerde aandelen met minder business en balans. 

Het goede nieuws vandaag is dat de overheid onze energierekening compenseert met een... belastingverlaging. Want over energie hoef ik u niets meer te vertellen. Dit is de Nymex Dutch TTF Natural Gas future. Ik hoor u al hardop denken, onze regering heeft dan niet de top gecalled, maar.... :-)

Verder zijn er de aanhoudende hoge transportkosten voor bedrijven, zijn er (gekwalificeerd) personeelstekorten (zie CoolBlue deze week) en blijven die supply chains haperen (TomTom klaagde hier bij haar Q3's over). En dan die winstverwachtingen omhoog, ik hoop maar dat de analisten gelijk krijgen.

Weinig nieuws uit China deze week waar de vastgoedmarkt het grote issue lijkt, de Fed gaat zoals het er nu uit ziet vanaf volgende maand maandelijks $15 miljard taperen tot die $120 miljard aan maandelijkse aankopen weg zijn en crypto is weer hot. Hier hebben we het ook in onze podcast van deze week over.

Ga maar luisteren wie dit roept.

Dan nu de weekoverzichtjes. Eerst de brede markt waar crypto het feestvarken is, maar ook de AEX springt er aardig uit. Zie ook de gedaalde volatiliteit.

Beursplein 5

Op dagbasis valt er soms geen touw aan vast te knopen. Het ene moment hebben technologie en cyclisch de overhand en het volgende moment weer financials en defensief. En dan lopen ook nog eens de rentes of de dollar dwars door het beeld. Hier hele Damrak, wat valt zoal op?

 • Toch weer tech en dure cyclicals die er uit springen: Adyen, ASML, ASMI, Besi, IMCD en DSM. Alfen en CM.com doen ook lekker. InPost bakt er dan weer niks van
 • Commodity-aandelen als ArcelorMittal, Aperam, AMG en Royal Dutch Shell liggen ook goed, maar Acomo dan weer niet
 • Defensieve aandelen als KPN, Unilever, Heineken, Ahold Delhaize, RELX en Wolters Kluwer doen weer minder
 • Financials blijven ook wat achter, hoewel ING en ABN Amro zich nog aardig redden

Nog even een paar individuele namen die mij opvallen:

 • JustEatTakeaway doet goed in een week waarin de Q3-update niet goed viel bij de analisten
 • Cijferaars Beter Bed en Fastned doen beter dan de brede markt
 • PostNL zit in een bear market
 • SBM Offshore is klaar met aandelen kopen en bats, daar ging de koers
 • Vastgoedfonds CTP is stiekem aan het lopen 
 • Bij Accell zijn Marshall Wace (short) en  Kempen (deze week een buy met €55) spreekwoordelijk aan het armpje drukken


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 14:00 Vooruitblik: na Black Friday komt Cyber Monday 1
 2. 26 nov En of het Black Friday is, alles fors lager voorbeurs 2
 3. 25 nov Voorbeurs valt het mee op wat normaal héél saaie beursdag wordt

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 jan de vakman 15 oktober 2021 20:22
  Ook ik kan het beursspel niet doorgronden, bizarre vreemde draaingen en schommelingen, niet getreurt; mijn porto staat stevig ath en mijn topspeler shelletje behoorde van de week weer bij de betere fondsen, tot 2x toe schreef hij van de week ook klimaatgroen; bam gaat 190 snellaadpalen voor de groener wordende reus instaleren, 2e bericht; shelletje gaat samen met renewi en vathenfall, uit compost, bruikbare bio diesel produceren, zon fonds heeft toch dik groen verdiend, vandaag werd de kaap van 21€ gerond; shell ging mega wel, als we echt een einde jaarsrally krijgen, gaat die am zakenbank gelijk krijgen, dan staat shell giga well op 25€, wat ik je brom!!
  Renewi stuiterde vandaag fors naar beneden, maar traditie getrouw vermeld iex niks, het is te meer vreemd voor hen die op de koperprijs letten!!
 2. Ibou 16 oktober 2021 11:10
  Het is niet helemaal onvoorstelbaar dat niet alleen ASML, zoals analisten al hadden geconcludeerd, maar gewoon het gros van de (grote) bedrijven die toeleveringsproblemen of oplopende kosten te verwerken krijgen, in de huidige chaotische en ontregelde wereldeconomie, deze meestal toch wel door kunnen berekenen aan hun klanten en aldus hun winstgevendheid op peil kunnen houden. Kleine bedrijven en de consument zijn dan de klos, tenzij ze aandelen hadden gekocht natuurlijk. Maar goed, daartegenover staat dat iedereen die wil werken, kan werken, dat is ook wel eens anders geweest.
  En die leveringsproblemen blijven niet eeuwig bestaan natuurlijk, evenals de hoge prijzen voor energie, met iedere geplaatst zonnepark of windpark neemt het marktaandeel van OPEC en Putin verder af. Wat niet wil zeggen dat de olie of gasprijs omlaag gaan, (die hebben hun praktische voordelen tov. de renewables die niet zomaar zijn weg te poetsen, de nadelen ook niet overigens), maar wel de gemiddelde energieprijs voor de consument.
  Maw; dat die 17 keer de winst weer terug komt op aarde is te voorspellen, maar dat betekent niet meteen dat de koersen met dezelfde factor meedalen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links