Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: De AEX trekt geen worst van tafel

Slotcall: De AEX trekt geen worst van tafel

Waarschijnlijk moet ik de kop even uitleggen. Hier op de redactie is namelijk niemand bekend met de uitspraak ‘geen worst van tafel trekken’, doelend op iets (vaak een voertuig) dat niet al te veel pit heeft.

Binnen mijn Achterhoekse kennissenkring begrijpen de meesten daarentegen wél wat ik bedoel. Laat alstublieft even weten of u deze uitspraak weleens op een tegeltje voorbij heeft zien komen, of dat dit simpelweg een van mijn hersenspinsels is. Hoe dan ook, de AEX trok vandaag met -0,3% geen worst van tafel.

Belangrijke macrocijfers

Met alle worsten nog altijd op tafel, gaan we snel over tot de orde van de dag. Laten we een blik werpen op de macrocijfers. In de Verenigde Staten werd het aantal openstaande vacatures gepubliceerd. Dit aantal is in augustus harder gedaald dan verwacht. In juli was het aantal onvervulde vacatures nog bijna 11,1 miljoen en dit daalde in augustus naar ruim 10,4 miljoen, terwijl economen rekenden op 10,9 miljoen. Wel is het nog altijd een stuk meer dan de 6,5 miljoen vacatures van augustus 2020.

Dan gaan we even koekeloeren bij onze oosterburen. Daar waren alle ogen vandaag gericht op de ZEW-index die het economisch sentiment weergeeft. Niet alleen daalde de index voor de vijfde maand op rij, ook is de ZEW-index is een stuk harder gedaald dan werd verwacht. De index daalde van 26,5 in september tot 22,3 in oktober. Experts gingen uit van een daling tot 24.

Forumkampioen

Ik zou nu graag een applausje horen voor forumlid ‘voda’. Vandaag plaatste hij zijn 300.000e bericht op ons nog altijd zeer actieve forum. Een prestatie van wereldformaat. Sinds voda eind 2005 lid is geworden van het forum, moet hij namelijk gemiddeld ruim vijftig berichten per dag geplaatst hebben. Petje af voor voda.

"Fastned potentiële bom in portefeuille"

Het aandeel elektrische auto’s in de totale autoverkopen stijgt hard in binnen- en buitenland. Daar profiteert Fastned (-4,7%) van. De omzet steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis zoals verwacht met 95%. Met meer elektrische vierwielers op de weg, groeit ook de momenteel nog te lage bezettingsgraad van Fastneds snellaadstations. “Dit is van essentieel belang, want met de huidige lage bezettingsgraad is het voor Fastned praktisch onmogelijk om in de toekomst winstgevend te worden”, meent IEX-analist Niels Koerts.

Toch is dit volgens Niels Koerts bij lange na niet genoeg om de ongekend hoge marktwaarde te verklaren. Zeker niet nu het bedrijf ook nog eens last ondervindt van de stijgende energieprijzen. “Ik kan niet anders concluderen dat het aandeel een potentiële bom is binnen de beleggingsportefeuille”, schrijft Koerts zelfs in zijn analyse van Fastned. Zijn hele artikel vindt u hieronder.

 

Deutsche Post DHL draait op volle toeren

Stijgende transportkosten en de verwachting van een algehele mondiale groeivertraging drukken de koersen van postbedrijven en logistieke dienstverleners. Niet geheel terecht, meent DP DHL (+0,5%), dat laat weten dat alles op volle toeren draait. “Het Ebit van de groep als geheel zal volgens voorlopige cijfers over het derde kwartaal met 28% zijn gestegen”, schrijft aandelenanalist Peter Schutte in zijn hieronder te lezen analyse. Daarmee presteert het bedrijf boven de analistenconsensus.

Deutsche Post DHL zal op 4 november de prognose voor dit jaar en voor 2023 verhogen. “Dat de koers niet positief reageerde op de nakende opwaartse winstprognose, heeft ook te maken met het feit dat DP DHL de laatste tijd wel vaker de prognose heeft verhoogd en de analistenconsensus daar al langer rekening mee heeft gehouden”, licht Schutte nog toe.

 

Rentes

De rentes klimmen weer wat verder op. Zo steeg de Nederlandse tienjaarsrente met drie basispunten tot 0,03%.

 

 

 

Brede markt

 • De AEX (-0,3%) presteerde vandaag een fractie minder slecht dan Frankrijk (-0,4%) en Duitsland (-0,4%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 2,2% tot 19,6 punten.
 • Wall Street aarzelt: S&P 500 (-0,0%), Dow Jones (+0,0%) en de Nasdaq (-0,1%).
 • De euro daalt 0,1% tot 1,154 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+0,4%) stijgt waar zilver (-0,1) licht daalt.
 • Olie: WTI (-0,9%) en Brent (-0,3%) dalen beide.
 • Bitcoin (-1,1%) daalt licht. 

Het Damrak:

 • Analisten van Bank of America stelden vandaag dat de halfgeleidersector, en specifiek ASML (-0,6%) en ASMI (-1,7%), de hogere kosten prima kunnen doorrekenen.
 • Gisteren was een dag om snel te vergeten voor Just Eat Takeaway (+1,8%). Vandaag zat de maaltijdbezorger er echter een stuk warmer bij. Beleggers lijken voor te sorteren op de kwartaalcijfers van morgen. 
 • Ahold Delhaize (-2%) is door Goldman Sachs van de kooplijst gehaald. Het koersdoel van €30,50 blijft hetzelfde, maar gaat nu dus gepaard met een houdadvies.
 • Uit een door Fagron (+2,5%) zelf samengestelde analistenconsensus blijkt dat de omzet van het bedrijf afgelopen kwartaal op jaarbasis met zo'n 9% is gestegen. Daarnaast heeft KBC Securities Fagron vandaag op de kooplijst geplaatst. Het koersdoel van €19,50 bleef gelijk.

Adviezen

 • Just Eat Takeaway: naar €99 van €107 en houden - JPMorgan Cazenove
 • ASML: Koopadvies afgegeven met koersdoel van €805 - Sabadell
 • Ahold Delhaize: van kopen naar houden - Goldman Sachs
 • Fagron: van houden naar kopen - KBC Securities

Agenda woensdag 13 oktober 2021 

00:00 Maandrapport OPEC (Oos)
04:00 Handelsbalans - September (Chi)
08:00 Inflatie - September def. (Dld)
11:00 Industriële productie - Augustus (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - September (VS)

20:00 Federal Reserve - Notulen (VS) 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 24 mei Slotcall: Ongekende afstraffing Air France-KLM en Snap 8
 2. 19 mei Slotcall: Grote schoonmaak op de beurs 11
 3. 17 mei Slotcall: AEX-fonds stijgt flink na meerdere koersdoelverhogingen 5

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 izdp 12 oktober 2021 19:33
  De uitdrukking is onbekend bij mijn kennissen uit het oosten.
  En nee, zeker weten geen applaus voor de knipper en plakker Voda die vele zinvolle discussies heeft doen ondersneeuwen.
  Dus Pieter Kort je hebt een visie van een garnaal en je snapt nog steeds niet waarom de IEX zo kommervol blijft, terwijl je goud in handen hebt.
  Luisteren schijnt erg moeilijk te zijn voor de IEX. Blijven gaan voor kwantiteit in plaats van kwaliteit is nog steeds hun beroerde loon naar werken.
  Althans ik als ondernemer zou me kapot schamen voor hun eindelijk gemelde winstje van 2,5 ton.

  Kortom ik moest wel ff reageren om dit domme tromgeroffel alom.
 2. forum rang 4 Housepartyy 12 oktober 2021 19:55
  quote:

  izdp schreef op 12 oktober 2021 19:33:

  De uitdrukking is onbekend bij mijn kennissen uit het oosten.
  En nee, zeker weten geen applaus voor de knipper en plakker Voda die vele zinvolle discussies heeft doen ondersneeuwen.
  Dus Pieter Kort je hebt een visie van een garnaal en je snapt nog steeds niet waarom de IEX zo kommervol blijft, terwijl je goud in handen hebt.
  Luisteren schijnt erg moeilijk te zijn voor de IEX. Blijven gaan voor kwantiteit in plaats van kwaliteit is nog steeds hun beroerde loon naar werken.
  Althans ik als ondernemer zou me kapot schamen voor hun eindelijk gemelde winstje van 2,5 ton.

  Kortom ik moest wel ff reageren om dit domme tromgeroffel alom.
  Een alom bekende uitdrukking hier in de achterhoek en ik vond m leuk, dus ligt meer aan jou en jouw garnalenkennissen.

 3. forum rang 6 jan de vakman 12 oktober 2021 20:26
  In die goeie ouwe tijd gingen wij wel sporen door de achterhoek; van Arnhem naar Winterswijk en vandaar naar Zutphen, maar ik heb nergens worsten op tafels zien liggen!!
  Wat fastned betref, dit geldt wel van meer klimaat aandelen, er zit een massa gebakken lucht in,vele oud shell beleggers zijn daar naar overgestapt, die is daardoor diep down gegaan, gelukkig begint nu weer meer het inzicht door te dringen, dat we voorlopig fossiel nog hard nodig hebben om de boel draaiend te houden!!
  Mocht er een strenge winter komen, dan zullen veel mensen in de barre kou zitten, dankzij de pensioen fondsen en de banken, de fossiele industrie heeft geen broodnodige investeringen, kunnen en durven doen, door hun wegloperij!!
  Alfen is ook zo'n gebakken lucht aandeel, echter hun opslag systemen zijn een super goeie stap in de goede richting!!
 4. forum rang 6 wiegveld 12 oktober 2021 21:15
  Ik zie een quote uit 2012.

  1
  eddiiee
  Tomosforummer
  Berichten: 30
  Lid geworden op: 12 dec 2011 12:20
  Locatie: Lith
  door eddiiee » 02 feb 2012 17:14

  Goede dag,

  ik had eventjes ene klein vraagje

  mijn tomos trekt namelijk nog geen worst van tafel

  Dan kom je idd met brommers kiek’n in verre Oosten uit.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links