Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Wall Street wordt wakker en ontdekt een zeker ASML

Wall Street wordt wakker en ontdekt een zeker ASML

Wall Street kijkt echt niet verder dan zijn neus lang is? CNBC maakt vandaag kennis met ASML. De auteur maakt er tussen de regels door geen geheim van dat hij het bedrijf niet kent en spreekt van little known company (dat volgens diverse analisten in het stuk wel naar beurswaarde $500 miljard kan, is nu $300 miljard).

Little known company? Kijk, nog van vorige week. Hier refereer ik aan en daarom stel ik ook dat de Big Board niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Zelfs Warren Buffett heeft maar een handvol buitenlandse beleggingen en zo zijn er meer voorbeelden.

Die upside van 40% die de analisten nog in ASML zien, is voor hun rekening. Als Nederlandse beleggers interesseren ons andere dingen: als Wall Street en beleggend Amerika het aandeel niet kennen en misschien inzien hoe belangrijk het bedrijf is in de hele chipketen, zit er dan wellicht nog meer koerswinst in?

VS zit al heel diep in ASML

Ik voorspel geen koersen, maar ik denk dat het meevalt. De VS belegt al heel veel in ASML. Zo zit het fonds in de Nasdaq 100 - zie hier de fondsen met de grootste market cap - is het een zwaargewicht in diverse MSCI- en Euro Stoxx-indices en heeft het ook een plekje in sectorindices als de SOX semiconductor index.

Kortom, de Amerikanen mogen dan nog nooit van ASML hebben gehoord, ze zitten er al wel in. Zeker de instituten. En eerlijk zeggen: kent u al deze grootmachten uit de Nasdaq 100, waar u misschien een tracker op hebt? Ach, als puntje bij paaltje komt, maakt ons niks uit waar we in beleggen. Als het maar stijgt :-)

Wat dat betreft zijn Amerikanen net als wij. Ja, wij gaan eerst, want onze aandelenbeurs is ouder. Iets dat Amerikanen vaak ook niet weten. Die denken dat Wall Street... Misschien dat er vandaag wat nieuwsgierige Amerikanen gaan kijken bij ASML door dit bericht, maar wellicht schrikken ze meteen van de koers... 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 16:05 Waarom de AEX eerder bij 3000 dan 1000 is 2
 2. 11:00 ABP ziet kansen en risico die Shell niet ziet 34
 3. 08:10 Druk voorbeurs op lange, lange beursdag met veel cijfers en gillend nieuws 5

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 12 oktober 2021 10:53
  quote:

  Geldaap schreef op 12 oktober 2021 10:46:


  Het zijn juist de Nederlanders die amper in ASML beleggen. Als ik mij niet vergis is nog geen 2% van de aandelen ASML in Nederlandse handen. Het Noordse staatsfonds alleen al heeft meer aandelen ASML in bezit dan alle Nederlandse pensioenfondsen en particulieren bij elkaar opgeteld.

  Is dat zo?
 2. Scarlet 12 oktober 2021 11:33
  tegen een verwachte winst van 22-25 per aandeel binnen een paar jaren, en ASML is altijd heel conservatief in haar voorspellingen, zal dit zeker naar boven worden bijgesteld. Dus is bij een kw van 40 voor een dergelijke monopolist een koers van 1000 heel goed mogelijk c.q. normaal. Dus klopt wel wat de VS zegt over van 300 miljard naar 500 miljard.
  Kijk eens naar andere groei techs waarbij doodleuk > 60 de KW wordt betaald. We mogen echt wel eens keer heel trots zijn op de asml, asmi en besi van NL.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links