Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Podcast: "Ook Shell geraakt door stijgende gasprijzen"

IEX Podcast: "Ook Shell geraakt door stijgende gasprijzen"

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Zoals u van ons gewend bent, bespreken Arend Jan en ik op een luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

    • Wopke Hoekstra
    • Inflatieverwachting
    • Loonprijs spiraal op komst? 
    • Euro/dollar op laagste niveau sinds 2020 en wat dit betekent voor Europese aandelen
    • Alles over de trading update van Royal Dutch Shell
    • Missers van AJ en mij op de beurs (ook wij hebben weleens een kat in de zak gekocht)
    • Welke bedrijven het meest last hebben van de gestegen gasprijzen
    • Waarom de koers van ArcelorMittal onder druk staat
    • Facebook onder vuur
    • Korte vooruitblik op komende week

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 StoplossBurner 8 oktober 2021 18:06
    Weer bedankt voor de podcast. De vraag die ik had werd wel ingeleidt (het rente/inflatie/centrale banken verhaal), maar alleen niet beantwoord. Misschien iets voor de volgende?

    Is een hogere inflatie met een min of meer gelijkblijvend renteniveaus niet juist gunstig voor de koersen (aangezien centrale banken de rente niet flink kunnen verhogen zonder overheidsbalansen omver te werpen en het dus onwaarschijnlijk is dat centrale banken het zo ver laten komen)? Reëel gezien ga je er dan niet op vooruit indien de koersen inc. dividend gelijke tred houden met de inflatie, maar zijn er dan betere alternatieven dan aandelen en welke aandelen klasse is dan relatief veilig? Is hier ook iets in historisch perspectief over te zeggen aangezien inflatie normaliter wel hand in hand gaat met de rente maar centrale banken dit nu mogelijk noodgedwongen zullen gaan ontkoppelen of in ieder geval gaan proberen.
  2. forum rang 6 win some... 8 oktober 2021 19:17

    [...]
    Congress faces two massive tasks over the next month: funding the U.S. government and increasing the debt ceiling.

    The two concepts are distinct but often confused, especially when their deadlines are close together as they are in the fall of 2021.
    [...]
    www.cnbc.com/2021/09/17/debt-ceiling-...
  3. Niels Koerts 9 oktober 2021 12:54
    quote:

    Alanine schreef op 8 oktober 2021 22:43:

    Misschien ben ik halverwege even minder aandachtig geweest, maar zijn jullie de tip van de week vergeten behandelen? In ieder geval, bedankt voor alweer een fijne podcast! Groeten uit België.
    Beste Alanine,

    U heeft wel gewoon goed opgelet. In al ons enthousiasme zijn we de tip van de week helemaal vergeten.

    Ik zal het aandeel komende vrijdag uitvoerig behandelen.

    Onze excuses hiervoor.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  4. RonaldK 9 oktober 2021 13:52
    Wat betreft jullie gesprekken over de wervingsproblemen en stijging in salariskosten bij coolblue: het is goed om te weten dat cb jarenlang significant minder loon betaalde dan haar concurrenten. Mensen moesten bij coolblue willen werken en anders voor jou een ander. Dat werkt (zeker sinds covid) niet meer, dus nu moet cb dit gelijk trekken met de markt. Dit is dus niet per definite een markttrend maar bedrijf specifiek.
  5. Slimme sjaak 10 oktober 2021 19:41
    Dag Arend Jan,
    Ik waardeer uw uitspraken, humor en adviezen bijna altijd in hoge mate. Hulde daarvoor. Vandaag niet bij de passage over Shell en de uitspraak van de rechter over verduurzamen. “Laat de professionals dit probleem (climatechange) oplossen. Die hebben er verstand van. Daarmee doelde u op deskundigen in de (olie) bedrijven. Ik denk dat u zich beter ver kunt houden van dit soort politiek getinte uitspraken. Die zogeheten professionals hebben 30 jaar (na club Rome) niets gedaan aan het probleem.
  6. Pattrick 13 oktober 2021 18:59
    Beste Niels en Arend-Jan,

    Allereerst veel lof voor jullie uitstekende podcast. Ik luister al zeer lange tijd iedere week met veel plezier.

    Deze keer wilde ik graag reageren op jullie beschrijving van het beleid van de ECB. Jullie vertellen in de podcast van afgelopen vrijdag dat de ECB gebonden is aan de 2% inflatiedoelstelling in het EU-Verdrag.
    Artikel 127 van het EU-Werkingsverdrag (en verder gedetaillerd in Protocol 4 van het Verdrag) zet de taken van het ESCB en de ECB uiteen. Volgens lid 2 van Artikel 127 is de primaire doelstelling van het Europese stelsel van centrale banken "het handhaven van prijsstabiliteit". De geldende ECB-doelstelling van 2% is de operationalisering van het prijsstabiliteitsbeginsel door de ECB zelf. Om precies te zijn heeft de raad van bestuur van de ECB in 1998 de definitie van prijsstabiliteit gepubliceerd als: "inflation rates below, but close to, 2% over the medium term”.

    Om direct te reageren op de uitspraak van Arend-Jan: het is dus niet correct om te stellen dat 2% inflatie het wettelijke mandaat van de ECB is. Sterker nog: zo lang de relevante indicatoren aangeven dat de inflatie op middellange termijn niet over de 2% gaat, dan kan de ECB op de korte termijn zonder problemen de inflatie laten oplopen boven de 2% zonder dat de rente omhoog hoeft of de asset purchases verminderd hoeven te worden. Deze inschatting maakt de ECB op basis van de 5Y5Y en 10Y10Y breakeven spreads (het verschil tussen de rentes op wel en niet inflatie-adjusted obligaties met een looptijd van 5 en 10 jaar) alsmede een survey van professionele investeerders. Het probleem met de middellange spreads is dat ze al jarenlang een inflatieverwachting van minder dan 2% aangeven (meest recent volgens mij 1.8%, maar ik heb momenteel geen toegang tot ThomsonReuters om dit te checken). Wellicht dat een obligatie-expert van IEX dit nader kan toelichten in een volgende podcast.

    De ECB heeft overigens als secundair mandaat om bij te dragen aan het bevorderen van de doelstellingen van de Europese Unie mits dit niet ten koste gaat van de primaire doelstelling (prijsstabiliteit). Zie hiervoor wederom Artikel 127. Daarom heeft Mario Draghi natuurlijk ook alle benodigde maatregelen kunnen nemen tijdens de eurocrisis om onze valuta te stabiliseren.

    Dit geeft de ECB in de praktijk een veel sterker mandaat dan veel mensen beseffen (inclusief blijkbaar IEX-professionals). Dit is belangrijk omdat de ECB dus met de benodigde meerderheid van de leden van de raad van bestuur kan besluiten om de definitie van prijsstabiliteit aan te passen. Dat is eerder dit jaar overigens al gebeurd: in juli heeft de ECB aangekondigd dat een nieuwe definitie van prijsstabiliteit gehanteerd wordt: "2%" in plaats van "lager dan maar dichtbij 2%", zie ook het bijbehorende persbericht: www.ecb.europa.eu/press/accounts/2021...
    Dat betekent dus ook dat meer substantiële veranderingen in de toekomst mogelijk zijn binnen de onafhankelijkheid van de ECB - zo lang daarmee de prijsstabiliteit maar geborgd blijft.

    Vriendelijke groet!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links