Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe pijnlijke beginnersfouten mij juist geld hebben bespaard

Hoe pijnlijke beginnersfouten mij juist geld hebben bespaard

De laatste uurtjes zijn aangebroken van de Slimste Belegger-competitie, het leerspel dat u wordt aangeboden door BNP Paribas. Hoewel de vier turbulente weekjes in de turbobusiness me een flinke som fictief leergeld hebben gekost, hebben ze me ook een hoop kennis opgeleverd.

Toch ben ik niet ontevreden over de manier waarop deze competitie mij vergaan is. Doordat het om fictief geld gaat, heeft het me in real life juist geld bespaard. Een ezel stoot zich namelijk geen twee keer aan dezelfde steen. In de echte wereld en met echte centen zal ik de fouten die ik tijdens de competitie heb begaan niet gauw nog eens maken.

Less is more

Omdat dit de eerste keer is dat ik te maken had met turbo’s, was het even wennen. Zo ben ik soms iets te gretig geweest met de hefboom. Less is more, heb ik geleerd tijdens het webinar van Jean-Paul van Oudheusden. Hij legde uit hoe turbo’s met een bescheiden hefboom kunnen helpen risico’s in te perken, waar ik juist grote risico’s creëerde.

In de eerste week pakten de hogere risico’s nog goed uit en liep ik joviaal rond op de redactie. In de weken die volgden deden de forse hefbomen mij de das om en maakte het joviale loopje plaats voor een meer ingetogen pas.

Uitgestopt

Alsof dit alles nog niet pijnlijk genoeg is, moet ik – onder lichte dwang van breedgrijnzende collega Niels Koerts – ook nog even melden dat mijn Turbo Long op ASML is uitgestopt. (Toevoeging enkele uren na publicatie: Niels Koerts heeft inmiddels toegegeven dat hij ook bij een van zijn turbo's is uitgestopt). Gelukkig was het leergeld, zeggen we dan maar.

Ik hield mijn portefeuille niet nauwlettend genoeg in de gaten, dit had ik wel moeten doen. Zeker op het moment dat de beurzen roder kleurden en de volatiele aandelen alsmaar verder zakten. Des te meer respect naar de deelnemers die ondanks de stemmingswisselingen van de markt wel flinke rendementen hebben geboekt.

De mensen die succesvol waren of menen genoeg kennis op te hebben gedaan van turbobeleggen, kunnen het nu voor het echie proberen bij turboverstrekker BNP Paribas. De bank heeft in samenwerking met IEX de Slimste Belegger georganiseerd. In dit gratis spel leert u alles over de verschillende aspecten van beleggen en het handelen in turbo's. Die zijn onder andere bij BNP Paribas verkrijgbaar.

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 29 sep Slotcall: AScX-aandeel steelt alwéér de show op droevig Damrak 17
 2. 29 sep Hoe immense banken konden instorten tijdens de beruchte kredietcrisis 8
 3. 27 sep Slotcall: JET komt onverwachts met goed nieuws en schiet omhoog 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 8 oktober 2021 17:31
  Bij de Saxoinvestor krijg je bij hefboom >10 een waarschuwing/weigering dat dit geen doorgang kan vinden, begrijp dat dit nieuwe regelgeving is.

  CRUKS(Centraal Register Uitsluiting Kans Spelen) is per afgelopen 1 oktober ingegaan, zet de turbos er ook onder zodat je jezelf kunt beschermen tegen uitglijders.

  Tijdens de covida periode had ik een turbo met de term "XL" erachter, klonk wel snel en winstgevend:)
  Na het doorboren van de stop loss zat ik tewachten op de resterende centjes(paar honderd euro) na de opruiming, wat bleek: XL stond voor schoon leeg, het financiering nivo was gelijk het stoploss nivo, weer wat geleerd:)

  Na een paar maanden schuift niet alleen het stoploss nivo snel op, ook de waarde loopt er letterlijk behoorlijk snel uit(6%)
  Na een paar maanden terug op aanschaf koers onderliggende index mis je gewoon 5-6 duppies.

  Allemaal leergeld natuurlijk!

  Ik vind het een geweldig product voor de zeer korte termijn(maximaal 2 weken), zie het als een gokje wagen in het casino, met beleggen heeft het niets van doen...
 2. forum rang 7 gbakl 8 oktober 2021 18:07
  je zou eens moeten leren naar de hefboom te kijken.
  nieuwe regel is dat bij hefboom > 5 de bied/laatkoersen ophouden en je alleen maar de turbo's
  in bezit kunt verkopen en zo verdwijnen de grootste (en voor sommigen aantrekkelijkste) gokitems uit
  de roulatie.
  een hefboom van 3 betekent dat aanvankelijk de stijging van een aandelenkoers verdriedubbelt in de turbo
  en dan nog moet je naar bied/laatmarge kijken.
  inderdaad zijn ze niet voor de lange termijn en ook stoploss en financieringsniveau moet je begrijpen
  en incalculeren.

  voor de populaire en volatiele aandelen een optie, excuus geen optie maar een turbo...:o) vooral omdat ze
  goedkoop in kosten zijn en uit vele series te kiezen maar ook dan kijken welke het meest gangbaar zijn
  bijvoorbeeld vontobel beter dan citi bank.

  als je de valkuilen kent, dan niet veel mis mee.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links