Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Prosus gaat als een raket binnen in felgroene AEX

Slotcall: Prosus gaat als een raket binnen in felgroene AEX

De beurzen hebben er vandaag weer zin in. Na een aantal vies tegenvallende dagen is een tik omhoog van de AEX (+2,1%) een fijn gezicht. Prosus heeft de schwung te pakken en steekt met kop en schouders boven de andere AEX’ers uit. En dat terwijl de Nederlandse hoofdindex vandaag zelfs geen enkele daler kende.

De groene koersen zijn overigens wereldwijd zichtbaar. Zo klommen ook de Germany30 (+1,9%) en de CAC 40 (+1,6%) stevig mee. Over de plas gaat het vooralsnog ook goed. De S&P 500 (+1,4%), Dow 30 (+1,5%) en de Nasdaq (+1,6%) koersen alle drie in de plus.

In Amerika verschenen vandaag ook de initial jobless claims weer. Wat bleek? Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde harder dan de beoogde daling van 16.000. Vorige week lag het aantal nieuwe steunaanvragen op 364.000. Deze week viel het aantal aanvragen met 326.000 namelijk een stuk lager uit.

Ook nieuws uit Europa. Zo werden vandaag de vergadernotulen van laatste monetaire beleidsvergadering gepubliceerd. De ECB meent dat de inflatie nog niet opweg is naar de beoogde 2%. De risico’s voor de ramingen van september lagen wel duidelijk aan de bovenkant.

Om het inflatiedoel te bereiken kan de ECB zijn monetaire stimulering terugschroeven en beginnen met het verkrappen van het monetaire beleid. Op zijn beurt zou dit weer kunnen leiden tot hogere rentes op obligaties en koersdalingen op de aandelenmarkten.

Klassieke podcast

Waar vorige week redacteur Lucia Rodenburg aanschoof bij de IEX BeleggersPodcast, wordt morgen weer de podcast volgens het klassieke recept bereid. Dat betekent Arend Jan Kamp, Niels Koerts en een heleboel beurspraat. Vragen aan de heren? Stel ze in de reacties hieronder.

ArcelorMittal

Staalreus ArcelorMittal (+4%) profiteert dit jaar fors van de hogere stalprijzen en de aantrekkende wereldeconomie. “De cash vloeit daardoor rijkelijk, wat het concern ruimte geeft flink eigen aandelen in te kopen en dividend uit te keren”, schrijft aandelenanalist Peter Schutte in zijn analyse.

Toch is de koers in nog geen maand tijd met zo’n 20% gekelderd. De markt ziet namelijk een aantal flinke beren. Zo is de prijs van ijzererts sinds mei bijna gehalveerd. Op termijn zullen de lagere ijzerertsprijzen de staalprijzen drukken. “De lagere staalprijzen zullen de winstgevendheid van ArcelorMittal aantasten”, legt Schutte uit. Ook de coronabeer is nog altijd niet terug het bos in gejaagd en wordt de groeivertraging in China nog altijd als risico beschouwd.

Of Peter Schutte deze marktsignalen ziet als grizzlyberen of als teddyberen leest u hieronder.

 

Coolblue

Coolblue zou te kampen hebben met een tekort aan bezorgers en personeel bij het distributienetwerk in Tilburg, zo blijkt uit berichtgeving van het Financieele Dagblad. De krant heeft inzage gehad in niet-openbare rapporten van de begeleidende banken rond de beursgang van Coolblue. Levertijden werden hierdoor langer. Een pijnlijke misser voor de elektronicaexpert. “Om relevant te blijven mag de webwinkel geen concessies doen aan de leveringstijd”, licht IEX-analist Niels Koerts toe.

Om meer mensen achter het stuur van een Coolblue-busje te krijgen, zijn de lonen stevig verhoogd. “Hier staat echter tegenover dat de marges - die bij Coolblue toch al niet zo hoog lagen - verder onder druk komen.” Wel ziet Koerts nog altijd toekomst in het bedrijf, zij het met een gegroeid risicoprofiel. Dit licht de analist verder toe in zijn uitgebreide artikel hieronder.

 

Brede markt

 • De AEX (+2,1%) presteerde vandaag nóg beter dan Frankrijk (+1,6%) en Duitsland (+1,9%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 7,7% tot 19,4 punten.
 • Wall Street koerst flink in het groen: S&P 500 (+1,4%), Dow Jones (+1,5%) en de Nasdaq (+1,6%).
 • De euro stijgt 0,1% tot 1,157 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (-0,3%) daalt waar zilver (+0,81) licht stijgt.
 • Olie: WTI (+0,9%) en Brent (+1%) klimmen beide een procentje.
 • Bitcoin (-1,9%) daalt licht. 

Het Damrak:

 • KBC Securities heeft zijn koersdoel voor ASML (+3,5%) met €130 opgekrikt tot €770. Het advies gaat mee omhoog van houden naar kopen.
 • Hoewel KBC Securities ook zijn koersdoel voor ASMI (+1,4%) opschroefd tot €350, gaat het advies hier juist een trede omlaag tot houden.
 • Prosus (+7%) was vandaag de grootste winnaar binnen de AEX. Hmm, wat zou daar toch de oorzaak van zijn? Het zal toch niet de +5,6% van Tencent zijn?
 • Orkaan Ida in de Golf van Mexico kost Shell (+1,3%) ongeveer $400 miljoen, zo liet de energiegigant vandaag weten in een persbericht.
 • HSBC heeft Wolters Kluwer (+0,7%) van de kooplijst gehaald. De bank adviseert nu juist de stukken aan te houden.
 • Veolia heeft besloten een lopend testprogramma op basis van nanofiltertechnoligie van het Enschedese NX Filtration (+1,1%) uit te breiden.

Adviezen

 • ASML: naar €770 van €640 en verhoogd naar kopen - KBC Securities
 • ASMI: naar €350 van €290 en verlaagd naar houden - KBC Securities
 • Fagron: naar €17,50 van €18,50 en houden - ING
 • Wolters Kluwer: koopadvies verlaagd naar houdadvies - HSBC

Agenda vrijdag 8 oktober 2021 

14:30 Werkgelegenheid Verenigde Staten - sept

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 19 mei Slotcall: Grote schoonmaak op de beurs 11
 2. 17 mei Slotcall: AEX-fonds stijgt flink na meerdere koersdoelverhogingen 5
 3. 12 mei Slotcall: Damage control op de beurs 14

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Goudvinkje! 7 oktober 2021 18:42
  Een vraag voor de podcast over de werkwijze van IEX:

  Het komt regelmatig voor dat analisten een aandeel bespreken waarin zijzelf een long-positie hebben. Zou het niet beter zijn om dit aan een collega over te laten zonder directe belangen, zeker in het geval van een adviesverhoging?

  Meer algemeen: hoe komen de IEX-adviezen tot stand? Spreekt de analist op persoonlijke titel of wordt zijn analyse door de redactie controleert c.q. onderschreven?

  Alvast bedankt!
 2. Reijerinvesting 7 oktober 2021 19:08
  Vraag voor de podcast:
  Wat zijn de aandeelhouders rechten kwa informatievoorziening?
  Ik heb een aantal vragen over jaarverslagen en conferenties van een bedrijf en probeer al meer dan een maand in contact te komen met de chief investor relations.
  Maar ik krijg geen antwoord.
  Ik ben maar een kleine aandeelhouder, dus ik snap dat ik niet veel prioriteit krijg, maar is dat normaal?

 3. SpoorhuisinFrankrijk 7 oktober 2021 19:19
  Vraag voor de podcast:
  Wil graag de rente gedurende de dag volgen.
  Voor mij is de volgende een goede indicator.
  Rente Nederland 10 jaar IND:NLGGB10J.BONDS, wordt deze maar 1x per dag berekent of net zo als de AEX index doorlopend gedurende de dag ?
  Van de koersen van de staatsobligaties gedurende dag, wordt ik niet veel wijzer.
 4. Joyeuse 7 oktober 2021 20:57
  quote:

  Goudvinkje! schreef op 7 oktober 2021 18:42:

  Een vraag voor de podcast over de werkwijze van IEX:

  Het komt regelmatig voor dat analisten een aandeel bespreken waarin zijzelf een long-positie hebben. Zou het niet beter zijn om dit aan een collega over te laten zonder directe belangen, zeker in het geval van een adviesverhoging?

  Aan de andere kant.... een analist die een strong buy geeft, maar het aandeel zelf niet heeft, vind ik ook gek. Als je er zoveel vertrouwen in hebt, waarom koopt de analist het zelf dan niet?
 5. forum rang 4 StoplossBurner 7 oktober 2021 21:25
  Podcast vraag:

  Rente, rente, rente. Daar gaat het veelal om. Er is angst voor hogere rente vanwege inflatie, maar overheden die al technisch failliet zijn (denk aan de knoflooklanden in Europa) gaan dan toch geheel failliet indien dat het monetaire beleid wordt? De ECB gaat toch nooit een significant hogere rente toestaan om die reden? Voor USA en EM geldt dit toch ook in meer of mindere mate? In die zin is er toch al een flinke 'omgekeerde' bodem neergelegd voor het renteniveau?

  M.a.w. is een hogere inflatie met een min of meer gelijkblijvend renteniveau niet juist gunstig voor de koersen? Reëel gezien ga je er dan niet op vooruit indien de koersen inc. dividend gelijke tred houden met de inflatie, maar zijn er dan betere alternatieven?
 6. twinkletown 7 oktober 2021 22:10
  Vraag voor de podcast:

  Het fonds TABS Holland (o.a. PontMeyer en Jongeneel) met een notering aan NPEX blijft volledig onder de radar. WPA over het eerste HJ 2021: 8,18 EUR en dat is meer dan de winst over héél 2020. Onbekend maakt onbemind? Wellicht leuk om hier eens aandacht aan te besteden. Koers is rond de 110,00 EUR. Het fonds kent een klein aantal trouwe posters op IEX:
  www.iex.nl/Forum/Topic/1371764/NPEX_T...
  tabsholland.nl/resultaten-tabs-hollan...
 7. dmv 8 oktober 2021 02:22
  Hoi Niels en Aren Jan,
  Een vraag/ suggestie voor de podcast met betrekking tot de visie binnen IEX op ESG beleggen en de energie transitie. Allereerst merk ik dat op IEX de termen ESG beleggen en energie transitie vaak door elkaar gebruikt, echter ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) & Governance (bestuur) en is breder dan enkel de energie transitie.
  Mijn suggestie over de berichtgeving over de energie transitie hieronder, allereerst mijn disclaimer ik ben werkzaam bij een Wind-Zon-Batterij developer in Australië (en o.a. long Shell), hiervoor was ik werkzaam binnen de LNG-industrie.
  Mijn suggestie is gericht op de transitie periode waar we nu en het komende decennia in zitten. We weten dat de energie mix gaat veranderen, ontwikkelingen gaan razendsnel en grote investeringen zijn en worden gedaan.
  In mijn gesprekken met mensen die niet in deze industrie actief zijn (of om andere redenen de ontwikkelingen volgen) merk ik dat de data die zij gebruiken vaak door de ontwikkelingen gedateerd is. Als ik zo vrij mag zijn zie ik dit ook zo nu en dan terug binnen de artikelen, en podcast, van IEX. Data die eerder juist was, zowel op het gebied van kosten als productie, zijn achterhaald en de ontwikkelingen blijven versnellen.
  Het lijkt mij interessant als een IEX meer aandacht aan die ontwikkelingen kan geven, zodat de beleggers meer inzicht hebben in de mogelijkheden (en risico’s).

  Hartelijk dank,
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links