Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

43% van de beursexperts verwacht daling AEX in oktober

43% van de beursexperts verwacht daling AEX in oktober

Met het korten van de dagen is ook de somberheid weer terug gekeerd onder de deelnemers aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. Slechts 27% verwacht dat de AEX-index deze maand gaat stijgen en 43% voorziet een daling.

'Remember to be back in September', luidt een bekende beurswijsheid. Maar daar leken beleggers zich dit jaar weinig van aan te trekken, getuige de koersdaling van 2,7% van de AEX-index. Het venijn zat overigens in de staart, want september was ook de maand waarin de psychologische 800-puntengrens kortstondig werd doorbroken.

Maar leggen we de begin- en eindkoers naast elkaar, dan blijkt dat een op de drie deelnemers aan de vorige enquête te optimistisch was. Hun verwachting dat de AEX-index de stijgende lijn zou voortzetten, kwam niet uit.

Verwachtingen oktober: stukje somberder

Voor oktober zijn de 63 deelnemende experts iets somberder. Slechts 27% van hen verwacht dat de AEX-index zal stijgen. Maar liefst 43% rekent op een daling.

De trigger die het meeste werd genoemd, is een verdere stijging van de rente. Omdat de AEX vol techbedrijven zit, die relatief rentegevoelig zijn, kan dat een flinke impact op de index hebben.

Ook het lage percentage neutrale antwoorden vond Van Zeijl opvallend. "Afgelopen maanden was dat percentage juist wat aan de hoge kant. Dat geeft meestal een bepaalde mate van onzekerheid aan. Nu is de overtuiging dus weer wat terug."

De stemming onder de beursexperts voor oktober is als volgt:

  • 27,0% is optimistisch (dat was vorige maand 32,3%)
  • 30,3% is neutraal (tegen 44,6% vorige maand)
  • 42,9% is pessimistisch (was 23,1%)
  • Saldo: -15,9%.

Prognose komende halfjaar: pessimisten in de meerderheid

Ook voor de langere termijn zijn de pessimisten in de meerderheid. Bijna een kwart van de beursexperts ziet het zonnig in, terwijl 40% uitgaat van een daling.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 23,8% is optimistisch (dat was vorige maand 23,1%)
  • 36,5% is neutraal (tegen 55,4% vorige maand)
  • 39,7% is pessimistisch (dat was 21,5%)
  • Saldo: -15,9%

Speciale vraag: is Evergrande de nieuwe Lehman?

De speciale vraag ging over de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Van Zeijl wilde weten hoe de deelnemers aan de peiling de na-ijleffecten inschatten.

Dit waren de antwoordmogelijkheden:

  • Verwaarloosbaar. De Chinese regering zal het niet uit de hand laten lopen
  • Dit wordt China's Lehman moment
  • Op lange termijn zal het de huizenmarkt en de economie sterk negatief beïnvloeden.

Zelden waren de experts het zo met elkaar eens. Een overweldigende meerderheid, 72%, denkt dat het met een sisser zal aflopen, omdat de Chinese regering dat simpelweg niet zal toestaan. 16% verwacht op de lange termijn een negatieve impact op de huizenmarkt en de economie. Slechts 10% ziet gelijkenissen met het Lehman-debacle.

Aandelenkeuzes september: 8 van de 10 keuzes waren goed

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af gebracht? Uitstekend, zo blijkt. Bij de toppers bleken alleen Prosus en Besi ongelukkige keuzes. Maar Aegon en vooral Shell maakten hun favorietenrol helemaal waar, in een dalende beurs.

Alle aandelen in het rechterrijtje doken flink in het rood en deden het ook slechter dan de AEX-index. De twee aandelen die afgelopen maand in de bezemwagen van de AEX zaten, stonden bovenaan het lijstje floppers: Just Eat Takeaway en Unibail-Rodamco-Westfield.

De vier getipte aandelen behaalden een gemiddeld rendement van 0,8%, terwijl de AEX-index met 2,7% daalde: een keurige score. Het rijtje floppers moest 11,6% prijsgeven. Een fictief long-short fonds zou dus 12,4% hebben verdiend.

Toppers september
Rendement
Floppers september Rendement
Prosus -7,9% Just Eat Takeaway -17,8%
Aegon +6,5% Unibail-Rodamco-Westfield -14,3%
Royal Dutch Shell +15,5% Adyen -11,7%
BESI -10,9% ASML -8,3%
    Wolters Kluwer -6,0%
    DSM -4,2%


Keuzes oktober: rotatie naar financials en waarde-aandelen

Tot slot de keuzes voor oktober. Welke aandelen moeten we volgens de beursexperts absoluut hebben en welke kunnen we beter mijden?

De beursexperts lijken zich vooral te laten leiden door de oplopende rente. Als de rente stijgt, moet je waarde-aandelen en financials hebben. Die redenering zien we terug in de top-3 van het boodschappenlijstje. Hierop prijkt Shell bovenaan, ondanks de koersstijging van 16% van afgelopen maand. Aegon en ING volgen op de voet. Alleen ASMI is een vreemde eend in de bijt.

In het beruchte rechterrijtje staan twee oude bekenden: Adyen en Just Eat TakeAway. ArcelorMittal moet het ontgelden vanwege de sterk gedaalde prijzen voor ijzererts en staal. AkzoNobel had het in september al zwaar, vanwege de winstwaarschuwing van concurrent PPG. Maar de bodem is nog niet in zicht, vrezen de experts.

Toppers oktober
Saldo*
Floppers oktober Saldo*
Royal Dutch Shell 9 Adyen -9
Aegon 5 Just Eat Takeaway -5
ING 4 ArcelorMittal -5
ASM International 3 AkzoNobel -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 1
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 4 oktober 2021 21:08
    Zit ASML straks in de gevarenzone? ===>Ik zou er voorzichtig mee zijn....
    Indien 58% van de wereldwijde levering van de de Taiwanese computerchips wegvallen, door invasie China, dan stort de productie/levering van auto-s, elektrische apparaten etc. in.
    Wanneer de allernieuwste wafersteppers/nano-chipproductie machines van ASML in handen van China vallen, zullen deze machines door China nagemaakt worden.
    Dat heeft forse invloed op de winstcijfers en de koersvorming van ASML.

    93 Chinese gevechtsvliegtuigen dringen Taiwanees luchtruim binnen: “Voorbereiding op gewapend conflict”
    Afgelopen weekend vloog een recordaantal Chinese vliegtuigen door het luchtruim van Taiwan. De democratische eilandstaat maakt zich op voor een oorlogsscenario, hoewel een Chinese invasie nog steeds onwaarschijnlijk lijkt volgens experts. Ondertussen waarschuwt TSMC, de grootste chipbakker ter wereld, dat vrede in de regio cruciaal is om de globale toeleveringsketen van computerchips in stand te houden.

  2. forum rang 4 Windmee 4 oktober 2021 23:47
    Het blijkt maar weer, beursexperts hebben geen gelijk:
    • 27,0% is optimistisch (dat was vorige maand 32,3%)
    • 30,3% is neutraal (tegen 44,6% vorige maand)
    • 42,9% is pessimistisch (was 23,1%)
    • Saldo: -15,9%

    Vorig maand waren er meer optimistisch dan pessimistisch, en we weten allemaal wat er gebeurd is.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links