Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: outperformer Shell houdt schade AEX beperkt

Slotcall: outperformer Shell houdt schade AEX beperkt

De financiële markten aarzelen, dat maakte de handel vandaag wel weer duidelijk. Beleggers zijn toch even ruw wakker geschud nu er sprake is van de nodige tegenwind die de bullmarkt onder druk zet. 

Vorige week werden er, zeker op individueel fondsniveau, flinke tikken uitgedeeld en van een duidelijke rebound was vandaag geen sprake. Maar wat niet is, kan uiteraard nog komen: de markten zijn licht oversold geraakt. 

Chipsector is uit de gratie

Het kan snel gaan: nog niet zo gek lang geleden groeiden de bomen tot in de hemel in de chipsector, nu is juist deze hoog gewaardeerde sector uit de gratie bij beleggers.

ASMI, ASML en Besi behoren opnieuw tot de grootste dalers op het Damrak. Dat geldt tevens voor ING Groep, maar dit bankaandeel noteert vandaag, net als overigens Van Lanschot Kempen, ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd doen de financials het best goed: zie ook ABN Amro dat tegen de markt in weet op te lopen. 

Shell steekt opnieuw met kop en schouders boven de rest van de markt uit en wint opnieuw dankzij een verder oplopende olieprijs. De OPEC+ weigert de kraan wijder open te draaien en dat zorgt voor bedrukte gezichten aan de benzinepomp. 


De wekelijkse podcast van Arend-Jan, Niels en Coen, de IEX Beleggerspodcast, is genomineerd voor de Award van beste podcast in de categorie Zakelijk.

Puur infotainment dat elke week meer geïnteresseerde beleggers aan zich weet te binden.

Help IEX die Award in de wacht te slepen!

Stemmen op uw favoriete podcast kan hier (categorie: Zakelijk).



Deutsche Post 

Voormalig hoogvlieger Deutsche Post moest de afgelopen dagen, net als onze eigen PostNL, een stapje terugdoen. Stijgende brandstofprijzen zijn natuurlijk niet gunstig voor logistieke concerns. Het aandeel verloor de afgelopen tijd circa 11% en in een analyse van IEX Premium wordt bekeken of dit voor beleggers een interessant instapmoment is. 

 

 

Ontex

De Belgische luierfabrikant Ontex heeft eind vorige week bruto zo'n €81 miljoen op zijn bankrekening bijgeschreven gekregen. Een al jaren lopend conflict met een Braziliaanse tegenpartij is voor de Belgen uitgelopen op een overwinning. 

Dat geld is zeker welkom: Ontex kan daarmee versneld de relatief hoge concernschuld afbouwen. Of Ontex ook een interessante belegging vormt, leest u verder bij IEX Premium.  

 

Wall Street 

De onrust is nog niet voorbij op de financiële markten en ook Wall Street heeft last van slappe knieën. Onzekerheid over het 'transitory' element van de inflatie, wereldwijde spanningen in de supply chain, onzekerheid over de Amerikaanse arbeidsmarkt (a.s. vrijdag): redenen genoeg voor een aantal beleggers om wat geld van tafel te halen. 

Het is wederom de Nasdaq die tussentijds de grootste daling laat zien, een spiegelbeeld van de trend van de afgelopen jaren. Maar ook de Dow Jones en S&P 500 houden de voeten niet droog. 

Beleggers kijken verder met argusogen naar de rentestand: de tienjaarsrente in de VS schommelt rond de 1,5%. An sich zeker geen niveau om nerveus van te worden, zeker niet vergeleken bij de ultralage, tot nog steeds negatieve rentes in een aantal Europese landen.

Rentes 

Weinig spektakel op het rentevlak vandaag, het kost u in een aantal Europese landen nog steeds geld om aan overheden uit te lenen.

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

  • De AEX sloot uiteindelijk toch ruim 1,2% lager onder invloed van een somber Wall Street 
  • Wall Street verloor na een kleine twee uur handelen tussen de 1 en ruim 2%, met de Nasdaq als sterkste daler 
  • De euro herstelde licht versus de dollar, maar veel stelt het niet voor 
  • De VIX laat met een stand van ruim 24 zien dat er aardig wat stress in de markt is geslopen 
  • Goud (+ 0,3%) en zilver (+ 0,2%) stijgen iets, maar het zet nog steeds geen zoden aan de dijk 
  • Olie: WTI en Brent profiteren van een voorzichtig OPEC+ wat de prijs voor een vat olie nog eens zo'n 3% laat oplopen
  • Bitcoin trekt zich bar weinig aan van het bearish sentiment en blijft tamelijk koeltjes liggen rond de $47,5k

Het Damrak  

  • ASMI (- 3,6%) moet verder terug ondanks fraaie vooruitzichten
  • ASML (- 3,3%) is net als de rest van de chipsector uit de gratie
  • Besi (- 3,7%) is opnieuw de zwakste van het trio chippers. dat is goed verklaarbaar, maar vergt wel een IEX Premium abonnement 
  • ING Groep (- 3,3%) noteert €0,48 p/a ex-dividend en daarmee doet de bank het feitelijk verrassend goed vandaag, evenals ABN Amro (+ 0,8%) 
  • Just Eat Takeaway (+ 1%) houdt goed stand op deze barre beursdag, maar geldt ytd als zware verliezer 
  • Shell (+ 1,8%) trotseert de bears en stijgt verder door richting de €20 dankzij een verder oplopende olieprijs 
  • AF-KLM (+ 1%) blijft verbazingwekkend goed liggen voor een aandeel waar waardecreatie nog uitgevonden moet worden 
  • Intertrust (+ 0,6%) kruipt verder omhoog: er een een grote koper actief in het aandeel, namelijk het concern zelf (€100 miljoen aandelen inkoopprogramma) 
  • Van Lanschot (- 8,2 %) noteert maar liefst €1,95 ex-dividend p/a vandaag, dus de forse koersdaling is daarmee goed verklaarbaar 
  • Op de lokale markt houdt nieuwkomer UMG (_ 1,4%) de voeten redelijk droog 

Adviezen

  • Shell: naar £22,50 van £19,50 en kopen - Barclays
  • Prosus: naar €128 van €134 en kopen - Morgan Stanley
  • Besi: naar €67 van €70 en naar houden van kopen - Kempen & Co 
  • JDE Peet's: naar €22 van €27 en verkopen - Zephirin Group 
  • Aedifica: naar €93 van €86 en verkopen - Barclays 
  • ArcelorMittal: naar €50 van €52 en kopen - ABN Amro 
  • Galapagos: naar €60 van €66 en houden - KBC

Agenda 5 okt

00:45 Industriële Productie Frankrijk - aug
05:30 Handelsbalans Verenigde Staten - aug
09:45 Italië services pmi - sept
09:50 Frankrijk services pmi - sept
09:55 Duitsland services pmi - sept
10:30 Verenigd Koninkrijk services pmi - sept
16:00 Johnson Redbook Retail Sales Index - VS
16:00 Ondernemersvertrouwen VS -sept


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 14:05 Winsthalvering bij Randstad
  2. 09:00 Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 4 oktober 2021 19:29
    Nu ja, de aex ging min 1,2%, bij mij was het dikke pret day!!, alleen besi en nu ook zijn conculega's racende naar de afgrond, vandaag kwam het lijk uit de kast, waarom de topman van besi, bij 80€ fors ging verkopen, hij wist als insider natuurlijk vroegtijdig, van de prijsval van de chipjes, praktisch altijd kan je ook maar beter op de verkoop knop drukken, als de toppers dit doen; schrale troost; gelukkig heb ik donderdag en vrijdag 2/3 van mijn besi positie verkocht!!
    ING stond ook wel fel rood, maar Martin zei het al, wie zijn dividend ontvangst incalculeert staat vandaag 7,2c groen!!
    Morgen begint de aandelen inkoop van 1,7 miljard,voeg daarbij de weer stijgende rente;conclusie het sein staat bij ing op groen naar station; Hogere Koersen!!
    Voor de rest staat alles groen bij mij en voor renewi is dat zelfs; fris lentegroen en Martinus noemde mijn nieuwe limiet voor shelletje al, als ik daaronder nog bij wil kopen, dan moet ik snel zijn denk ik, echt nodig is het niet, want ik heb fors, vroegtijdig voorgesorteerd, maar ja, ik zei het al; shelletje is momenteel gewoon de grootste kanshebber op alle gebied!!
  2. forum rang 7 Just lucky 4 oktober 2021 20:09
    quote:

    jan de vakman schreef op 4 oktober 2021 19:29:

    Nu ja, de aex ging min 1,2%, bij mij was het dikke pret day!!, alleen besi en nu ook zijn conculega's racende naar de afgrond, vandaag kwam het lijk uit de kast, waarom de topman van besi, bij 80€ fors ging verkopen, hij wist als insider natuurlijk vroegtijdig, van de prijsval van de chipjes, praktisch altijd kan je ook maar beter op de verkoop knop drukken, als de toppers dit doen; schrale troost; gelukkig heb ik donderdag en vrijdag 2/3 van mijn besi positie verkocht!!
    ING stond ook wel fel rood, maar Martin zei het al, wie zijn dividend ontvangst incalculeert staat vandaag 7,2c groen!!
    Morgen begint de aandelen inkoop van 1,7 miljard,voeg daarbij de weer stijgende rente;conclusie het sein staat bij ing op groen naar station; Hogere Koersen!!
    Voor de rest staat alles groen bij mij en voor renewi is dat zelfs; fris lentegroen en Martinus noemde mijn nieuwe limiet voor shelletje al, als ik daaronder nog bij wil kopen, dan moet ik snel zijn denk ik, echt nodig is het niet, want ik heb fors, vroegtijdig voorgesorteerd, maar ja, ik zei het al; shelletje is momenteel gewoon de grootste kanshebber op alle gebied!!
    Je bedoelt zeker de chippies die naast je op de bank liggen, bij chips is geen sprake van prijsdruk, ja misschien eind 22/23.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links