Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet vergeten: each rally climbs a wall of worry

Niet vergeten: each rally climbs a wall of worry

Van diverse kanten hoor ik dat de markt een top bereikt, dat alles verkocht mag worden of dat tech op zijn retour is. Uiteraard hangen verkrappingsplannen van centrale banken in de lucht. Tegelijk zien we snel oplopende inflatie met hogere rentes en economische tegenwind die her en der winstnemingen uitlokt.

Er zijn op dit moment  genoeg onzekerheden, maar de beurswijsheid Each rally climbs of wall of worry mag niet worden vergeten. Zeker als we die combineren met de nog steeds sterke technische langetermijnplaatjes van alle aandelenmarkten.

Er zijn thans veel redenen om uw kruit droog te houden. Maar u zou zich eigenlijk pas echt zorgen moeten maken als iedereen positief wordt en dus al in de markt zit. Pas wanneer uw buurman of verre neef u belt met advies om in aandelen te gaan, zou een alarmbelletje moeten gaan rinkelen. Ik bel u als het zover is.

Buy the dips

Mijn mening blijft dat langetermijnbeleggers hun beleggingsstrategie niet hoeven te herzien. Is uw beleggingshorizon langer dan een paar jaar, blijf dan zitten en benut eventuele dips om bij te kopen.

Zelfs een daling binnen de uptrend naar de laatste bodem van 19 april rond 718,50 punten is met een risico van nog geen 6% prima te overzien. Ook ligt rond 720 punten de stijgende 200-dagenlijn. Dus Buy the dips blijft geldig.

Positieve 200-dagenlijn

Kortom, een goede reden om eens een paar langetermijnplaatjes tegen het licht te houden. Ik kijk vandaag naar de lange termijngrafieken van de AEX, de S&P en de Nasdaq.

In mijn waarnemingen ben ik vooral geïnteresseerd in stand van de 200-dagenlijn van elke beurs. Laat die nog een stijgend verloop zien en heeft deze lijn (van het 200-daags gemiddelde) de betreffende beursindex weten op te vangen?

Een ijzeren vuistregel is dat dalingen van een index boven een stijgende 200-dagenlijn als mooie koopkansen beoordeeld mogen worden. Ook op basis van deze regel blijft een Buy the dips-scenario geldig.

AEX vormt hogere bodems

Nadat de AEX-index een paar keer is afgeketst op de 800-puntengrens, ondergaat de beurs een terugval.

Maar groot is de technische schade niet. De langetermijn-uptrend is nog volledig intact. De opwaartse fase krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken.

De stijgende 200-dagenlijn van de AEX-index wijst op een positieve technische conditie. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is er technisch niets aan de hand. Wat verder opvalt is dat de stijgende 200-dagenlijn nagenoeg samenvalt met de steun op 718,50 punten.

S&P 500 zoekt 200-dagenlijn op

De recente correctie van de S&P 500-index vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 3.983,87 punten (bodem van 17 maart). Berekend koersdoel handhaven we rond 5.500 punten.

De 200-dagenlijn van de S&P 500 laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. Als de index boven de stijgende 200-dagenlijn weet te blijven, wordt het sterke technische plaatje gevalideerd.

Nasdaq 100-index weet boven 200-dagenlijn te blijven

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs maakt even een dipje door, maar ligt er technisch bezien niet onaardig bij.

Omdat de Nasdaq 100-index hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Dat geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt (bij-)gekocht.

Er ligt veel steun rond 12.967,18 punten (de bodem van 14 mei). In de recente terugval is de technologiebeurs de stijgende 200-dagenlijn genaderd. Zolang de Nasdaq 100-index daarboven weet te blijven, wordt de positieve technische conditie bevestigd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 31 mrt Halfgeleidersector wordt technisch steeds sterker 145
 2. 30 mrt AEX probeert uit te breken 130
 3. 29 mrt Chinese beurs staat onder druk 88

Gerelateerd

Reacties

105 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 4 oktober 2021 08:49
  Maar interessant gevecht. Rebounden lukt nog steeds niet. Wat op zich lichtelijk zorgelijk is. Maar naar beneden storten is ook niet het geval, wat de beleggers wat hoop biedt tot een soort van rebound. Kijken, kijken, weinig kopen.
  Ik zie een daling van de DAX tot aan een zeer lage 15.000 punten. Ze zijn er nog niet geweest met de futures, maar ze staan er ook niet heel ver van af. Dus van de huidige future standen zouden ze ook kunnen gaan rebounden.
  Kortom lastige calls. Maar dat de economie wat lastiger krijgt in de wereld met al die hoge prijzen is duidelijk. Yields lijken wat terug te gaan deze week. Dat mag ook wel, want vooral UK en Amerikaanse yield zijn aardig hoger gegaan. Niettemin hogere yields blijven op termijn komen. Maar er moet af en toe zeker wat lucht uit, wat soms dagen, maar soms ook een aantal weken kan duren.
  Ok. Ik koop een Long DAX.
 2. forum rang 7 ttroo 4 oktober 2021 09:19
  De eerste twee pocket orders zijn er al weer uit. Het zal zeker niet zo worden als de afgelopen twee weken. Dat was echt GOUD. Over goud en zilver gesproken. Ik wacht nog daarmee. Zilver staat op een belangrijke stand van $22. Er door heen zakken, dan komt de $18 a $19 te voorschijn. Maar rebounden op de $22 zou een goede move zijn voor zilver.
 3. [verwijderd] 4 oktober 2021 09:50
  quote:

  ttroo schreef op 4 oktober 2021 09:19:

  De eerste twee pocket orders zijn er al weer uit. Het zal zeker niet zo worden als de afgelopen twee weken. Dat was echt GOUD. Over goud en zilver gesproken. Ik wacht nog daarmee. Zilver staat op een belangrijke stand van $22. Er door heen zakken, dan komt de $18 a $19 te voorschijn. Maar rebounden op de $22 zou een goede move zijn voor zilver.
  pocket order????

  dit geeft google aan...

  nl.aliexpress.com/w/wholesale-orders-...
105 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links