Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schade op langere termijn beperkt

Schade op langere termijn beperkt

De toegenomen volatiliteit op de beurzen zorgt voor flinke koersschommelingen in beide richtingen. Onzekerheid over de stijgende rente en oplopende inflatie zorgt voor korte, maar heftige verkoopgolven op de beurs.

Tot nog toe worden deze correcties telkens weer goed gekocht door beleggers waardoor de schade per saldo lijkt mee te vallen. Bij de meeste indices wereldwijd zijn de cruciale steunniveaus nog intact en vaak zijn ook de langetermijn-stijgende trends nog in stand gebleven.

ASML

Op de beurs in Amsterdam moest begin deze week vooral zwaargewicht ASML het ontgelden, waardoor de AEX een stap terug moest doen. Beleggers lijken wat geld van tafel te nemen na de forse stijging van de afgelopen maanden.

RDS

Royal Dutch Shell daarentegen wist sterk op te veren en opwaarts door een belangrijke weerstand te breken. De oplopende energieprijzen en de eenmalige uitkering naar aanleiding van de verkoop van het Permian Basin zorgen ervoor dat beleggers het aandeel weer weten te vinden.

Ondanks de kortetermijncorrectie liggen de technische plaatjes van de Nederlandse indices er voor de lange termijn nog gezond bij. Ik bespreek de AEX-, AMX- en ACSX-index.

AEX-index stabiliseert onder 800 punten

Nu de AEX-index wederom is afgeketst op de 800-puntengrens, maakt de beurs pas op de plaats. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls als de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden.

De steun van de AEX-index ligt pas rond 718,50 punten (bodem van 19 april). Na een uitbraak boven weerstand 800,00 wordt 840,00 punten het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende 200-dagenlijn van de AEX-index wijst op een positieve technische conditie.

Consolidatie bij AMX-index

De trend van de AMX-index blijft ondanks de huidige consolidatiefase nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems wijzen nog steeds op aanhoudende vraag. De steun ligt rond 1.018,34 punten (bodem van 14 mei).

Slaagt de AMX-index erin om boven de laatste top te breken, dan kan de stijgende trend weer worden hervat en komt er ruimte vrij voor verdere koersstijging. We hanteren een (berekend) koersdoel van 1.285,00 punten.

False move voor AScX-index

De Nederlandse Small Caps-index (AScX-index) zakt weer terug onder de laatste koerstoppen, waarmee het technische plaatje licht verzwakt. Door deze terugkeer binnen de voormalige consolidatie verliest de index aan kracht. Deze zogenaamde 'false move' neutraliseert de eerdere verbetering.

Zolang de stijgende trend intact is, kunnen we echter positief blijven. We zien steun op 1.295,30 punten (bodem van 25 maart). (Berekend) koersdoel handhaven we rond 1.600,00 punten.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 05 jun Nederlandse beurs moet richting kiezen 80
 2. 30 mei Nederlandse chippers weer voorop 154
 3. 22 mei Zwaargewichten kunnen AEX extra zetje geven 57

Gerelateerd

Reacties

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 30 september 2021 08:47
  die futures schijnt wel een erg goedkope manier van manipulatie te zijn... nou stukje omhoog nog en je hebt ze weer.. ik ga vandaag beetje normaal handelen maar.. niet op de gok.. technisch handelen maar.. dass verstndig... lijkt mij... beetje tientje hoer tientje daar etc etc.... lukt meestal wel..... lijkt mij een goede strategie... die richting heb ik toch meestal hartstikke fout..
 2. forum rang 7 easy56 30 september 2021 09:02
  quote:

  fred optie schreef op 30 september 2021 08:47:

  die futures schijnt wel een erg goedkope manier van manipulatie te zijn... nou stukje omhoog nog en je hebt ze weer.. ik ga vandaag beetje normaal handelen maar.. niet op de gok.. technisch handelen maar.. dass verstndig... lijkt mij... beetje tientje hoer tientje daar etc etc.... lukt meestal wel..... lijkt mij een goede strategie... die richting heb ik toch meestal hartstikke fout..
  Europa volgt automatisch ,en dat weet t grote geld, dus makkelijke en goedkope sturing:-)

  goed tezien op dag en 1 minuut chart
 3. [verwijderd] 30 september 2021 09:11
  quote:

  easy56 schreef op 30 september 2021 09:02:

  [...]Europa volgt automatisch ,en dat weet t grote geld, dus makkelijke en goedkope sturing:-)

  goed tezien op dag en 1 minuut chart
  al die beleggingsfondsen kopen op opening.. iedere dag.. daarom doet hij dat.. zijn winst is al binnen.

  vaste prik..

  statistisch is het onmogelijk dat futures 99 procent van de tijd iedere dag hoger zijn...

  gewoon geld jatten.
 4. [verwijderd] 30 september 2021 09:14
  quote:

  Doptieman schreef op 30 september 2021 09:13:

  Hoe laat zal de optiebeurs starten?? nog geen koersen...

  wachten tot we weer 5 punten gedaald zijn zeker. Echt Schofterig !! 779 inmiddels en 09.12
  bij is hij al gestart.. ik doe net een scalp.

  abn tradebox dealingroom... mijne doet het.
199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links