Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: klimaatgericht in opkomende markten

Tracker Tips: klimaatgericht in opkomende markten

Northern Trust Asset Management introduceert via fondsenlabel Flexshares twee mogelijkheden voor een klimaatgerichte blootstelling aan opkomende markten.

Enerzijds via de zogeheten Flexshares Emerging Market High Dividend Climate ESG UCITS ETF (met ticker QDFE en isincode IE00BMYDBH24) en anderzijds middels de FlexShares Emerging Market Low Volatility Climate ESG UCITS ETF, met ticker QVFE en isincode IE00BMYDBN83.

Beide ETF’s zijn nu verhandelbaar op Euronext Amsterdam en kosten respectievelijk 0,35% en 0,31% op jaarbasis.

Strategie

De strategie achter deze trackers maakt gebruik van de kwaliteitsfactorscores waarmee Northern Trust AM bedrijven identificeert die sterk zijn op het gebied van winstgevendheid, managementexpertise en cashflow. Tegelijkertijd wordt de ESG-blootstelling van de portefeuille gemaximaliseerd en de CO2-voetafdruk verkleind.

FlexShares heeft met indexaanbieder Qontigo samengewerkt om beide benchmarks te ontwikkelen.

QDFE

QDFE is ontworpen om blootstelling te bieden aan dividendaandelen van hoge kwaliteit uit opkomende markten en tegelijkertijd te streven naar verbeteringen op het gebied van ESG en klimaat. Het maakt gebruik van een multi-metrische benadering om de kwaliteit te beoordelen op drie dimensies: managementefficiëntie, winstgevendheid en cashflow.

klik om te vergroten

QVFE

QVFE is ontwikkeld voor exposure aan een hoogwaardig universum van bedrijven in opkomende markten die een lagere volatiliteit vertonen en die ESG- en klimaatgerelateerde verbeteringen tot doel hebben. Deze methode is gericht op het minimaliseren van de algehele volatiliteit van de portefeuille, het verbeteren van de ESG-score en het verminderen van het koolstofrisico en de CO2-uitstoot.

klik om te vergroten

Top 7

Interessant om te zien is dat in onderstaande tabellen de top 7 van allebei trackers de grootste relatieve wegingen bedrijven zijn als TSMC, Tencent, Samsung Electronics, Alibaba, Infosys, China Construction Bank en Sberbank Russia met ruim een kwart van de mand.

klik om te vergroten

Benchmarks

In de volgende grafiek is af te lezen hoe beide onderliggende referenties de afgelopen 5 jaar gepresteerd hebben.

klik om te vergroten

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 24 nov Tracker Tips: een koperen belegging 4
  2. 17 nov Tracker Tips: een echte groene Japanner
  3. 10 nov Tracker Tips: een pientere belegging

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links