Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: optimaal in grondstoffen

Tracker Tips: optimaal in grondstoffen

Legal & General Investment Management heeft een vindingrijke commodity-ETF geïntroduceerd met een geoptimaliseerd rolmechanisme.

De op meerdere factoren gebaseerde grondstoffentracker maakt het mogelijk om de relatieve gewichten van de onderliggende termijncontracten te variëren.

EN4C

De L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (met ticker EN4C en isincode IE00BFXR6159) is onder meer verhandelbaar op het Duitse Xetra en kost 0,3% op jaarbasis.

EN4C biedt beleggers toegang tot een gediversifieerde portefeuille bestaande uit termijncontracten in de sectoren edele en industriële metalen, energie, landbouw en veeteelt.

De onderliggende benchmark, de Barclays Backwardation Tilt Multi-Strategy Capped Total Return Index, neemt posities in de corresponderende grondstoffenfutures met verschillende looptijden van maximaal één jaar.

Optimalisatie

Wanneer de lopende contracten worden gewijzigd, kunnen zogenoemde ‘rolling verliezen’ optreden. Om potentiële verliezen als gevolg van contracten in een contango-markt (volgend contract duurder dan het huidige) laag te houden en om de potentiële winsten uit contracten in een backwardation-markt (volgend contract goedkoper dan het huidige) te maximaliseren, wordt een geoptimaliseerd rolmechanisme gebruikt.

Onderstaande grafiek laat zien dat de referentie op lange termijn beter presteert dan reguliere benchmarks.

klik om te vergroten

Afhankelijk van de grondstof worden verschillende optimalisatietechnieken gekozen, bijvoorbeeld om seizoenfluctuaties in energiegrondstoffen te compenseren of door rekening te houden met de weersafhankelijkheid van de landbouw.

Diversificatievoordelen

Beleggen via een breed mandje van grondstoffen kan helpen om de volatiliteit van een portefeuille te verlagen. Ook bieden grondstoffen doorgaans, vanuit een portfolioperspectief, een lage correlatie met andere activaklassen.

Bovendien kunnen grondstoffen blootstelling bieden aan positieve demografische trends op lange termijn. Als de wereldbevolking groeit, dan zal naar verwachting de vraag naar natuurlijke hulpbronnen, zoals metalen voor de aanleg van infrastructuur of katoen voor kleding, toenemen.

Ten slotte profiteren commodities meestal van stijgende inflatie. Historisch bezien presteren grondstoffen goed in perioden waarin consumentenprijzen stijgen. Dat is ook logisch, omdat bijvoorbeeld landbouw- en energiegerelateerde producten een belangrijk onderdeel zijn van inflatieberekeningen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 07 okt Tracker Tips: beleggen in de nieuwe Chinese economie
  2. 30 sep Tracker Tips: een zeldzame ETF 5
  3. 27 sep Tracker Tips: klimaatgericht in opkomende markten

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links