Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwaargewichten technisch in orde

Zwaargewichten technisch in orde

De Nederlandse beurs moest begin van de week flink wat terrein prijsgeven, maar heeft inmiddels de helft van het verlies weer goedgemaakt. De kans is zeker aanwezig dat de beurs de komende tijd nog wat volatiel blijft, zonder uiteindelijk ver van haar plaats te komen, maar de technische schade lijkt op lange termijn erg mee te vallen.

De AEX-index beweegt nog altijd in een mooie stijgende trend waarbij toppen en bodems telkens boven elkaar worden gevormd. Dit duidt op koopkrachtige vraag. Nu het koersdoel rond 800 punten is bereikt, nemen beleggers wat gas terug, maar van serieuze verkoopdruk is zeker geen sprake.

Zwaargewichten

Van de top 3 zwaargewichten binnen de AEX ligt vooral ASML er technisch bezien erg sterk bij. Unliever en Royal Dutch Shell hebben een mindere periode achter de rug, maar lijken nu juist opwaarts te (kunnen) draaien. Ik bekijk de technische plaatjes van deze drie aandelen.

ASML

ASML zet de krachtige uptrend voort. De kansen liggen duidelijk in opwaartse richting nu het patroon van hogere toppen en bodems zich blijft voortzetten. De stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte richting weerstand €800 (berekend koersdoel).

Enkel bij een eventuele terugval onder steun €566 (bodem van 19 juli) treedt technische verzwakking op.

Royal Dutch Shell

Koninklijke Olie mist al enige tijd wat overtuiging. Na de stijging van eind vorig jaar is de koers wat gaan corrigeren en is er een meer neutraal koersverloop zichtbaar geworden. De koers is enkele keren opgevangen door het 200-daags gemiddelde en lijkt nu omhoog te kunnen.

Nadat het bedrijf begin deze week aangaf de schalievelden van de hand te doen, reageerden beleggers opgelucht en veerde de koers goed op. Om verder te verbeteren, dient de koers door de langetermijnweerstand rond €18,69 te breken. Dan komt er ruimte vrij voor een grotere stijging richting fors hogere koersniveaus.

Unilever

Unilever beweegt per saldo zijwaarts in een steeds smallere range. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. Vanaf begin dit jaar laat het aandeel een koersverloop zien tussen steun €43,00 (bodem van 26 februari) en weerstand €51,05 (gevormd op 18 juni).

De onderkant van de grote driehoeksformatie is onlangs bereikt, waardoor de koers op korte termijn wat kan gaan herstellen. De bovenkant van de driehoek ligt momenteel rond €50. Pas als de driehoek wordt verlaten, kan er een grotere beweging plaatsvinden.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Gerelateerd

Reacties

176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 23 september 2021 07:41
  Daar mag dus wel een Pilsje van AB Inbev opgedronken worden ook een zwaargewicht en zwaar ondergewaardeerd ook nog eens .

  En het laatste nieuws al gehoord ,
  Mocht Altria ervoor kiezen om te verkopen, dan houdt Credit Suisse er rekening mee dat AB InBev deze aandelen terugkoopt.
  Dat zou de winst per aandeel met 7 procent laten stijgen .
 2. forum rang 7 ttroo 23 september 2021 07:43
  Ik ben zelf de hele dag aan het reizen. Dus ben kijker. Amerika zou nog moeten rebounden. Maar ik pas op. Risico omhoog. Risico omlaag. VIXie wat lucht eruit. Yields wat lucht uit. Beurzen wat lucht in. Zolang VIXie zich blijf terug trekken en yields rustig blijven kan er meer lucht in de beurzen. Zodra de yields zich gaan toeren is het oppassen. Winstwaarschuwingen kunnen zich ook gaan voor doen.
 3. [verwijderd] 23 september 2021 08:08
  OP 16 en 46 moesten we uit rd en uni en nu op 18 en 47 er weer in bijzondere TA.FF FA unies gaan omhoog omdat er zich activistische aandeelhouders roeren ,mogelijk ceo weg,verder is aandeel in aex gestegen naar rond de 15.Olies hebben dividend steun,maar zijn verder nog afhankelijk van de stijgingen in crude en gas,dus speculatief.Overigens zit ik deze fondsen long wel gister en eergister de helft afgebouwd.Waarom ,unies zit met het doorberekenen van de hogere grondprijzen,Bij olies ben ik altijd nog bang voor een schade claim van miljarden.
 4. forum rang 7 ttroo 23 september 2021 08:11
  Namens de Dieren: Protest. Ze heten en voelen zich geen zwaargewichten (in de zee - ook niet over land, ook niet in de lucht (en zeker niet in de RUIMTE). Dat is trouwens ook een mooi woord. In de Ruimte. Ja. Het heelal is groot. Maar om het de naam Ruimte mee te geven. Futures zijn open. Rennen.
 5. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 23 september 2021 08:44
  quote:

  Rode wolf schreef op 23 september 2021 08:08:

  OP 16 en 46 moesten we uit rd en uni en nu op 18 en 47 er weer in bijzondere TA.FF FA unies gaan omhoog omdat er zich activistische aandeelhouders roeren ,mogelijk ceo weg,verder is aandeel in aex gestegen naar rond de 15.Olies hebben dividend steun,maar zijn verder nog afhankelijk van de stijgingen in crude en gas,dus speculatief.Overigens zit ik deze fondsen long wel gister en eergister de helft afgebouwd.Waarom ,unies zit met het doorberekenen van de hogere grondprijzen,Bij olies ben ik altijd nog bang voor een schade claim van miljarden.
  Volkskrant suggereert 'Sterfhuisconstructie' bij Shell..
176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links