Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX neemt nieuwe aanloop

AEX neemt nieuwe aanloop

De opmars van de AEX zet niet door. Nu de psychologische horde rond 800 punten te zwaar is, zou de markt eerst wat door de knieën moeten. De steun alsmede vangnet 782 ligt onder druk

Technisch is de AEX vorige week verzwakt, nu de steile uptrend is verlaten. Alles bij elkaar wijst dit op koersdruk.

Paniekbarometer

De onrust zien we ook terug in de stijging van de VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd. Deze is vrijdag met een plus van 7% fors opgelopen.

De VIX geeft nog geen paniek aan: de huidige opleving correspondeert met de VIX-pieken van juni, juli en augustus. Elke keer viel de toename in de volatiliteit (dus stijging van de VIX) samen met AEX-correcties van 15 tot 25 punten.

Vooralsnog stel ik vast dat de lichte onrust op de aandelenmarkt geen grote technische schade heeft opgeleverd. De vraag is nu of de bodem van 9 september rond 782,21 punten sterk genoeg is om deze daling op te vangen.

Onzekerheid

Ik verwacht niet dat de AEX kleur zal bekennen voor woensdagavond, want dan komt de Amerikaanse Fed mogelijk met een rentebesluit. De markt is benieuwd of de Fed al op tapering zal hinten, of nog geduld heeft om dit uit te stellen tot een rentevergadering later dit jaar. Kortom, genoeg onzekerheid voor de Nederlandse beurs om even pas op de plaats te maken.

Vandaag bekijk ik de AEX en de Europese VIX-index.

AEX strandt op 800-puntengrens

De psychologische horde rond 800 punten is blijkbaar te zwaar voor de Nederlandse beurs. De AEX-index heeft het steile ultrakorte stijgende trendkanaal verlaten, maar de technische schade is beperkt.

Let goed op de steun rond 782,21 punten (bodem van 9 september), want die moet deze daling opvangen.

De opwaartse trend kan worden voortgezet indien de AEX-index alsnog overtuigend boven de psychologische barrière rond 800 punten weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten, in eerste instantie richting het volgende koersdoel op 840 punten.

Wellicht dat deze daling voor een mooie aanloop zorgt.

Europese VIX-index iets opgelopen

De Europese VIX-index, een graadmeter van de volatiliteit, veert op vanaf lage niveaus. Er is sprake van lichte onrust onder Europese beleggers, maar niet op een zorgwekkend niveau.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 246
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

240 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 september 2021 07:50
  Goedemorgen,

  met een schuld van 55 % van het BBP staat Nederland er niet zo slecht voor in vergelijking met Frankrijk met 112 % en de Verenigde Staten met 128 % !

  De tijd zal het leren want ook Nederland is afhankelijk van de export en als het in onze buurlanden en Amerika niet zo goed gaat, zullen wij daar de gevolgen van ondervinden.
 2. [verwijderd] 20 september 2021 08:25
  quote:

  'd Aandelen schreef op 20 september 2021 07:50:

  Goedemorgen,

  met een schuld van 55 % van het BBP staat Nederland er niet zo slecht voor in vergelijking met Frankrijk met 112 % en de Verenigde Staten met 128 % !

  De tijd zal het leren want ook Nederland is afhankelijk van de export en als het in onze buurlanden en Amerika niet zo goed gaat, zullen wij daar de gevolgen van ondervinden.
  De schulden van Frankrijk ,italie etc komen helaas ook op ons bordje Daan
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 september 2021 08:25
  quote:

  'd Aandelen schreef op 20 september 2021 08:08:

  Futures AEX en DAX openen lager, vorige week al gemeld dat de DAX een top had gezet en een grote beweging omlaag is te verwachten, waar het nu op lijkt.
  Op 17 september FDAX top 15775 vandaag laag 15369 is 3 % lager zou richting 14990 kunnen maar dat weet ik niet zeker, disclaimer: handel naar eigen inzicht.
240 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links