Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX loopt voorop

AEX loopt voorop
Beeld: Crystian Cruz CC BY-ND 2.0

De Nederlandse beurs noteert vrijwel wekelijks een nieuw all-time high en lijkt de stijgende trend overtuigend voort te kunnen zetten. De AEX-index is hiermee een duidelijke uitzondering ten opzichte van de overige Europese beurzen. De meeste indices liggen al weken stil of hebben al wat terrein moeten prijsgeven. Is de AEX zo sterk of de rest zo zwak?

De beurs heeft weer een nieuwe mijlpaal bereikt. De AEX-index tikte gisteren namelijk voor het eerst de 800-puntengrens aan. Sinds de bodem aan het begin van de coronacrisis werd gezet, is de index inmiddels in waarde verdubbeld. Een sterke prestatie gezien de onrustige omstandigheden van de afgelopen anderhalf jaar.

AEX-index bereikt koersdoel

De Nederlandse beurs heeft binnen de stijgende trend het berekend koersdoel rond 800,00 bereikt. De opwaartse trend kan enkel worden voortgezet indien de AEX-index overtuigend boven de laatste top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten richting het volgende koersdoel op 840 punten.

De AEX-index heeft nu een eerste steun op de meeste recente bodem rond 782,21. Hieronder ligt nog steun rond 755,33 (bodem van 19 augustus).

DAX-index stabiliseert

De Duitse hoofdindex, die op 20 september wordt aangepast van 30 naar 40 aandelen, is al een aantal weken niet ver van haar plaats gekomen. De DAX-index wordt door kopers en verkopers in evenwicht gehouden boven steun 15.621,98 punten (bodem van 19 augustus).

Eerder werd de stijgende trend verlaten, hetgeen enige technische verzwakking signaleerde. Enkel bij een doorbraak boven weerstand 16.030,33 punten (top van 13 augustus) wordt de uptrend hervat en krijgt de DAX-index ruimte voor verdere koersstijging.

CAC 40-index mist kracht

De Franse beurs mist al enige tijd wat overtuiging. Na de stijging van begin augustus is de koers wat gaan corrigeren en is de stijgende fase stil komen te liggen. De CAC 40-index beweegt nu per saldo zijwaarts en lijkt te wachten op nieuwe impulsen.

Pas wanneer de correctieve fase (sinds medio augustus) wordt afgebroken, kan herstel worden ingezet richting de weerstand op 6.944,77 punten. Hier ligt het oude all-time high uit 2000. Een doorbraak onder de steun 6.560,74 punten zal ruimte vrijmaken voor een diepere correctie.

Bel 20-index verpietert

De Belgische beurs is de afgelopen weken fors verzwakt. De neerwaartse krul op de grafiek signaleert toenemende verkoopdruk. Nu bovendien een voorgaande koersbodem is gebroken, is een nieuwe technische verzwakking opgetreden en is er ruimte vrijgekomen voor een daling richting steun 4.096,09 punten (bodem van 21 juni).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 22 okt Ripple wil verder omhoog 3
 2. 22 okt Special: banken zijn weer koopwaardig
 3. 21 okt Verdeeld beeld bij zwaargewichten 103

Gerelateerd

Reacties

243 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 16 september 2021 07:34
  Dat waren wel die Hollanders
  Die stijfkoppige Hollanders
  Dat waren mooi die Hollanders
  Die stijfkoppige Hollanders

  Wie kent er niet de namen
  Houtman Tromp en Heijn
  De strijd tegen de Spanjaard
  Van dat landje aan de Rijn
  Wie kent er niet de platen
  Van al die schepen op de ree
  't Trotse rood wit blauwe
  Over elke wereldzee
 2. forum rang 8 drooglegging 16 september 2021 08:20
  De sparcertificaten van ASML krijgen vandaag wederom aanbevelingen om " in te stappen, te vermeerderen, te overwegen"

  Een ding weet ik wel zeker: in tegenstelling tot bankspaargeld krijg je bij het spaarcertificaat ASML niet je 100k terug, het is dus achtergesteld spaargeld, denk daar maar eens rustig over na!
 3. forum rang 6 ttroo 16 september 2021 08:34
  Ha. De ASML index. Kijkt u eens naar Randstad. Misschien loopt die ook voorop: Met dalen. Nou voorlopen doen ze niet. Kijkt u eens naar Kering. Volkswagen heeft ook een aardige daling er op zitten. Dit zijn aandelen met een -5% tot een -10% daling in vrije korte tijd.

  Lastig Lastig. Yields geven niet zomaar op. Duitse yield naar een -0.29 a -0.28? Ukkie yield heeft behoorlijk wat weerstand boven de huidige yieldstanden. Dat kan zomaar een paar beursweken duren voordat ze daar door heen komen. Maar het kan altijd. Dus ik houd ze in de gaten. Want die rode lijn staat niet ver weg voor de Ukkie yield.

  Het scheelt gevaccineerden mogen alleen consumeren. Dus minder consumptie vraag. Het is leuk dat de gemiddelde Oranje mens weer naar het werk mag, maar in andere landen vindt de produktie plaats. En die blijven nog wel een tijdje in problemen zitten. Geen wonder - we hebben hun vaccins opgemaakt. Wat een geweldige prestatie van de Western Debt & Drugs World. Futures mixed. Niet overtuigend. Zowel rood als groen niet. Wachten op een richting. Evergrande wordt een steeds grotere puinhoop. Gelukkig liggen we er niet wakker van. ASML ging gisteren rood. Op de parameters heeft dit weinig invloed, die blijven bijna op extreem staan.

  Canada ging gisteren door en door. Vanochtend ging India door en door. Kortom daar weinig veranderingen in. Het is wachten op richting. Gooi de beurzen maar alvast open, want we weten niet welke kant we opmoeten.

  Mijn short posiites zijn voor het eerst wat rustig te noemen. Mogelijk neem ik wat extra shorts tot me. Afhankelijk hoe het gaat lopen. De Nasdaq future houd ik vandaag en morgen op de 15.400 punten. Die kan nog gemakkelijk onder druk worden gezet. Vanaf maandag gaat de 15.400 punten weer oplopen. Dus een sprong hoger in de Nasdaq wordt langzaam aan noodzakelijk.

  Chip Tekort. Mensen Tekort. Huizen Tekort. Geld in overvloed. Het gaat goed in de Western Debt & Drugs World. Het klinkt niet als een geoliede machine.
 4. guus1111 16 september 2021 08:56
  quote:

  Stock123 schreef op 16 september 2021 08:52:


  Genoeg geld, genoeg upside potentie. Straks op zwakte nog wat longs adden.


  Niks mis mee, wel goed in de gaten houden. Kan best wat doorstijgen, voorspellen van de correctie is lastig. Ik heb mijn shorts voor wat langere tijd en wacht af….
 5. Stock123 16 september 2021 09:11
  Ik dol hier wel eens en weet ook heel goed dat er aan long gaan risico zit op dit moment. Echter is het wel zo dat we gewoon in een stabiele snelle uptrend zitten.

  Wat Sims hierboven zegt is echter wel van belang. Er zit nu nog wel wat short in de markt (of in ASML :P) die er periodiek lekker uitgesqueezed worden. Bij een kleine minimale daling nemen de shorters dan winst (draagt ook flink bij aan buy the dip). Op een bepaald moment wil of durft niemand meer short, wil iedereen lekker long instappen omdat er echt hardcore TINA is.

  Dat zijn juist de meest gevaarlijke situaties, dan kan een daling echt hard naar beneden knallen zonder dat hij snel opgevangen kan worden. Persoonlijk denk ik dat we voorlopig nog niet op dat moment zitten.

 6. forum rang 5 New dawn 16 september 2021 09:26
  ASML heeft de wind en de zon in de rug bij wijze van spreken. Er is een chiptekort dat nog wel 2 jaar duurt. En....ze maken de laatste ontwikkeling op dat gebied, de EUV- lithografie machine. De machine is niet na te maken, zodat alle chipfabikanten in de wereld bij ASML moeten kopen. Iedere machine kost 300 miljoen. China schijnt geprobeerd te hebben de machine na te maken, maar zonder succes. Dat is beter dan een patent.

  Ik denk niet dat ze veel problemen hebben met prijsverhogingen :)

243 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

813,02 25 okt
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links