Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

(Eindelijk) actie op de uraniummarkt

(Eindelijk) actie op de uraniummarkt

De uraniumprijs is fors de hoogte in geschoten. Wat is er aan de hand? En welke beleggingsmogelijkheden zijn er?

Sinds begin 2021 schommelde de uraniumprijs aanhoudend rond $30, maar de voorbije weken schoot de prijs van de kernbrandstof fors de hoogte in naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar.

De timing van het symposium van de World Nuclear Association (8 tot 10 september) kon haast niet beter zijn!

De prijshausse in uranium is al een hele tijd aan het broeden. Daarom zette ik de grondstof eind december ook op mijn favorietenlijstje voor 2021.

Mijnen vrijwillig op non-actief

Verschillende aanbieders houden al een tijdje uranium van de markt door hun mijnen vrijwillig op non-actief te zetten. Dit komt omdat de prijs op de spot markt (levering op korte termijn) lager ligt dan de eigen totale productiekosten. Door zelf uranium te kopen, gaan de producenten in concurrentie met de uitbaters van kerncentrales. Dit doet de bestaande voorraden versneld dalen.

Daarnaast vinden ook steeds meer zuiver financiële partijen hun weg naar de sector door fysiek uranium op te kopen.

Sprott-vonk

Deze situatie is niet nieuw, maar wat is er dan gewijzigd dat het nu ineens wel hard gaat? Een haussemarkt komt meestal in een stroomversnelling terecht wanneer Wall Street er enkele honderden miljoenen dollars extra tegenaan gooit. Dit is exact wat Sprott Asset Management deed met de overname van Uranium Participation Corp. (UPC).

Het bedrijfsmodel van UPC was er op gericht om kernbrandstof onder de vorm van uraniumoxide (U3O8 en UF6) te kopen en winst te maken door prijsstijgingen. Voor investeerders was het een soort fysieke tracker, zonder het operationele risico van mijnbedrijven.

UPC was in theorie dan wel  een interessant investeringsvehikel voor uranium, in de praktijk hielden verschillende elementen institutionele investeerders tegen om posities in UPC te nemen: het belastingstatuut, de kostenstructuur, het beheer door Denison Mines en het feit dat het aandeel op een Canadese beurs noteerde met een lage nominale koers. Met de creatie van de Sprott Uranium Trust (SPUT) wordt aan de meeste van die bezwaren tegemoet gekomen.

De interesse van Sprott Assett Management komt niet uit de lucht vallen. In 2005 was Kevin Barlough, op dat moment een directeur bij Sprott, al de oprichter van UPC. Sprott heeft ook vier fysieke bullion trusts in het aanbod (goud, zilver, platina en palladium), met een gezamenlijke waarde van meer dan 13 miljard dollar. Deze haalden sinds begin vorig jaar gezamenlijk meer dan $4 miljard op. Aan ervaring met dit soort producten is er dus geen gebrek.

SPUT streeft naar lagere kosten en een hogere liquiditeit en wil op relatief korte termijn een beursnotering in de Verenigde Staten krijgen. Momenteel wordt SPUT zowel in Canadese (tickersymbool U-UN) als in Amerikaanse dollar (U-U) verhandeld op de Toronto Stock Exchange (ISIN: CA85210A1049). Sprott bericht elke handelsdag over de hoeveelheid uranium in portefeuille van de trust. Op het moment van schrijven gaat het om 24,1 miljoen pond.

SPUT haalde vorige maand 300 miljoen dollar op via een zogenaamde ‘at the market’ uitgifte die toelaat om op dagbasis nieuwe deelbewijzen van de trust uit te geven. Bij elke nieuwe uitgifte wordt automatisch fysiek uranium gekocht. Naarmate er meer investeringsgeld naar de uraniumsector en SPUT vloeit, wat de verwachting is, moet Sprott meer fysiek uranium kopen.

Fundamenteel gezond

De interesse van het grootkapitaal in de uraniummarkt komt niet uit de lucht vallen. Het primaire aanbod (uit mijnproductie) ligt al jaren lager dan de vraag. Hij verschil wordt bijgepast door te putten uit bestaande voorraden en gerecycleerd uranium. Alleen moet er jaar na jaar meer worden bijgepast, waardoor het deficit blijft toenemen.

Vorig jaar bedroeg de globale uraniumproductie 123 miljoen pond. Daar stond een totale vraag van 180 miljoen pond tegenover. Op dit moment staan de 443 actieve nucleaire reactoren in voor ongeveer 10% van de globale elektriciteitsproductie.

UxConsulting rekende voor dat de doelstelling van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) om de globale opwarming van de atmosfeer te beperken tot 1,5 graad slechts kan worden gehaald als de uraniumproductie verdubbelt en de plaats van fossiele brandstoffen inneemt.

Van de 57 reactoren in aanbouw bevindt het merendeel zich in Azië (China, India en Zuid-Korea). Verschillende landen onderzoeken de bouw van zogenaamde Small Modular Reactors (SMR) waarvan de investeringskosten veel lager liggen dan bij de conventionele reactoren.

Te laat?

De klim van de uraniumprijs zet pas de laatste weken door, maar de meeste aandelen uit de sector zitten al sinds eind vorig jaar in de lift. Ik schrijf niet voor het eerst over uranium en heb begin vorig jaar al gewezen op het grote potentieel van uranium voor investeerders. Er was dus ruim voldoende tijd om posities in te nemen.

Dit neemt niet weg dat er veel vragen komen of het nog niet te laat is om uranium of gerelateerde aandelen te kopen. Daarom is het interessant om een vergelijking te maken met de prijsevolutie tijdens de vorige haussemarkt. Die vond plaats van 2005 tot 2008 en startte, al dan niet toevallig, met de oprichting van de Uranium Participation Corp (de voorganger van SPUT), die fysiek uranium van de markt haalde.

Zo verliep de vorige hausse

De hausse startte op $35 en bracht de prijs voor een pond kernbrandstof tot een speculatieve top van bijna $140. De uitbraak van de wereldwijde financiële crisis maakte een einde aan de stierenmarkt voor uranium, maar het ergste moest toen nog komen. In 2011 stortte het nucleair incident in Fukushima de uraniumprijs in een berenmarkt die meer dan tien jaar zou duren.  

We zitten nu in de eerste fase van een nieuwe stierenmarkt. Er is geen enkele garantie dat deze ons weer naar $140 brengt. De top in de huidige cyclus kan lager liggen, maar even goed ook hoger.

Prijs moet fors stijgen om nieuwe productie weer rendabel te maken

Feit is dat ook in een haussemarkt de prijzen niet in één rechte lijn naar omhoog gaan. Zeker is dat de prijzen vanaf het huidige niveau een stuk hoger moeten om nieuwe productie weer rendabel te maken. En dit is nodig, want er werd het voorbije decennium nauwelijks geïnvesteerd in exploratie en nieuwe productiecapaciteit.

De vrees dat hogere prijzen gepaard zullen gaan met een flinke stijging van de output is daarom voorbarig. Daarvoor zijn de prijzen nog lang niet hoog genoeg.

Klein risico op overcapaciteit

Bovendien duurt het enkele maanden om mijnen die in ‘care & maintenance’-status zijn weer op kruissnelheid te krijgen. Wanneer er uiteindelijk toch nieuwe productie zou komen, dan zal deze niet ineens op de spot markt terecht komen.

Bedrijven die zich nu op de spot market bevoorraden om aan hun contractuele leveringsverplichtingen te doen, zullen dit blijven doen zolang de prijs op de spot market lager ligt dan hun interne totale productiekosten. Gekoppeld aan de toegenomen investeringsvraag is het risico op overcapaciteit alvast op korte termijn klein.

Investeringsmogelijkheden

Naast SPUT en YellowCake, dat een gelijkaardig bedrijfsmodel hanteert, zijn er ook diverse beursgenoteerde bedrijven in de uraniumindustrie actief.

Zoals steeds het geval is in de mijnbouwsector wordt het risico groter naarmate de activiteiten verschuiven van productie over ontwikkeling van een bestaand actief tot exploratie. De keuze hangt daarbij volledig af van het risicoprofiel van de individuele belegger.

ETF's

Er valt daarom iets te zeggen voor een gespreide investering over een aantal individuele bedrijven. Wie spreiding zegt, denk in de eerste plaats aan een ETF of tracker. Alleen hang je dan vast aan een specifieke samenstelling die door de uitgever van de onderliggende index wordt bepaald en kun je een bepaald aandeel niet onder- of overwegen.

Bovendien zijn de meeste Amerikaanse ETF’s niet langer te koop voor Nederlandse beleggers.

Stockpicks

Het is uiteraard wel mogelijk om individuele aandelen te kopen. Binnen de indexen van uraniumaandelen krijgt Cameco meestal het grootste gewicht toebedeeld. De Canadese uraniumproducent bezit diverse mijnen waarvan er op dit moment maar één operationeel is en beschikt ook over aanzienlijke reserves.

Cameco heeft daarnaast nog een eigen raffinage en verwerkingsafdeling. De groep is netto schuldenvrij en heeft nog een hoge vordering op de Canadese belastingdienst. Cameco zag de voorbije kwartalen het aantal nieuwe orders gestaag aantrekken en maakte gewag van hogere volumes op de contractmarkt.

Andere bedrijven die deel uitmaken van uraniumindexen zijn onder andere Energy Fuels, Nexgen Energy, Paladin Energy en Ur-Energy. De grootste concentratie exploratiebedrijven bevindt zich op de Toronto Stock Exchange (Canada) en op de Australian Stock Exchange. Sommige Canadese uraniumbedrijven hebben ook een notering op de Amerikaanse OTC-beurs.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

 1. 10:00 Goud: peak negativisme
 2. 31 aug Uranium-bullmarkt staat in de steigers 6
 3. 14 jun Vooruitzichten olie, gas, goud en zilver na een bewogen tijd 10

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. Peak 10 september 2021 11:42
  Wat n Fantastisch artikel !!!! Ik ben niet gauw enthousiast. Hier wordt de spijker echter volledig op de kop geslagen. Deze markt is fundamenteel KERNgezond en gaat Explosief groeien en dat vele jaren.
  Beleggers dienen zich in te stellen op flinke humps en dumps in mijnaandeelkoersen tussentijds. Nooit uit het veld laten slaan. Dips altijd opkopen zolang de prijs van de grondstof uranium hoog blijft en hoger blijft gaan. Dat kan je checken op google; uranium spot price. Nu 40 ca. Vorige bullrun ging de prijs naar 150. Dat zou nu (mede door inflatie) 200 kunnen worden of meer.
  Zodra er winsten worden genomen op mijn aandelen terwijl de prijs van uranium omhoog gaat/ gelijk blijft, dan neemt de intrinsieke waarde juist toe van een mijn!. Koersgluurders kijken daar niet naar en geven op zo n moment veel waarde weg met korting. Bij elke, alten we zeggen 100% winst gaan ze bijna automatisch verkopen.. Geeft niet want op die momenten bijkopen geeft je dus veel waarde in je portefeuille.
  Ter inspiratie; ik kocht Nexgen op koers 1,8 meer dan 24 maanden geleden. Koers kwam al ruim boven 5 inmiddels met een teruggang van 4,3 naar 3,6 tussentyds. Vasthouden/ bijkopen loont enorm in deze markt. Met dit koersverloop denk je gauw, t zal wel geweest zijn. Maar dat is absoluut niet het geval. Het begint echt net (af te meten aan de prijs van de grondstof die nog kan vervijfvoudigen!). Kijk op internet naar de specialisten Sprott en Uranium insider etc. Dit zijn absoluut geen short term pumpers. Ze steken hun vermogen van vele jaren zwoegen in de grondstoffenmarkten er met plezier in.
  Heel veel plezier en succes met deze markt
 2. Peak 10 september 2021 14:34
  De prijs van uranium daalt niet omdat; er fysiek wordt opgekocht door Sprott physical fund, door rijke particulieren en door de mijnen zelf ! Er zit een keiharde bodem onder de prijs en Sprott blijft kopen.
  Eind jaar zal de teller naar verwachting op 60-70 staan.
  De lange termijn vooruitzichten zijn dat uranium steeds meer gebruikt gaat worden en in de VS. Het World Economic Forum is voorstander van kernenergie. U weet wat de sturing van WEF heeft gebracht voor wat betreft digital layer-> FANG stocks,
  voor vaccinatie medicatie -> Moderna etc.
  voor vergroening-> solar stocks, windmolens.
  Kolen deden sinds Biden aantrad 2100% !!. Het groen autorijden gebeurt namelijk met 4% groen opgewekte stroom, beetje hydro massa en voor de rest met kolen en boshout (in snippers, anders is het geen afval) voor 50% en een klein beetje kernenergie. Dat is niet vol te houden, dat weet men in Brussel nu ook. Kolen worden vervangen door uranium..
  Veel succes !
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 september 2021 14:47
  quote:

  Peak schreef op 10 september 2021 14:34:

  De prijs van uranium daalt niet omdat; er fysiek wordt opgekocht door Sprott physical fund, door rijke particulieren en door de mijnen zelf ! Er zit een keiharde bodem onder de prijs en Sprott blijft kopen.
  Eind jaar zal de teller naar verwachting op 60-70 staan.
  De lange termijn vooruitzichten zijn dat uranium steeds meer gebruikt gaat worden en in de VS. Het World Economic Forum is voorstander van kernenergie. U weet wat de sturing van WEF heeft gebracht voor wat betreft digital layer-> FANG stocks,
  voor vaccinatie medicatie -> Moderna etc.
  voor vergroening-> solar stocks, windmolens.
  Kolen deden sinds Biden aantrad 2100% !!. Het groen autorijden gebeurt namelijk met 4% groen opgewekte stroom, beetje hydro massa en voor de rest met kolen en boshout (in snippers, anders is het geen afval) voor 50% en een klein beetje kernenergie. Dat is niet vol te houden, dat weet men in Brussel nu ook. Kolen worden vervangen door uranium..
  Veel succes !
  Net wat ik zei: de recente stijging is volledig kunstmatig; zodra de gesloten mijnen weer gaan produceren vliegt de prijs weer omlaag.

  En met vergroening heeft het niks te maken, want er is nog geen enkele kerncentrale gebouwd ( of gepland) wegens 'vergroening'.
  Er zijn veel te veel tegenstanders.
 4. Peak 10 september 2021 14:50
  En de beste garantie onder de prijs van uranium is dat het beperkte aantal fabriekjes dat er nu is, gaat sluiten als de prijs zou dalen. Dat kan niet, china draait al behoorlijk op kernenergie en gaat fors uitbreiden. VS heeft het over het plaatsen van vele kleinere centrales in verschillende staten. Frankrijk, Engeland etc, etc. duitsland draait bij aangezien hun hele auto industrie volledig ovegaat op electrische autotjes, die nu enorm ! vervuilend zijn, gelet op waar de stroom hoofdzakelijk mee wordt opgewekt; kolen !
  Zolang er geen land weer op t briljante idee komt om 4 centrales naast elkaar, op n aardbreuklijn te zetten hoeft er geen omvangrijk ongeluk plaats te vinden en is een uraniummijn in mijn optiek de allerbeste, gegarandeerde, once in a life time, kans!
 5. Wplay 10 september 2021 15:08
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 10 september 2021 14:47:

  [...]
  Net wat ik zei: de recente stijging is volledig kunstmatig; zodra de gesloten mijnen weer gaan produceren vliegt de prijs weer omlaag.

  En met vergroening heeft het niks te maken, want er is nog geen enkele kerncentrale gebouwd ( of gepland) wegens 'vergroening'.
  Er zijn veel te veel tegenstanders.
  Tegenstanders misschien in de EU.. maar in de rest van de wereld??

  www.capitolnewsillinois.com/NEWS/hous...
 6. veepee 10 september 2021 16:42
  Ik heb jaren in metalen gehandeld en daarbij geleerd dat dit soort markten zeer moeilijk te doorgronden zijn voor individuen en zelfs voor individuele bedrijven die metalen kopen zoals waar ik werkte. Maar ja, hier zitten duidelijk de echte experts, die zonder enige terughoudendheid of voorbehoud, met grote zekerheid weten te stellen dat professionele kopers het totaal mis hebben. Ik ben zeer onder de indruk!
 7. Ghostly 10 september 2021 20:12
  quote:

  Ghostly schreef op 10 september 2021 11:17:

  Uex..to , ,heeft naast uranium ook nog een portie cobalt in de grond zitten.
  Dml.to , , Dennison mines
  fcu.to , , Fission Uranium Corp

  En zo zijn er nog wel een paar.
  Vandaag
  uex plus 10%
  dml plus 10%
  fcu plus 18 %

  Deze link is ook informatief.

  www.world-nuclear.org/information-lib...

  succes

 8. Ruud De Vlieger 21 september 2021 02:32
  Moeilijk in te schatten of bij deze toevallig stijging de Uranium spotprijs, dankzijn Sprott Asset Management hierdoor verder gaat stijgen, nog maar de vraag is. Weet wel, in de toekomst, steeds meer elektrische auto's verkocht worden en ook meer kernreactoren worden gebouwd en op twee jaar afgeleverd worden. Indien er nog teveel overschotten zijn, dan stijgt de prijs niet verder en is speculatief, door nieuwsbericht is ontstaan van Sportt. Vermoedelijk slecht startschot en terug doe spot koers terug kan dalen en mij ook niet zou verwonderen en nu met bekend bericht van vorige week, i.v.m. China, zie verder bericht.

  Beurzen zijn, nu maandag 20/09/2021 gedaald en morgen, mijn inziens verder hard kunnen dalen, met de Chinese groot wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar heeft problemen en betaald schuldeisers met vastgoed. Wegens schulden dien te betalen en benieuwd of China het groot bedrijf al of niet gaat steunen. Weet dat het ernstig domino effect kan veroorzaken. Wegens ook internationale financiële instellingen leenden geld uit aan het concern, en ook in geïnvesteerd hebben en de obligaties zijn ondertussen zwaar gedaald en hebben en laag gemiddelde BBB rating. Niet onderschat en gevaar bekend is, en China zich wel van bewust te zijn, maar zou China het groot bedrijf financieel ondersteunen of geleidelijk met onderdelen verkopen, ook niet uitgesloten is. Dinsdag 21/09/2021 de beurzen, wereldwijd verder laag dalen, zie wel Arcelor Mittal 8% is gedaald. Zegt wel veel in syclische sector en voorbode kan betekenen van wat nog kan komen, niet uitsluit. Het is voor China niet goed moment, wegens toch minder gaat, met de economische situatie.

  Hongkong beurs was gesloten op maandag, 20/09/2021 en ging onderuit en morgen wel verder kan dalen of komen mogelijk persberichten of uitspraken, weet ik niet, maar sluit het ook niet uit of in de loop van de week en de beurzen te kunnen kalmeren, niet uitsluit.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links