Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: 800 puntengrens blijft in zicht

Slotcall: 800 puntengrens blijft in zicht

Het Damrak kende een weinig enerverende dag vandaag. De stemming is en blijft weliswaar goed, maar gaandeweg de dag verloren veel aandelen wat momentum. De handel startte vlak, gedurende de ochtend won de AEX terrein, om na de lunch toch weer wat af te kalven. Uiteindelijk resteert er een plus van 0,4%.

De 800-puntengrens blijft in zicht, maar is nog wel buiten bereik. Toch hoefden beleggers zich zeker niet te vervelen vandaag: tal van individuele aandelen lieten stevige koersuitslagen zien. We noemen hier een Prosus (-2,9%), Shell (+2,5%), AMG (+6,0%), Arcadis (+2,8%) en BAM (+3,2%). Shell doet poging nummer zoveel om de €17 achter zich te laten. We zijn benieuwd, het aandeel is echt (te) laag gewaardeerd, maar heeft het sentiment sterk tegen. 

ABN Amro 

Diverse media berichten vandaag dat ABN Amro (+0,7%) de stoute schoenen heeft aangetrokken. De bank zou Goldman Sachs in de arm hebben genomen met als opdracht dat de Amerikanen voor de bank op zoek gaan naar overnamekandidaten. De Beleggersdesk is wat sceptisch. 

 

Verrassingen H1-cijfers 

De halfjaarcijfers zitten erop: een goed moment eens terug te blikken waar de verrassingen waren te vinden en dat zijn ditmaal niet the usual suspects. Niels Koerts zocht het voor Premium leden uit: Een Top Vijf.  

Wall Street

Eind vorige week gooide Morgan Stanley de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de markt meer dan rijp is voor een correctie van 10%. De zakenbank ziet althans geen upside meer voor dit jaar voor Wall Street. De risk/reward is matig volgens Morgan Stanley. 

Toeval of niet, het wil de afgelopen dagen niet echt vlotten in de VS, al is er van een correctie nog absoluut geen sprake. Het vuurtje wordt hier en daar in de financiële media overigens wel opgestookt, dus wie weet.  

Rentes 

Geen noemenswaardige uitslagen bij de rentes. 

pharming
Bron: Reuters

Brede markt

 • De AEX sluit 0,4% in het groen, maar daarmee blijven we een tikje achter ten opzichte van de overige Europese indices.
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,2%) en S&P500 (+0,8%) doen het goed, terwijl de Nasdaq (-0,2%) wat terrein prijsgeeft.
 • De euro blijft stabiel en noteert 1,182 ten opzichte van de dollar.
 • De VIX noteert boven de 20 punten, al zakt de paniekbarometer vandaag 3%.
 • Goud (+0,4%) en zilver (+0,3%) veren op.
 • Olie: WTI en Brent lopen verder op: supply issues in de VS als gevolg van het orkanenseizoen laten zich gelden 
 • Bitcoin ligt wat zwak maar kost wel ruim $44k 

Het Damrak  

 • De verzekeraars liggen goed vandaag. Aegon springt er positief uit met een winst van 2,3%.
 • Prosus (-2,9%) gaat omlaag op het bericht dat de Chinese overheid de leenactiviteiten van Alipay wil afsplitsen in een aparte app. Het is het zoveelste signaal van toenemende overheidsbemoeienis op het Chinese bedrijfsleven.
 • Shell (+2,5%) vindt op een licht bovengemiddeld volume van 13,1 miljoen stukjes de weg omhoog. 
 • Unilever (+1,2%) trekt de AEX omhoog en dat is dit jaar een zeldzaamheidje.
 • AMG (+6,0%) profiteert van de gestegen prijzen van bijzondere materialen.
 • Arcadis (+2,8%) doet het goed dankzij een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel gaat naar €53 van €45 en het koopadvies blijft intact.
 • BAM Groep (+3,2%) koerst alweer ruim boven het niveau van voor de halfjaarcijfers. Nog niet zolang geleden moest de bouwer een grote afschrijving doen op een groot infrastructuurproject. De koers ging op dat bericht omlaag, omdat iedereen vreesde voor de Afsluitdijk. Hoewel, van enige vrees lijkt nu geen sprake meer, want het aandeel zit de laatste weken aardig in de lift. 
 • TomTom (-3,4%) corrigeert. Afgelopen week zat er een kopertje in de markt. Die is vandaag in geen wegen te bekennen.

Adviezen

 • AXA: naar €26,50 van €26 en kopen - Barclays
 • LVMH: naar €760 van €540 en kopen  - HSBC
 • Arcadis: naar €53 van €45 en kopen - ING 

Agenda 14 aug

06:30 Industriele productie Japan - jul 
08:00 Werkloosheid VK- jul
10:00 IEA maandrapport
12:00 Ondernemersvertrouwen MKB VS - aug
14:30 Inflatie VS - aug


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 21 sep Shell mist gouden PR-kans
 2. 20 sep Slotcall: Nerveuze beleggers, AEX toont veerkracht 8
 3. 20 sep IEX modelportefeuille: onrust rond Chinese aandelen houdt aan

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 ff_relativeren 13 september 2021 18:19
  Echt ? Dat is de IEX-verklaring voor de stijging van 6% op een handelsvolume dat bijna 3x het normale dag-handelsvolume is voor het aandeel AMG (Advanced Metallurgical Group N.V.) ? De beurskoers stijgt door sterk gestegen metaalprijzen ?


  Dat de metaalprijzen stijgen, dat weet iedereen al weken, en zelfs maanden. Toch deed de beurskoers van AMG al die tijd niet mee met de stijging. Integendeel, het aandeel daalde. Dus het argument van stijgende metaalprijzen .. leg ik maar even in de prullenbak. Sorry IEX ..

  Het verklaart (dus) ook niet dat er (pas) vandaag een heel sterk handelsvolume te zien is voor dit aandeel. Ik had de reden graag geweten, maar we zullen geduld moeten hebben tot de AFM iets in haar registers laat zien. Dat handelsvolume was in al de tijd van de stijgende metaalprijzen ... zeer dun bij AMG. Deed totaal niet mee aan de hype van bijzondere metalen. Alleen vandaag gebeurt er iets dat opvalt. En uitgerekend vandaag komt IEX met een antwoord dat wel heel makkelijk weerlegd kan worden.

  Als je niet weet wat de stijging in prijs + in handelsvolume veroorzaakt ... zeg dat dan gewoon. En vertel er bij dat je de lezers inlicht zodra de oorzaak wel tevoorschijn komt.

  Want ook een slotcall zou moeten kloppen en het zou leerzaam kunnen zijn. Wat lezers van IEX naar mijn onbescheiden mening niet willen zien, is een flut-antwoord. Beterschap @ IEX ..
 2. forum rang 9 ff_relativeren 13 september 2021 18:34
  het is IEX-lid @ rene66 dat met een plausibele verklaring kwam voor de stijging van AMG (Advanced Metallurgical Group N.V. , genoteerd aan de AMX) : ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down... .

  Het bedrijf heeft een volgende stap gezet in Saudi Arabie. Van praten over het concept, naar praten over werkelijke bouw van een (super)recycling fabriek in het Arabische Koninkrijk.
 3. forum rang 5 jan de vakman 13 september 2021 19:34
  Rondom shell, lijkt mij de opmerking, dat 13,2 miljoen stukjes shell, een iets verhoogde handel is, niet met de handel van de laatste weken, zelfs maanden vergeleken is, shell haalt de laatste tijd amper 8 miljoen stukjes per dag, dan is dus de handel vandaag, fors hoger!!
 4. Martin-Jan Crum 13 september 2021 20:24
  @ff_relativeren,

  als u het niet erg vind, relativeer ik ook uw reactie van zojuist even. het is soms inderdaad niet altijd geheel helder waarom fonds x stijgt, of daalt. zeker bij de mid- en smallcaps wordt er regelmatig actief (speculatief) gehandeld. AMG is al sinds medio augustus aan een sterke opmars bezig, vanaf de €25,50 en niet slechts vandaag. zo heel vreemd is het dan ook niet dat er een relatie wordt gelegd met oplopende prijzen, al had hier ook nog wen een link mogen worden gelegd met hetgeen zich vandaag in China op dat vlak afspeelde.

  full disclosure: geen positie
 5. forum rang 9 ff_relativeren 13 september 2021 20:31
  quote:

  Martin-Jan Crum schreef op 13 september 2021 20:24:


  @ff_relativeren,

  als u het niet erg vind, relativeer ik ook uw reactie van zojuist even. het is soms inderdaad niet altijd geheel helder waarom fonds x stijgt, of daalt. zeker bij de mid- en smallcaps wordt er regelmatig actief (speculatief) gehandeld. AMG is al sinds medio augustus aan een sterke opmars bezig, vanaf de €25,50 en niet slechts vandaag. zo heel vreemd is het dan ook niet dat er een relatie wordt gelegd met oplopende prijzen, al had hier ook nog wen een link mogen worden gelegd met hetgeen zich vandaag in China op dat vlak afspeelde.

  full disclosure: geen positie

  Wordt gewaardeerd.
 6. Martin-Jan Crum 13 september 2021 20:34
  @ff_relativeren

  dit nabeurs verschenen persbericht behoort volgens AMG in de categorie 'Non-price Sensitive' thuis, oftewel wordt door AMG zelf niet beschouwd als koersgevoelige informatie. mocht dit uberhaupt door de markt al anders worden gezien, dan zal een prijsreactie dus pas morgen op zijn plaats zijn en verklaart het niet de koerssprong van vandaag, handel met voorkennis daargelaten.
 7. forum rang 5 Happy 14 september 2021 07:55
  quote:

  wiegveld schreef op 13 september 2021 18:08:


  700puntengrens ook! Als je Morgan Stanley mag geloven en enkele anderen.
  Motivatie zit in hoge prijs aandelen, oprukkende delta variant en daarmee herstelvertraging.


  700 is nog steeds historisch gezien een mooi niveau voor de AEX. Een dipje in hele lange stijgende lijn.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX, bitcoin, aandelen, beleggen

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links