Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weinig enthousiasme voor goud en zilver

Weinig enthousiasme voor goud en zilver

De financiële markten kenden de afgelopen dagen een afkoelingsfase waarbij er wat terrein moest worden prijsgegeven. De oplopende aantallen coronagevallen en een tegenvallend banenrapport uit de VS zorgden voor een kleine schrikreactie op de aandelenbeurzen.

Toch is het niet zo dat beleggers direct naar alternatieven zoeken buiten aandelen. Obligaties blijven neerwaarts tenderen en zelfs de cryptomarkt ging hard onderuit. Ook de edelmetalen, van oudsher een veilige haven, deden een stap terug.

De schade op de aandelenbeurzen lijkt overigens beperkt en cryptoliefhebbers zien deze daling ongetwijfeld als een nieuw instapmoment. Voor goud en zilver oogt het beeld wat minder florissant. Technisch is er weinig om enthousiast over te worden.

Goud

Goud weet al een jaar niet meer te overtuigen. De goudprijs is eind 2020 uit de stijgende trend gezakt en sindsdien niet meer ver van zijn plaats gekomen. Per saldo is een ruime neutrale bandbreedte zichtbaar, maar de lagere koerstoppen duiden wel op toenemende verkoopdruk.

De steun rond $1680 dient stand te houden om verdere verzwakking te voorkomen. Een doorbraak onder deze steun zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie.

Weerstand getest

Het afgelopen halfjaar heeft de goudprijs flinke schommelingen laten zien zonder uiteindelijk ver van zijn plaats te komen. Goud lijkt rond $1834 opnieuw het hoofd te storen en een stap terug te moeten doen. Pas wanneer deze weerstand wordt gebroken, zal het beeld wat opklaren en kan er verder herstel plaatsvinden.

Zilver

De zilverprijs presteert al niet veel beter dan goud. Ook hier is duidelijk te zien dat de stijgende fase eind vorig jaar is overgegaan in een meer neutraal koersverloop. Zilver beweegt zijwaarts tussen $22 en $30. Binnen deze bandbreedte is het koersverloop erg volatiel.

Een uitbraak uit deze bandbreedte lijkt de nieuwe richting te gaan bepalen voor de zilverprijs. De koers is inmiddels onder het 200-daags gemiddelde terechtgekomen, waarmee een neerwaartse uitbraak momenteel de grootste kans heeft.

Dalende trend

De afgelopen maanden is al een dalende fase zichtbaar geworden. Vanaf juni laat zilver een patroon van lagere toppen en bodems zien, wat duidt op toenemende verkoopdruk. Momenteel lijkt de koers weer af te ketsten op de bovenkant van deze dalende trend.

Pas wanneer de dalende fase wordt afgebroken, zal het beeld wat opklaren en kan er verder herstel plaatsvinden richting de bovenzijde van de langetermijn-bandbreedte rond $30. Tot die tijd adviseren we voorzichtig te blijven met zilver.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49
 2. 15 jan Zwaargewichten zijn technisch op orde 72
 3. 12 jan AEX-index in alle timeframes positief 202

Gerelateerd

Reacties

118 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 9 september 2021 09:34
  Ja. TTROO zo moet het.
  Rode Futures. Eindelijk. Australie moest eindelijk die veer laten. Een vijftig tal punten down lukte twee a drie weken niet.
  Maar vanochtend gingen ze dan eindelijk. En zo pakken de beren steeds meer terrein. Australie. Zwitserland. Taiwan. Zuid Korea. Down Jones. Nog een paar dwarsliggers in de wereld. Maar op een rode dag gaat iedereen mee down.
  ASML, Besi en Adyen zullen verder gaan met corrigeren. Heineken kan de downtrend niet breken. AB Inbev ook niet.
  ING zal verder gaan met corrigeren. DSM heeft nog een kleine correctie weg te gaan. Shell zal verder gaan met corrigeren. Kortom we gaan nog wel wat lager.

 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 september 2021 09:43
  quote:

  handyman6 schreef op 9 september 2021 09:23:

  Wel een zakkende beurs waarin je degelijk rekening moet houden met korte felle herstel rally's: optiecombi's,zoals spreads,strangles of turbo combi's voorkomen dan veel leed....
  En ook goed om de lange termijn in de gaten te houden, op 5 min grafiek of lager te veel ruis imho.
 3. forum rang 4 retsok 9 september 2021 10:28
  Schwartz Stock Market Handbook.

  September

  The stock market rises about half the time in September. Periodic big hits, price declines of 5% or more drop the long-term average into the red.
  But not all September news is bleak. The stock market frequently rises in the first quater of September. When troubles do occur, they often cluster in the second to fourth quarter.
 4. sims 9 september 2021 10:38
  quote:

  retsok schreef op 9 september 2021 10:28:

  Schwartz Stock Market Handbook.

  September

  The stock market rises about half the time in September. Periodic big hits, price declines of 5% or more drop the long-term average into the red.
  But not all September news is bleak. The stock market frequently rises in the first quater of September. When troubles do occur, they often cluster in the second to fourth quarter.

  Precies, ik had gerekend op een daling in de tweede helft, gaan we nu hele maand dalen of voor de verandering tweede helft herstellen?
 5. [verwijderd] 9 september 2021 10:45
  blijft goed liggen.. had het al fors lager verwacht... nog altijd buiten bereik butterflies. komt nog wel.. ik verwacht vandaag niet veel tot opening amerika... hij zal het hoog houden om te kunnen verkopen..

  afwachten maar op de ongelofelijke klap naar beneden,. zit echter niet veel short.. hoop gevestigd op butterflies.. vanaf 775 en lager...
118 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links